Eveniment
VREMEA în România, 21-27 februarie: Cum va fi ultima săptămână de iarnă. Prognoza meteo pe zile
Iarna se resimte timid în ultima săptămână din februarie. Duminică va fi o zi autentică de iarnă în Moldova, Transilvania, Maramureș, Transilvania, dar sunt posibile ninsori și în Muntenia.
Potrivit prognozemeteo.ro, în primul interval al săptămânii se va resimți un front, pe direcție V-E, iar apoi va fi din nou presiune ridicată și lipsa fronturilor atmosferice.
Va fi un avans de aer cald și foarte cald pe circulație atlantică (V-E), cu abateri termice pozitive, în primele zile ale săptămânii și spre +6, +8 grade peste normalul perioadei (la 850 hPa). La finalul săptămânii, odată cu schimbarea direcției de deplasare în NV –SE, coboară o masă de aer polar care va duce abaterile termice și la –10, – 12 grade sub valorile normale.
Prognoza meteo 21-27 februarie – temperaturi
Săptămâna începe cu valori minime de temperatură pozitive în Banat, Crișana (3-5 grade), dar și în sudul extrem al Olteniei, SE Munteniei și Dobrogea (1-3 grade).
Prognoza meteo – luni, 21 februarie
În restul țării, minimele zilei de luni variază de la –0 spre –2, –3 grade. În zonele montane coboară spre –4, –6 grade, cu –8, –9 grade pe creste.
Peste zi maximele vor ajunge, în toată țara, la 11-13, 14 grade, cu 6-8 grade în zonele montane (0 spre –2 grade pe creste).
Prognoza meteo – marți, 22 februarie
Ziua de marți aduce temperaturi minime de la 1 spre 3-4 grade la nivelul întregii țări, cu excepția crestelor montane, unde rămân minime negative, –2, –4 grade.
Maximele zilei de marți vor urca spre 8-10, 11 grade în bună parte din țară. Mai cald va fi în Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, unde se pot atinge 12 – 14 grade, izolat chiar 15 – 16 grade în sudul extrem al Dobrogei.
Prognoza meteo – miercuri, 23 februarie
Dimineața de miercuri împarte țara în două: Banatul, Crișana, Maramureș, Transilvania, nordul și centrul Moldovei, zonele montane au parte de minime negative ( –1 spre –3 grade, cu –7, –9 grade în zonele montane); în Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea, dar, izolat, și prin NV Maramureșului, vor fi minime de la 3 spre 5, 6 grade.
Maximele zilei rămân modeste în Banat, Crișana, Maramureș (2 – 4, 5 grade), dar și în Transilvania, nordul și centrul Moldovei (6 – 7 grade). În Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și Dobrogea va fi cel mai cald, cu 10 – 12 grade.
Prognoza meteo – joi, 24 februarie
Minimele zilei de joi pleacă de la –6, –8 grade prin zonele montane, –0 spre –2, –3 grade în Transilvania, Maramureș, Banat, Crișana, zonele deluroase ale Olteniei, Munteniei, Moldovei, dar și în sudul Moldovei. În restul țării valorile minime urcă spre un 2 –3 grade. Peste zi, maximele ajung la 7 – 9, 10 grade în cea mai mare parte a țării, cu excepția Transilvaniei și a zonele depresionare unde vor fi maxime de 3 – 5 grade. La munte va fi cel mai rece, cu 1 – 2 grade, iar pe creste –1, –3 grade.
Prognoza meteo – vineri, 25 februarie
Noaptea de joi spre vineri vine cu minime negative în toată țara (-1 spre –3, –4 grade, în timp ce prin zonele montane și depresionare vor fi și sub –5, –7 grade). Excepția o reprezintă centrul Munteniei, unde va fi o oază de căldură cu minime de la 2 spre 4 grade. Maximele rămân negative pe crestele montane (-1, –3 grade), în timp ce în restul zonelor montane, Transilvania și Maramureș mercurul din termometre urcă spre 5 – 7 grade, În restul țării maximele zilei de vineri variază între 8 – 10, 11 grade.
Prognoza meteo – weekend
Weekendul începe cu temperaturi normale pentru data din calendar la nivelul întregii țări (7 –9, 10 grade), iar prin sudul Olteniei, Muntenia și sudul Moldovei putem urca spre 11 – 12 grade. La munte avem maxime de 3 – 5 grade, cu –1, –3 grade pe creste.
Săptămâna se încheie cu temperaturi maxime în scădere (4 – 6, 7 grade) doar prin Oltenia și SV extrem al Munteniei vor fi 9 – 10 grade. La munte va fi vreme rece, cu valori negative, de la –1 spre –3, grade, iar pe creste spre –5, –7 grade.
Prognoza meteo 21-27 februarie – precipitații
Pe parcursul nopții și al dimineții de luni vor fi ploi, lapoviță și ninsori prin Maramureș. Odată cu orele după amiezii ploile apar prin Banat, Crișana, Maramureș, nordul Moldovei, iar seara și în Oltenia.
La munte vor fi lapoviță și ninsori. Marți vor fi precipitații prin bună parte din țară, mai ales ploi, doar în zonele montane vor fi posibile și lapovițe și ninsori. Cantități mai importante, spre 7 – 10 l/mp se pot acumula prin Meridionali și SV Transilvaniei.
Pe parcursul dimineții de miercuri vor fi ploi în Oltenia și SV Munteniei, ninsori slabe în Apuseni și Carpații de Curbură. După amiaza aduce ploi, lapoviță și ninsori pe arii extinse în Banat, Crișana, Maramureș, ploi și în Transilvania, ninsori în zonele montane.
Seara, ploile sunt prezente și în Muntenia, nordul Moldovei. Ninsorile sunt prezente nu doar în zonele montane, ci și în Transilvania.
Pe parcursul zilei de joi vor fi condiții de ploi slabe, răzlețe, în Moldova, Muntenia, ploi, lapoviță și ninsori în Transilvania, Maramureș, ninsori în zonele montane.
Ziua de vineri ne oferă o pauză de la precipitații, pentru ca sâmbătă să fie ploi prin nordul Moldovei, ploi, lapoviță și ninsori în nordul Orientalilor, ninsori în Meridionali și Apuseni, ploi prin SV Transilvaniei și sudul Banatului.
Ziua de duminică va fi o zi autentică de iarnă în Moldova, lapoviță și ninsori, în nordul Munteniei, zonele montane, Transilvania, Banat, Crișana – ploi, lapoviță și ninsori. În Oltenia, dar mai ales în Muntenia, Dobrogea și sudul Moldovei va ploua. Se pot acumula 5-7 l/mp. iar în zonele montane și 10-15 l/mp.
Per total ne așteaptă o săptămână cu ceva mai multe precipitații. Se pot acumula între 5 – 7, izolat 10 l/mp pe arii extinse. În zonele montane, în sudul extrem al Munteniei, în SV Banatului vor fi 15 – 20 de l/mp.
În zonele montane vor fi predominant ninsori (15-20 mm). De ninsori slabe vor avea parte și Moldova (1-3 mm), estul Transilvaniei, Crișana, izolat sudul și nordul Munteniei (1-3 mm).
Strat de zăpadă
Ultima săptămână de iarnă calendaristică îi mai bucură cu un mic strat de zăpadă pe cei din Moldova, sudul Transilvaniei (1 – 3 cm), de bază urmând să fie tot zăpada de la munte, în strat consistent, de peste 30 – 40 cm, iar pe creste chiar spre 70 – 80 cm.
sursă: Prognoze Meteo – Vremea în România
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24 și pe Google News
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News