Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Zăpadă excelentă pe pârtiile din Șureanu, Arieșeni și Păltiniș. Ce trebuie să știi dacă mergi în weekend la munte


Publicat

munte, sureanu, zapada, iarna, padureIarna și-a intrat bine în drepturi și a venit cu zăpadă și vreme perfectă pentru weekend la munte. Cu siguranță, cei mai fericiți sunt cei care au așteptat să fie condiţii bune pentru sporturile de iarnă şi să poată scoate „de la naftalină” echipamentul de schi. Din acest punct de vedere albaiulienii sunt privilegiați și au de unde să aleagă. În județul Alba există două stațiuni, Arieșeni și Șureanu, unde a nins din plin în ultima perioadă și pârtiile spun perfecte pentru o zi de schiat.

O alternativă pentru cei pasionaţi de schi, în apropiere de Alba, este stațiunea Păltiniș, din judeţul Sibiu.

Stațiunile montane din județul Alba sunt pline de zăpadă și pregătite pentru turiștii care vor să petreacă la munte.

 (P)  Caciuli, manusi și fulare, bocanci și ghete, geci și jachete de iarnă pe FashionSport.ro.  Mii de articole sport pentru iarnăechipament schi, îmbrăcăminte și încălțăminte sport de la 900 de branduri pentru bărbați, femei și copii. Nike, Salomon, Adidas, Dunlop, Puma, Karrimor, Brithish Knight, Airwalk, Under Armour etc. Reduceri mari în fiecare zi

sureanu, teleschi, munte, zapada,Domeniul Schiabil Șureanu

La Șureanu, sezonul de iarnă a fost deschis oficial de la începutul lunii decembrie, iar acum pârtiile sunt perfecte pentru schi.
Funcționează, și telescaunul iar pârtiile A2, A3, C1, C2, C3 și C4 sunt pregătite. Funcționează și pârtia pentru copii.
Reprezentanții Domeniului Schiabil Șureanu precizează că pornirea liniilor de urcare este condiționată de numărul de turiști. De aceea liniile vor fi pornite atunci când vor fi 40 sau mai mulți utilizatori.
Cei care nu știu să schieze nu trebuie să își facă probleme pentru că în zone exisă monitori pregătiți să-i învețe cum să se bucure cu adevărat de zăpadă.
Școala de schi Bulgărașu îi învață și pe cei mai mici și pe cei mari cum să schieze.

Tarife:
O oră cu un monitor de schi costă 70 de lei/ persoană.
Dacă sunt grupuri cu maxim 4 persoane prețurile scad până la 60 de lei pe oră/persoană.
Pentru copii programul este mai special și îi scapă pe părinți de griji pentru câteva ore. Copiii de până la 12 ani se pot înscrie la școală unde vor face două sesiuni, una dimineața și una după masa. Prețurile pentru acest program sunt cuprinse între 50 și 70 de lei pe zi.

Cum ajungi la Șureanu?

Drumul cel mai simplu și cel mai sigur este pe traseul Sebeș – Sugag – Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniu schiabil.
Dacă în ultima vreme au existat probleme cu privire la drumul care leagă Barajul Oașa de Poarta Raiului pentru că era aproape impracticabil, proprietarii de pensiuni din zonă spun că nu au mai avut astfel de probleme și că se intervine pentru deszăpezire de câte ori este nevoie. Se poate urca cu orice fel de mașină, însă ar fi recomandat să nu vă lipsească lanțurile, având în vedere că este o zonă în care ninge foarte mult.


pensiunea poarta raiuluiCazare:

Cu toate că nu este încă o stațiune dezvoltate la capacitate maximă, există posibilități de cazare pentru toate buzunarele și pretențiile.
În Poarta Raiului, locul în care se dorește dezvoltarea unei stațiuni de lux, prețurile pe cameră pe timp de iarnă sunt cuprinse între 200 și 300 de lei, preț în care la majoritatea pensiunilor este inclus micul-dejun și alte facilități, ca de exemplu spa, saună, teren de fotbal.
De la Poarta Raiului Până la Domeniul Schiabil Șureanu sunt 2 km care pot fi parcurși atât cu mașina, cât și pe jos.
Cei care vor să se bucure de zăpadă se pot îndrepta spre şi Luncile Prigoanei care se află la aproximativ 5 km de pârtie. Prețurile sunt variate în funcție de condiții și sunt cuprinse între 80 de lei și aproximativ 200 de lei camera de 2 persoane/noapte.

arieseniArieșeni

Și la Arieșeni a nins în ultima perioadă și cele două pârtii sunt perfecte pentru orice sport de iarnă. Pârtiile sunt doate cu tunuri de zăpadă și nocturnă.
Cei care aleg această locaţie, dar nu știu să schieze nu trebuie să își facă griji pentru că și aici există personal specializat.

Tarife:

Ședința cu un monitor de schi este de 50 de minute. Copiii de până la 14 ani au nevoie de cască, ce poate fi închiriată la prețul de 5 lei/oră.

Pentru grup de 5-8 persoane: 40 lei/persoană

Pentru grup 3-4 persoane: 50 lei/ persoană

1-2 persoane: 70 de lei/persoană

Cei care vor un anumit monitor de schi care să îi învețe individual vor plăti ședința de 50 de minute cu 90 de lei.

Cum ajungi la Arieșeni

Traseul de la Alba Iulia este spre Zlatna – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 15 min.
Drumul este practicabil și fără mari probleme până la Vîrtop (limita cu judeţul Bihor).

Cazare

Fiind deja o stațiune cunoscută și frecventată de ani buni, și posibilitățile de cazare sunt variate. Prețurile sunt diferite și pentru toate buzunarele.
De exemplu, la o pensiune aflată de 200 de metri de pârtia Vârtop 1, prețul pe cameră matrimonială este de 80 de lei/noapte.
La o pensiune de trei stele situată la 300 de metri de pârtie, prețul pe cameră este de 180 de lei/noapte.

paltinisArena Platoș Păltiniș:

Aflată la aproximativ 90 de kilometri de Alba Iulia, stațiunea Păltiniș este cea mai veche stațiune montană din țară, fiind întemeiată în anul 1894. Totodată este și statiunea montană situată la cea mai mare altitudine, 1442 metri.

Complexul de schi și snowboard Arena Platoș Păltiniș și-a deschis pentru prima dată porțile în urmă cu cinci ani de zile. Pârtiile sunt dotate cu tunuri de zăpadă care garantează zăpada. Are calitate austriacă la prețuri românești. În acest moment pârtiile cu nocturnă sunt deservite de 4 teleschi și 1 telescaun, destinat atât relaxării fluxului de schiori și snowboarderi cât și celor care doresc să folosească pârtia de sănii dotată cu nocturnă sau să facă o urcare și coborâre fără echipament. Are și cel mai modern fun-park din România cu nocturnă, unul construit pe trei platforme, fiecare numărând câte trei elemente de dificultate mică, medie și avansată.

Tarife:

Copiii cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani primesc un card gratuit și se va achita doar garanția cardului. Pentru copiii acestei categori este necesară prezentarea unui card valabil al adultului care îl însoțește pe schiuri, snowboard sau sanie.

În perioada de vârf a sezonului, în timpul săptămânii și în weekend, copiii între 7 și 11 ani vor plăti 60 de lei pe zi, iar pentru studenți și elevii mai mari de 12 ani (doar cu carnetul de student sau de note), tariful este de 75 de lei. Adulții vor plăti 80 de lei pe zi, în timp ce pensionarii vor avea de achitat 75 de lei pe zi.

Cum ajungi la Paltiniș

Traseul de la Alba Iulia este spre Sibiu (pe autostradă sau DN 1). În localitatea Săcel se virează pe DJ 106D, iar din localitatea Orlat se merge pe DJ 106J. Distanță față de Alba Iulia este de aproximativ 80 km, care pot fi parcurși în aproximativ 1 h 20 min.

Drumul este asfaltat și practicabil.

Cazare:

Cazarea în Păltiniș pornește de la 100 de lei camera dublă / noapte de cazare și ajunge în jur de 250 de lei / noaptea de cazare la pensiuni și hoteluri din stațiune.ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

ECONOMIE

Toate dosarele de pensie vor fi revizuite și evaluate. Turcan: Pensiile mai mici după recalculare vor rămâne la nivelul actual

Publicat

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a declarat, miercuri, că legea pensiilor va suferi modificări, însă nu anul acesta. Pensiile românilor vor fi calculate, în 2021, în baza legii în vigoare.

Raluca Turcan a declarat, miercuri seara, la TVR, că anul acesta pensiile vor fi calculate potrivit legislației în vigoare.

Raluca Turcan a precizat că joi va da un ordin de ministru prin care să fie revizuite și evaluate toate dosarele de pensie.

„În acest moment aş putea spune că anul acesta pensiile vor fi calculate pe baza legii în vigoare, iar legea care a fost vânturată în faţa a milioane de pensionari într-un mod cât se poate de cinic practic va fi cel mai probabil prorogată, astfel încât, în paralel cu calcularea pensiilor pe actuala formulă, să pregătim o nouă lege a pensiilor sustenabilă din punct de vedere financiar, care să aducă contributivitate şi echitate în sistemul de pensii, iar undeva anul viitor pensiile să intre la plată în acest sistem nou, în baza unei noi legi a pensiilor.

Ca atare, mâine voi declanşa ceea ce trebuia făcut încă din iulie, cred, 2019 şi anume să dau un ordin de ministru prin care să fie revizuite, evaluate toate dosarele de pensie în baza unor informaţii care vor fi necesare în formula de recalculare a acestor pensii.

Începem acest proces de evaluare a dosarelor de pensie, aproximativ 5 milioane, cu structura actuală, cu toate că inclusiv din anul 2019 ar fi trebuit pregătită infrastructura, echipamente, softuri şi oameni”, a spus Turcan, la postul public de televiziune.

Ministrul Muncii a susţinut că procesul va fi extrem de laborios şi presupune ca toate dosarele să intre într-un format electronic pe anumiţi indicatori, după care se va termina procedura legislativă.

Când va fi gata procedura legislativă şi legea, se va declanşa procesul de recalculare şi într-o perioadă scurtă de timp pensiile vor intra la plată recalculate.

Întrebată dacă vor exista şi scăderi de pensii, ea a afirmat că nu se vor opera scăderi de pensii, ci o recalculare, pentru a se introduce mai mulţi indicatori care să reflecte contributivitatea în valoarea pensiei, iar cei care ar obţine pe noua formulă cu pensii mai mici vor rămâne la nivelul actual.

„Voi anunţa mâine în conferinţa de presă care sunt indicatorii pe care îi vom lua în considerare în evaluarea acestor dosare…Mai merită spus un lucru. Pensiile vor fi recalculate pe o formulă.

Formula aceasta va fi introdusă în noua lege a pensiilor. Până când eu nu negociez această formulă cu toate partidele din coaliţie, cu partenerii sociali, eu nu voi putea s-o fac publică.

De aceea, mâine eu voi prezenta indicatorii pe care îi vom lua în calcul în evaluarea acestor dosare. Îi voi introduce în acel şablon electronic, astfel încât eu, în momentul în care am formula finală, să pot să jonglez cu el”, a explicat Raluca Turcan.

Ministrul Muncii a precizat că ar avea nevoie între 500 și 1.000 de oameni pentru a grăbi procesul.

Agerpres

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Secretar de stat: Elevii cu simptome care vin în unitățile de învățământ vor fi testați utilizând teste rapide antigen

Publicat

În cazul în care cursurile vor fi reluate în format fizic, începând din 8 februarie, elevii cu simptome care vin la școală vor fi testați utilizând teste rapide antigen, a explicat joi secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andreea Moldovan, în cadrul unei conferinț de presă. De asemenea, și profesorii care prezintă simptome vor fi testați.

„Ghidul este foarte avansat, ca elaborare, pornim de la un ghid european. Testarea va cuprinde elevii care prezintă simptome, în ideea în care aceștia vor ajunge totuși la școală. Profit de această ocazie pentru a face un apel părinților, atunci când va începe școala, să le facă în primul rând copiiilor un triaj epidemiologic acasă, să nu lase copilul cu simptomatologie respiratorie să meargă la școală.

Dacă, totuși, un astfel de copil ajunge la școală, trece de triajul epidemiologic care se face la intrarea în școală și el dezvoltă simptome pe parcursul zilei, atunci copilul respectiv va fi testat cu un test antigen rapid. (…) Se va anunța părintele, se va anunța medicul de familie, se va anunța după aceea DSP-ul în cazul în care testul este pozitiv.

Vor fi testați în principiu toți copiii care au simptome. În cazul acestora nu este neaparat un risc din punct de vedere al evoluției bolii, pentru că știm până acum că evoluția bolii la copii nu este una severă, dar este important să știm impactul și nivelul de infectare al copiilor mai ales în ceea privește colectivitatea din care ei vin de acasă, pentru că au părinți sau bunici care îi îngrijesc”, a explicat Andreea Moldovan.

Potrivit acesteia, măsurile de testare a persoanelor simptomatice se vor adresa și cadrelor didactice.

„Triajul epidemiologic îl va face asistenul medical. Ne bazăm cel mai mult pe sprijinul părinților care nu trebuie să trimită un copil cu simptomatologie respiratorie sau digestivă la școală. De asemenea, va fi și un triaj suplimentar al cadrelor didactice care trebuie să semnaleze orice stare de boală a copilului”, a mai explicat Andreea Moldovan.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Noi măsuri pentru combaterea ambroziei: Amenzi mai mari și verificări la primăriile care nu aplică măsurile de control

Publicat

Guvernul a decis în ședința de joi aprobarea unei Hotărâri ce prevede noi măsuri de combatere a buruienii ambrozia. Potrivit unui comunicat al Ministerului Agriculturii, actul normativ vizează, printre altele, simplificarea procedurii de verificare a terenurilor infestate cu ambrozia.

Hotărârea referitoare la modificarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 62/2018 privind combaterea buruienii ambrozia, aprobate prin HG nr. 707/2018, prevede ca toate controalele să fie realizate de autoritățile administrației publice locale, prin personal împuternicit de primar, de poliţia locală sau de comisari ai Gărzii Naţionale de Mediu.

Actul normativ vizează și eficientizarea procesului de informare şi conştientizare prin mass-media, online şi în format letric, pentru limitarea ariei de extindere a acestei specii invazive şi eradicarea acesteia. De asemenea, hotărârea mai prevede prelungirea perioadei privind al doilea control asupra terenurilor infestate, în intervalul 6 iulie – 31 octombrie al fiecărui an.

O comisie stabilită prin ordin al prefectului va avea competența de a verifica autorităţile administraţiei publice locale care nu aplică măsurile de control prevăzute de lege.

De asemenea, se prevede creșterea nivelului de sancționare cu amenzi de la 1.000 lei la 5.000 lei pentru persoanele fizice și de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele juridice care nu respectă prevederile legale privind distrugerea buruienii ambrozia.

„Măsurile reglementate prin prezenta HG vor conduce la diminuarea suprafeţelor de teren infestate cu buruiana ambrozia, a cantităţii de polen eliberată în atmosferă şi implicit la menţinerea unui mediu sănătos pentru populaţie”, se menţionează în comunicatul transmis de Ministerul Agriculturii.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Ce este Ivermectina și de ce nu este ”medicamentul minune” anti-Covid, așteptat de toată lumea

Publicat

Ivermectina este un medicament antiparazitar, fiind utilizat în tratamentul bolilor parazitare atât în medicina veterinară cât și în medicina umană. Este folosită de asemenea și în tratamentul unor afecțiuni ale pielii.

Specialiștii avetizează că medicamentul respectiv nu tratează Covid-19, în ciuda faptului că a fost prezentată de unele medii drept un ”medicament minune”.

Autoritățile române și internaționale nu au aprobat medicamentele ce conțin ivermectină pentru tratarea Covid-19.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Andreea Moldovan a declarat, miercuri, că ivermectina nu este în prezent un medicament care să dovedească eficienţă în tratamentul infecţiei COVID.

Potrivit acesteia, studiile pe care se bazează utilizarea ivermectinei sunt deocamdată „inconsistente” din punct de vedere ştiinţific.

Ce este Ivermectina

Ivermectina este un medicament antiparazitar, folosit atât în România cât și la nivel internațional pentru tratarea bolilor la animale și în cazuri izolate, și la oameni, conform Agenției Naționale a Medicamentului.

În România este aprobat un singur medicament de uz uman care conține ivermectină, sub formă de unguent, și se administrează în tratamentul acneei rozacee.

Științific vorbind, este un derivat semisintetic din clasa avermectinelor, un grup de lactone macrociclice produse de Streptomyces avermitilis, fiind utilizat ca antihelmintic.

Ea are o acțiune microfilaricidă în oncocercoză (boală parazitară determinată de Onchocerca volvulus) și reduce numărul microfilariilor fără efectele toxice ale dietilcarbamazinei.

Ivermectină are, de asemenea, o acțiune microfilaricidă în filarioză limfatică și este utilizat în tratamentul acesteia. Este activă și în alte helmintiaze. Acesta este utilizată în tratamentul strongiloidozei și a fost încercată în unele infecții cu Mansonella.

Este folosită în tratamentul unor boli parazitare ale pielii, inclusiv scabia și pediculoza.

Molecula a fost descoperită în 1975 și a fost aprobată pentru uz medical în anul 1981.

Despre Ivermectină au apărut informații că ar avea efecte atât în faza de prevenire, dar şi în cazurile medii şi grave de infecţie cu SARS-CoV-2, lucru neconfirmat.

Mai mult autoritățile din mai multe țări au emis alerte cu privire la utilizarea acestui medicament.

Foto: Arhivă

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate