Eveniment
Zăpadă excelentă pe pârtiile din Șureanu, Arieșeni și Păltiniș. Ce trebuie să știi dacă mergi în weekend la munte
Iarna și-a intrat bine în drepturi și a venit cu zăpadă și vreme perfectă pentru weekend la munte. Cu siguranță, cei mai fericiți sunt cei care au așteptat să fie condiţii bune pentru sporturile de iarnă şi să poată scoate „de la naftalină” echipamentul de schi. Din acest punct de vedere albaiulienii sunt privilegiați și au de unde să aleagă. În județul Alba există două stațiuni, Arieșeni și Șureanu, unde a nins din plin în ultima perioadă și pârtiile spun perfecte pentru o zi de schiat.
O alternativă pentru cei pasionaţi de schi, în apropiere de Alba, este stațiunea Păltiniș, din judeţul Sibiu.
Stațiunile montane din județul Alba sunt pline de zăpadă și pregătite pentru turiștii care vor să petreacă la munte.
(P) Caciuli, manusi și fulare, bocanci și ghete, geci și jachete de iarnă pe FashionSport.ro. Mii de articole sport pentru iarnă, echipament schi, îmbrăcăminte și încălțăminte sport de la 900 de branduri pentru bărbați, femei și copii. Nike, Salomon, Adidas, Dunlop, Puma, Karrimor, Brithish Knight, Airwalk, Under Armour etc. Reduceri mari în fiecare zi
La Șureanu, sezonul de iarnă a fost deschis oficial de la începutul lunii decembrie, iar acum pârtiile sunt perfecte pentru schi.
Funcționează, și telescaunul iar pârtiile A2, A3, C1, C2, C3 și C4 sunt pregătite. Funcționează și pârtia pentru copii.
Reprezentanții Domeniului Schiabil Șureanu precizează că pornirea liniilor de urcare este condiționată de numărul de turiști. De aceea liniile vor fi pornite atunci când vor fi 40 sau mai mulți utilizatori.
Cei care nu știu să schieze nu trebuie să își facă probleme pentru că în zone exisă monitori pregătiți să-i învețe cum să se bucure cu adevărat de zăpadă.
Școala de schi Bulgărașu îi învață și pe cei mai mici și pe cei mari cum să schieze.
Tarife:
O oră cu un monitor de schi costă 70 de lei/ persoană.
Dacă sunt grupuri cu maxim 4 persoane prețurile scad până la 60 de lei pe oră/persoană.
Pentru copii programul este mai special și îi scapă pe părinți de griji pentru câteva ore. Copiii de până la 12 ani se pot înscrie la școală unde vor face două sesiuni, una dimineața și una după masa. Prețurile pentru acest program sunt cuprinse între 50 și 70 de lei pe zi.
Cum ajungi la Șureanu?
Drumul cel mai simplu și cel mai sigur este pe traseul Sebeș – Sugag – Oașa – Luncile Prigoanei – Poarta Raiului – Domeniu schiabil.
Dacă în ultima vreme au existat probleme cu privire la drumul care leagă Barajul Oașa de Poarta Raiului pentru că era aproape impracticabil, proprietarii de pensiuni din zonă spun că nu au mai avut astfel de probleme și că se intervine pentru deszăpezire de câte ori este nevoie. Se poate urca cu orice fel de mașină, însă ar fi recomandat să nu vă lipsească lanțurile, având în vedere că este o zonă în care ninge foarte mult.
Cazare:
Cu toate că nu este încă o stațiune dezvoltate la capacitate maximă, există posibilități de cazare pentru toate buzunarele și pretențiile.
În Poarta Raiului, locul în care se dorește dezvoltarea unei stațiuni de lux, prețurile pe cameră pe timp de iarnă sunt cuprinse între 200 și 300 de lei, preț în care la majoritatea pensiunilor este inclus micul-dejun și alte facilități, ca de exemplu spa, saună, teren de fotbal.
De la Poarta Raiului Până la Domeniul Schiabil Șureanu sunt 2 km care pot fi parcurși atât cu mașina, cât și pe jos.
Cei care vor să se bucure de zăpadă se pot îndrepta spre şi Luncile Prigoanei care se află la aproximativ 5 km de pârtie. Prețurile sunt variate în funcție de condiții și sunt cuprinse între 80 de lei și aproximativ 200 de lei camera de 2 persoane/noapte.
Și la Arieșeni a nins în ultima perioadă și cele două pârtii sunt perfecte pentru orice sport de iarnă. Pârtiile sunt doate cu tunuri de zăpadă și nocturnă.
Cei care aleg această locaţie, dar nu știu să schieze nu trebuie să își facă griji pentru că și aici există personal specializat.
Tarife:
Ședința cu un monitor de schi este de 50 de minute. Copiii de până la 14 ani au nevoie de cască, ce poate fi închiriată la prețul de 5 lei/oră.
Pentru grup de 5-8 persoane: 40 lei/persoană
Pentru grup 3-4 persoane: 50 lei/ persoană
1-2 persoane: 70 de lei/persoană
Cei care vor un anumit monitor de schi care să îi învețe individual vor plăti ședința de 50 de minute cu 90 de lei.
Cum ajungi la Arieșeni
Traseul de la Alba Iulia este spre Zlatna – Abrud – Câmpeni (DN 74 A) – Albac – Arieșeni (DN 75). Distanță față de Alba Iulia: 120 km, care pot fi parcurși în aproximativ 2 h 15 min.
Drumul este practicabil și fără mari probleme până la Vîrtop (limita cu judeţul Bihor).
Cazare
Fiind deja o stațiune cunoscută și frecventată de ani buni, și posibilitățile de cazare sunt variate. Prețurile sunt diferite și pentru toate buzunarele.
De exemplu, la o pensiune aflată de 200 de metri de pârtia Vârtop 1, prețul pe cameră matrimonială este de 80 de lei/noapte.
La o pensiune de trei stele situată la 300 de metri de pârtie, prețul pe cameră este de 180 de lei/noapte.
Aflată la aproximativ 90 de kilometri de Alba Iulia, stațiunea Păltiniș este cea mai veche stațiune montană din țară, fiind întemeiată în anul 1894. Totodată este și statiunea montană situată la cea mai mare altitudine, 1442 metri.
Complexul de schi și snowboard Arena Platoș Păltiniș și-a deschis pentru prima dată porțile în urmă cu cinci ani de zile. Pârtiile sunt dotate cu tunuri de zăpadă care garantează zăpada. Are calitate austriacă la prețuri românești. În acest moment pârtiile cu nocturnă sunt deservite de 4 teleschi și 1 telescaun, destinat atât relaxării fluxului de schiori și snowboarderi cât și celor care doresc să folosească pârtia de sănii dotată cu nocturnă sau să facă o urcare și coborâre fără echipament. Are și cel mai modern fun-park din România cu nocturnă, unul construit pe trei platforme, fiecare numărând câte trei elemente de dificultate mică, medie și avansată.
Tarife:
Copiii cu vârste cuprinse între 0 și 6 ani primesc un card gratuit și se va achita doar garanția cardului. Pentru copiii acestei categori este necesară prezentarea unui card valabil al adultului care îl însoțește pe schiuri, snowboard sau sanie.
În perioada de vârf a sezonului, în timpul săptămânii și în weekend, copiii între 7 și 11 ani vor plăti 60 de lei pe zi, iar pentru studenți și elevii mai mari de 12 ani (doar cu carnetul de student sau de note), tariful este de 75 de lei. Adulții vor plăti 80 de lei pe zi, în timp ce pensionarii vor avea de achitat 75 de lei pe zi.
Cum ajungi la Paltiniș
Traseul de la Alba Iulia este spre Sibiu (pe autostradă sau DN 1). În localitatea Săcel se virează pe DJ 106D, iar din localitatea Orlat se merge pe DJ 106J. Distanță față de Alba Iulia este de aproximativ 80 km, care pot fi parcurși în aproximativ 1 h 20 min.
Drumul este asfaltat și practicabil.
Cazare:
Cazarea în Păltiniș pornește de la 100 de lei camera dublă / noapte de cazare și ajunge în jur de 250 de lei / noaptea de cazare la pensiuni și hoteluri din stațiune.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News