EVENIMENT
Zece tone de substanțe periculoase, depozitate incorect pe un teren agricol, la Galda. Intervenție a polițiștilor
Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi și Substanțe periculoase din cadrul IPJ Alba au indisponibilizat 10 tone de îngrăşăminte chimice, care erau depozitate în mod necorespunzător, iar deţinătorul acestora s-a ales cu dosar penal.
Aparent inofensive, îngrășămintele chimice, în special azotatul de amoniu, sunt extrem de periculoase. Cel mai mare dezastru petrecut pe șoselele din România s-a produs la Mihăilești, în 2004. În explozia unui camion cu azot și-au pierdut atunci viața 18 oameni, alți 13 fiind răniți. Cele 10 tone descoperite de polițiști reprezintă o cantitate foarte mare, cu un potențial exploziv deosebit.
Poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au făcut un control pe raza comunei Galda de Jos, unde, pe un teren agricol, au identificat 10.000 de kilograme de îngrășăminte chimice, care erau depozitate în mod necorespunzător.
Deţinătorului acestora, un bărbat de 48 de ani, din comuna Galda de Jos, i-a fost întocmit dosar penal şi este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunii de „nerespectarea obligației de depozitare a îngrășămintelor chimice și produselor de protecție a plantelor numai ambalate și în locuri protejate”, iar întreaga cantitate de îngrăşăminte chimice a fost indisponibilizată.
Controalele poliţiştilor, privind modul de depozitare a substanțelor periculoase, vor continua.
De ce sunt periculoase îngrășămintele chimice
Chimiștii consideră că azotatul de amoniu, de exemplu, nu reprezintă decât un îngrășământ chimic destinat agriculturii și utilizat pentru creșterea culturilor de păioase. Asta dacă este depozitat și utilizat conform normelor. La temperatura de peste 160 de grade Celsius, azotatul de amoniu se descompune, iar la 210 grade Celsius, poate exploda.
În condițiileîn care vine în contact cu motorină și ia foc, devine și mai periculos. După accidentul de la Mihăilești, transportatorii au obligația, cel puțin teoretică, să anunțe fiecare transport și traseu, atunci când traversează un județ.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.