Eveniment
VREMEA în România, 19-25 septembrie: temperaturi scăzute și ploi, iar la munte va ninge. Prognoza meteo pe zile
Se resimte deja vremea de toamnă. În această săptămână, diminețile vor fi reci cu minime ce coboară și spre 3 – 4 grade prin depresiuni, și sub zero grade la altitudini mari.
Vor fi ploi, iar la munte precipitațiile vor fi și sub formă de ninsoare.
Vezi și FOTO VIDEO: Iarnă în septembrie, în Apuseni: A nins la Vlădeasa. Imagini cu prima zăpadă din sezonul rece 2022-2023
Potrivit prognozemeteo.ro, întreaga Europa va fi sub stăpânirea unei mase de aer polar arctic marin, care va menține temperaturile sub normalul perioadei, chiar cu valori și cu 6 – 8 grade mai scăzute (la 850 hPa). Abia de la finalul intervalului de prognoză se întrevede o încălzire, pe un transport atlantic de aer cald.
Vremea/ prognoza meteo 19-25 septembrie: temperaturi minime
- Luni dimineața aduce temperaturi ușor negative pe crestele montane (-0 spre –2 grade), 2 – 4 grade în restul zonelor montane, respectiv 7 – 9 grade în cea mai mare parte a țării. Valori mai ridicate sunt posibile prin Muntenia, Banat, Dobrogea și sudul Moldovei (10 – 12 grade).
- Marți, singurele modificări în ceea ce privește minimele suntem reprezentate de încă un grad, două pe care le primesc în plus cei din estul Munteniei, Dobrogea, unde se pot atinge minime și de 13 grade.
- Miercuri dimineața va fi frig, cu temperaturi care abia mai ajung la 7 – 8 grade, iar la munte avem parte de temperaturi negative, care pot coborî, pe creste, până spre –2, –4 grade.
- Joi dimineața, minimele ajung din nou pe la 10 – 12 grade în Muntenia, Dobrogea. În zonele deluroase ale Moldovei, Transilvania, Banat, Crișana, Maramureș, Oltenia nu depășim 6 – 8 grade.
- De vineri până duminică, vor fi minime spre 11 – 12 grade doar sud-estul Munteniei și Dobrogea, posibil, izolat și prin vestul Banatului, în rest nu mai mult de 7 – 9 grade.
Vremea/ prognoza meteo 19-25 septembrie: temperaturi maxime
- Temperaturile nu vor oscila foarte mult de la o zi la alta, de la o regiune la alta: 18 – 20 de grade prin Muntenia, Dobrogea, sudul Moldovei, respectiv 13 – 15 grade prin restul regiunilor, cu valori de 9 – 10 grade la munte (2- 4 grade pe creste).
- Abia duminică vom avea parte de o încălzire evidentă în toată țara, cu valori de 20 – 22 de grade, iar prin sudul extrem al Olteniei și Munteniei chiar spre 24 – 25 de grade.
Vremea/ prognoza meteo 19-25 septembrie: precipitații
Odată cu orele dimineții, un nou front de precipitații pătrunde prin vestul țării iar până la orele amiezii avem parte de ploi în tot Banatul, Crișana, Maramureș, Transilvania și zonele montane. Pe crestele montane rămân condiții de lapoviță și ninsoare. La finalul zilei ploile ajung și prin Oltenia, Muntenia, Moldova. Cantități mai importante se pot acumula în zonele montane și prin SV Olteniei (10 – 15, 20 de l/mp).
Citește și Când vor cădea primii fulgi de zăpadă. Cât de frig va fi în iarna 2022 -2023. Prognoze meteo realizate de două mari institute europene
Pe timpul nopții de luni spre marți ploile continuă prin Muntenia, Moldova, Dobrogea, zonele montane (aici avem condiții de lapoviță și ninsori), dar și prin Transilvania. pe parcursul zilei avem din nou parte de ploi prin vestul, centrul și nordul ării, izolat și prin Muntenia, iar la munte vor continua ninsorile. Seara precipitațiile mai sunt posibile doar prin zonele montane, Crișana și nordul Moldovei.
Și miercuri precipitațiile preferă tot Banatul, Crișana, Maramureșul Moldova, Transilvania (ploi), zonele montane (ploi, lapoviță și ninsori). Seara, ploi, însoțite și de fenomene electrice, sunt posibile inclusiv prin Oltenia, Muntenia, Dobrogea. Din nou, cantitățile cele mai importante se pot acumula prin Banat, Meridionali și Apuseni (10 – 15, izolat 20 de l/mp).
Joi și vineri condițiile de precipitații slabe sunt prezente la nivelul întregii țări, pentru ca weekendul să aducă zile fără ploi la nivelul întregii țări.
În ceea ce privește cantitățile totale așteptate, acestea se vor apropia de un 30 – 40 de l prin zone montane (prin Apuseni și nordul Mramureșului chiar spre 60 – 70 de l/mp), Prin Banat, Crișana, bună parte din Transilvania, nordul Moldovei se pot strânge 15 – 20 de l/mp pentru ca în restul țării să nu avem mai mult de 5 – 7 l/mp (în estul Munteniei și prin Dobrogea chiar și mai puțin de atât).
A venit momentul să vorbim și despre ninsori. Doar pe crestele montane, momentan, dar, da, săptămâna care urmează aduce ninsori care vor lăsa în urma lor și un strat efemer de zăpadă.
sursă: Prognoze Meteo – Vremea în România
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News