Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Zeci de apeluri la Salvamont în 24 de ore. De ce vor unii turiști să fie recuperați de pe munte cu elicopterul. Atenționări

Publicat

Echipajele Salvamont din țară au intervenit în zeci de cazuri în care a fost nevoie de ajutor pe munte, în ultimele 24 de ore. Au fost și două situații grave, în care s-au înregistrat decese.

Vezi și Un turist, cetățean străin, a murit în Munții Bucegi. A fost lovit de trăsnet

În alte situații însă, unii turiști au cerut să fie recuperați de pe munte cu elicopterul, pentru că erau obosiți. Salvamont oferă recomandări celor care parcurg trasee montane în această perioadă.

„Să păstreze o marjă de siguranță, adică să-ți alegi o tură mai ușoară decât crezi tu că poți face, tocmai pentru a nu avea probleme și a nu ajunge la serviciile de siguranță. (…)

Vreau să vă spun că am avut cazuri hilare în care ni s-a spus foarte clar că la ei trebuie să se vină cu elicopterul, ceea ce nu se întâmplă pentru oboseală, sau în a doua parte a zilei, atunci când obosești, apare neatenția, tot din cauza oboselii și atunci se petrec lucrurile care s-au petrecut și ieri”, a spus șeful Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, pentru Digi24.

Salvamont România a comunicat că sâmbătă a fost o nouă zi grea pentru echipajele din întreagă țară. Salvamontiștii au fost solicitați sa intervină la un număr foarte mare de evenimente montane.

”În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 22 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor, astfel:

 • 3 apeluri pentru Salvamont Bihor
 • 3 apeluri pentru Salvamont Cluj
 • 3 apeluri pentru Salvamont Neamț
 • 2 apeluri pentru Salvamont Gorj
 • 2 apeluri pentru Salvamont Râșnov
 • 1 apel pentru Salvamont Bușteni și Salvamont Prahova
 • 1 apel pentru Salvamont Prahova
 • 1 apel pentru Salvamont Dâmbovița
 • 1 apel pentru Salvamont Vlădeasa
 • 1 apel pentru Salvamont Vrancea
 • 2 apeluri pentru Judetul Alba
 • 1 apel pentru Județul Gorj
 • 1 apel pentru Județul Brașov.

În cazul acestor intervenții au fost salvate 17 persoane, 8 persoane au fost predate la Serviciul de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital și o persoană a fost predată la elicopterul SMURD pentru transport aerian la spital.

Au fost înregistrate și două decese. Pentru unul dintre turiștii decedați a fost necesară căutarea cu elicopterul, rolul salvamontiștilor reducându-se la recuperarea victimei și predarea către serviciul IML. Pentru al doilea turist decedat, recuperarea și predarea către serviciul IML se va face astăzi.

S-au mai primit 35 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre traseele turistice din zona montană”.

Cele două decese au fost în Munții Bucegi (turistul străin lovit de trăsnet) și în Masivul Vâlcan (Retezat) – județul Gorj (o persoană care era dată dispărută pe munte a fost găsită fără viață, într-o zonă de abrupt, fiind reperată prin survol cu elicopter SMURD.

În cazul apelurilor înregistrate în județul Alba, acestea au fost redirecționate către alte servicii de intervenție, nefiind nevoie de acțiunea echipajelor Salvamont.

Salvatorii atrag atenția asupra importanței echipării corespunzătoare la drumețiile pe munte. De asemenea, este recomandată evitarea traseelor dificile, dacă persoanele nu au experiență de deplasare pe munte și consultarea prognozei meteo.

Salvamont – sfaturi utile – cum te poți proteja de furtună pe munte

 • nu ignora prognoza meteo: indiferent de traseul pe care urmează să îl faci, că e zonă de creasta sau nu, consultă prognoza și nu te aventura în cazul în care sunt anunțate furtuni puternice. Recomandare: sunt o multitudine de aplicații care îți arată, aproape în timp real, starea și evoluția vremii și a precipitațiilor
 • recunoaște primele semne ale furtunii: unele furtuni se pot forma local, rapid și nu sunt întotdeauna prevăzute de aplicațiile radar; norii cumulonimbus sau norii de tipul ” Arnold Schwarzenegger” cu înălțimi mari și margini bine definite sunt generatori de furtuni; dacă zărești astfel de nori îndreptându-se spre tine e cazul să te îndrepți spre zona de bază, mai sigură.
 • pune-te la adăpost: atât timp cât ești în exterior nu există un mediu 100% sigur, de asta trebuie să fii conștient, dar poți reduce considerabil riscul de a fi “lovit” de fulgere sau o furtună violentă (de obicei acestea vin la pachet).

Ce NU e indicat să faci:

 • NU staționa pe vârf, în creastă sau zonele plate, expuse; dacă ești deja surprins de furtună atunci trebuie să știi că zona mediană a crestelor este mai puțin periculoasă decât extremitățile ei
 • NU staționa lângă apă, lacuri, stâlpi înalți sau cu marcaje
 • NU staționa sub copaci înalți sau solitari; dacă te aflii deja în pădure atunci alege să staționezi între pâlcurile de copaci mai mici și nu lângă arborii înalți
 • NU căuta refugiu în grote sau surplombe; există riscul de a forma o punte de scurtcircuit peste deschizatură. În timpul furtunii însoțită de ploi și descărcări electrice, sentimentul de securitate pe care-l dă o mică grota sau o surplombă este înșelător; pentru a fi cât de cât în siguranță într-o grotă trebuie să ai cel puțin 1 m distanță de pereții laterali, 3 m distanță deasupra capului și cel puțin 20 m față de intrare
 • NU te lipi niciodată cu tot corpul de pământ; în caz de impact curentul electric îți va străbate tot corpul cauzând leziuni ale organelor interne

În cazul în care nu mai e timp să cobori într-o zonă cât de cât mai sigură și fulgerele sunt deja în jurul tău:

 • orientează-te rapid și găsește o mică ridicătură sau platformă dominată de un punct înalt vecin și ghemuiește-te la cel puțin 1 m distanta de acel punct (care e indicat să fie de vreo 5-10 ori mai înalt decât poziția ta de ghemuit); evită pietrele umede și zonele cu licheni. ATENȚIE: nu te sprijini de peretele mai înalt cu mâna, umărul sau cu capul
 • dacă simți că ți se electrizează părul (se ridica la propriu, de pe cap, brațe sau picioare) e un semn al naturii că te aflii într-o zonă încărcată electric și că ești în pericol iminent așa că:
 • dispersați-vă: dacă sunteți un grup dispersați-vă la cel puțin 15 m distanță unul de celălalt pentru a evita “lovirea în lanț”
 • adoptă poziția ghemuit: călcâiele lipite, mâinile aprope de corp și acoperă-ți urechile cu palmele, pentru a-ți proteja timpanele;
 • creează o izolație: așează sub tine orice material nemetalic care ar putea crea o mică izolație fața de sol – izoprenul, sacul de dormit, o folie de cort
 • rămâi pe poziție încă 30 de min după ce ai auzit și ultimul tunet și abia apoi retrage-te către bază; mai bine mai aștepți câteva minute în plus decât să te expui unor riscuri mai mari. (trăsnetele pot lovi de la km distanță)

Adevărat sau Fals?

 • Bețele de trekking atrag fulgerele – Fals – Corpul uman fiind mai înalt și cu o mai mică rezistență electrică are mai mari șanse de a fi lovit; desigur nu o să stai cu ele prin aer în timpul furtunii; (sursa info: Salvamont Neamt)
 • Telefonul mobil atrage fulgerul – Fals – mai indicat este un telefon mobil decât o linie fixă; în plus e important să ai un telefon la îndemână în cazul în care ești nevoit să anunți eventuale urgențe la 112 sau 0-Salvamont;
 • Obs: părerile sunt împărțite vis-a-vis de accesoriile outdoor și telefonul în timpul furtunii; dacă nu te simți în siguranță cu ele lângă tine le poți “abandona” mai departe de tine, cel puțin 30 m.
 • Nu poți atinge o persoană lovită de fulger – Fals – victima unei descărcări electrice nu reţine sarcina electrică descărcată aşa că ne putem apropia de ea pentru a acorda primul ajutor; important este să evaluăm condițiile și dacă ne putem apropia în siguranță fără a fi expuși la rândul nostru; în caz de impact Obligatoriu se va anunța serviciul de urgență
 • Desigur cea mai bună metodă de a gestiona o situație de risc este prevenția.

surse: Salvamont România, Digi24

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Alba Iulia luată cu asalt de coloșii șoselelor. Expoziție cu 80 de camioane în șanțurile Cetății, concerte și concursuri. PROGRAM

Publicat

Alba Iulia și șanțurile Cetății Alba Carolina vor fi luate cu asalt de coloșii șoselelor, în acest weekend. Este vorba despre festivalul Truck Tuning Art, eveniment în cadrul căruia 80 de camioane vor fi prezente în oraș. La sfârșitul weekend-ului, cel mai votat camion va fi desemnat câștigătorul concursului. 

Camioanele vor intra în Alba Iulia vineri, 5 august, în jurul orei 19.00. O coloană va fi formată de la șoseaua de centură, pe traseul Ambient – Ampoi 1 – Centru – Casa de Cultură  cu intrare în Cetate pe strada Gemina.

Program

Vineri – 5 august 

Ora 19.00 – turul Cetății  – camioanele vor face un tur al orașului pe urmatorul traseu – Soseaua de Centură – Ambient – Ampoi 1 – Centru – Casa de Cultură – intrare în Cetate pe strada Gemina.

Ora 20.00 – Poziționarea camioanelor

Ora 21.00 – Concert Air Horn

Sâmbătă – 6 august

Ora 10.00 – Deschiderea festivalului

Ora 11.00 – Prezentarea categoriilor de concurs și a premiilor

Ora 12.00 – Prezentarea camioanelor participante pe fiecare categorie de concurs și jurizarea acestora

Ora 19.00 – Piese inedite pe ritm de rock – Sergiu Onișor

Ora 20.00 – Luminița Pușcaș & Band

Ora 23.00 – Terminarea programului

Duminică  – 7 august

Ora 10.00 – Deschiderea festivalului

Ora 12.00 – Festivitatea de premiere a participantilor la categoriile de concurs

Ora 14.00 – premiul CEL MAI TARE DIN CETATE acordat celui mai votat camion de catre public și PREMIEREA VIZITATORILOR CARE AU VOTAT camioanele:

Locul 1 – 150 lt COMBUSTIBIL

Locul 2 – 100 lt COMBUSTIBIL

Locul 3 – macheta la scara a unui camion

Ora 17.00 – camioanele vor pleca din Cetate în coloana pe traseul strada Horea – OMV – Ampoi 3 – Șoseaua de Centură.

sursă foto: Facebook, Truck Tunning Art

 

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

SÂMBĂTĂ: Rowmania la Alba Iulia, competiție de vâslit pentru pasionații de sport. PROGRAM

Publicat

Rowmania 2018

Pasionații de sport în aer liber sunt așteptați sâmbătă, în zona podului peste Mureș, la o nouă ediție a concursului de vâslit ”Rowmania”. 

Mai exact, indiferent de vârstă, constituţie sportivă şi experienţă, ești binevenit în echipajul de 11 campioni pentru concursul de vâslit viteză, în canotci de 10+1 locuri.

Evenimentul are loc sâmbătă, 6 august, începând cu ora 09:30, în zona Podului peste Mureș (Cartierul Partoș, ieșirea spre Sebeș).

Dacă nu vâslești, vino să susții concurenții și să te bucuri de o zi petrecută în natură, printre campioni.

Înscrierile se fac la fața locului.

De asemenea, pentru cei mici, organizatorii au pregatit mai multe ateliere interactive.

Program

09:30 – 11:45 Înscrierea participanților şi acomodarea cu ambarcaţiunile (echipe)

11:45 – 12:00 Stabilirea ordinii de intrare în concurs și ședința tehnică (instructaj)

12:00 – 14:00 Desfășurarea concursului de canotcă (pe serii, semifinale, finala)

14:00 – 14:30 Festivitatea de premiere a concursului de canotcă

11:00 – 14:00 Ateliere educaționale pentru copii:

– Construcție de machete de canotci

– Atelier de reciclare creativă

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

5 august – Ziua Internațională a Berii: România se află pe locul 7 la producţie şi pe locul 8 la consum

Publicat

În prima zi de vineri a lunii august a fiecărui an se sărbătorește Ziua Internațională a Berii. În 2022, aceasta este marcată la data de 5 august.

Ideea unei astfel de zile i-a aparţinut lui Jesse Avshalomov, care, împreună cu mai mulţi prieteni şi împătimiţi ai acestei băuturi, a convins în anul 2007 patronul unui bar din oraşul american Santa Cruz să declare ziua de 5 august drept zi a berii, potrivit www.internationalbeerday.com.

Apoi, evenimentul a fost popularizat pentru a fi marcat ca o sărbătoare la nivel mondial.

Astfel, în următorul an, a fost organizată o campanie de promovare în Marea Britanie şi în America de Sud.

Impactul mondial a avut loc în anul 2011, când a fost creat un site de internet unde au fost publicate argumente ce susţineau celebrarea Zilei internaţionale a berii.

Iniţiativa a convins numeroşi utilizatori ai reţelelor sociale, astfel încât ziua a fost rapid popularizată. În 2011, au fost organizate 276 de festivităţi în 138 de oraşe din 23 de ţări din întreaga lume.

Scopul prioritar al acestei zile este de a da o ocazie în plus prietenilor şi cunoscuţilor de a se strânge şi a petrece timp împreună, la o bere.

Nu este o întâmplare că ziua dedicată acestei băuturi are loc în luna august, vara fiind sezonul ideal pentru cei ce doresc să se răcorească cu băutura din malţ şi flori de hamei.

Totodată, Ziua internaţională a berii este dedicată celor care muncesc tot anul pentru a asigura producţia de bere.

În 2021, cu prilejul Zilei internaţionale a berii, Asociaţia Berarii României a lansat campania de prevenire a consumului de alcool în rândul şoferilor intitulată „0% ALCOOL. 100% VOLAN.”.

Iniţiativa a avut ca scop conştientizarea şoferilor, a pasagerilor şi a celorlalţi participanţi la traficul rutier cu privire la consecinţele negative ale conducerii unui vehicul sub influenţa băuturilor alcoolice şi, prin aceasta, reducerea numărului de accidente. Campania s-a derulat în parteneriat cu Poliţia Română.

În primele şase luni ale anului 2021, din cauza conducerii sub influenţa băuturilor alcoolice, s-au produs 87 de accidente rutiere grave, în urma cărora 24 de persoane au decedat, iar alte 71 au fost rănite grav, potrivit comunicatului de presă remis AGERPRES de către Asociaţia Berarii României.

Piața berii din România în scădere în 2022

La 4 iulie 2022, Asociaţia Berarii României, citând Raportul Europe Economics despre impactul COVID-19 asupra industriei berii, a arătat că piaţa berii din România a înregistrat o scădere cu 10% în primele patru luni din 2022, în raport cu aceeaşi perioadă a anului anterior, pe fondul efectelor pandemiei COVID-19, a războiului din Ucraina, dar şi al creşterii preţurilor.

Susţinut de măsuri guvernamentale potrivite, sectorul berii reprezintă un factor esenţial în impulsionarea redresării economice. Astfel, producătorii de bere din Europa pot contribui la redresarea economică în urma pandemiei COVID-19, dacă autorităţile adoptă măsurile potrivite pentru a sprijini sectorul, conform Asociaţiei Berarii Europei.

Publicat la 29 iunie 2022, Raportul Europe Economics dezvăluie că, deşi în 2021 au existat perioade de redresare, sectorul berii a înregistrat doar creşteri moderate ale vânzărilor, deoarece sectorul ospitalităţii nu a reuşit să revină la nivelurile de dinainte de pandemie. Condiţiile stricte în care sectorul Horeca a fost redeschis, restricţiile de călătorie, precum şi regulile în continuă schimbare, toate au contribuit la reducerea veniturilor pentru sectorul ospitalităţii şi, implicit, al berii.

Raportul realizat de Europe Economics arată că vânzările de bere din 2021 în baruri şi restaurante au ajuns cu 42 milioane de hl sub nivelul din 2019, ceea ce reprezintă o scădere de 35%.

Berea s-a scumpit de la 1 august. Guvernul a mărit acciza

De la 1 august berea s-a scumpit în România. Pentru o halbă rece de bere am putea plăti chiar şi cu 20% în plus . De vină ar fi majorarea accizelor la alcool, dar şi celelalte scumpiri pe care le au de acoperit producătorii.

Preţul creşte odată cu modificarea accizei la alcool, chiar dacă s-a mărit mult în ultimii doi ani, pe fondul pandemiei şi, acum, al războiului din Ucraina.

„Această creștere apare într-un context economic local care este deja foarte dificil, marcat de efectele pandemiei, de războiul din Ucraina, dar și de creșterea accelerată a inflației, a prețurilor materiilor prime, energiei, gazelor și combustibilului. Estimăm că această creștere va afecta piața și mai mult.

Cu o experiență asemănătoare ne-am confruntat în 2013 când, în urma creșterii presiunii fiscale, piața berii s-a redus cu 10%, urmată de o scădere a încasărilor din acciza la bere de peste 5 milioane de lei în 2014, când s-a resimțit complet efectul majorării bruște a cuantumului accizei”, a declarat Julia Leferman,  director general, Asociaţia Berarii României pentru HotNews.

Scumpirile care au intrat în vigoare de la 1 august 2022

Berea şi tutunul s-au scumpit, impozitele pentru contractele part-time au crescut, la fel şi cele pentru jocurile de noroc.

1. Impozitarea veniturilor din jocuri de noroc – Veniturile din jocuri de noroc se impozitează prin reținere la sursă. Impozitul datorat se determină la fiecare plată, prin aplicarea următorului barem de impunere asupra fiecărui venit brut primit de un participant de la un organizator sau plătitor de venituri din jocuri de noroc:

 • –venit brut pana la 10.000 inclusiv: 3%
 • -peste 10.000-66.750 inclusiv 300 + 20% pentru ceea ce depășește suma de 10.000
 • -peste 66.750:11.650 + 40% pentru ceea ce depășește suma de 66.750.

2. Limitarea aplicării facilitățlor fiscale în constructii, sectorul agricol și alimentar – In constructii, agricultura si instrustria alimentara, incepand cu salariile aferente lunii august plafonul venitului pana la care se aplica scutirea scade la 10.000 lei.

3. Accize – Se va aplica 13% asupra prețului de vânzare cu amănuntul al țigaretelor eliberate pentru consum, pentru perioada 1 august 2022-31 martie 2023 inclusiv.

4. Supraimpozitarea contractelor part time – Începând cu veniturile aferente lunii august, calculul contribuţiilor la contractele part time se face la nivelul unui salariu minim brut, practic taxele nu se mai calculează la venitul efectiv din salarii ci la un salariu minim brut de 2.550 lei, în situaţia în care venitul brut din salarii este mai mic decât acest salariu minim. Prevederea a mai existat in Codul fiscal însa ulterior s-a renunţat la ea.

Impozit mai mare pentru veniturile din jocurile de noroc

 • 3% pentru câştiguri până la 10.000 de lei
 • 20% pentru câştiguri ce depăşeşte 10.000 lei +o taxă de 300 lei
 • 40% pentru câştiguri peste 66.750 lei +o taxă de 11.650 lei

Creșterea accizelor la tutun, alcool și tutun încălzit

 • Crește acciza la țigări cu 31 de lei
 • Crește acciza pentru tutun încălzit cu 156 de lei pe kg
 • Crește acciza la alcool cu 20%

Supraimpozitarea contractelor part time

Se vor achita contribuţii la nivelul salariului minim pe economie- 2550 lei

Citeste mai mult
Publicitate

ECONOMIE

Cum își vor primi banii înapoi românii care au plătit amenzi pentru necompletarea PLF. Ce se întâmplă dacă au datorii la FISC

Publicat

Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică procedura prin care românii care au plătit amenzi din cauza necompletării frmularului PLF până își vor putea primi banii înapoi.

Potrivit avocatnet.ro, prin Legea 257/2022, s-a stabilit că amenzile pentru necompletarea formularului PLF și neplătite încă se anulează și se scad din evidențele organelor de executare, iar sumele deja plătite pentru aceste amenzi vor putea fi recuperate de către cei sancționați.

Prin proiectul de ordin pus joi în dezbatere, autoritățile stabilesc procedura ce va trebui urmată pentru recuperarea amenzile plătite deja în legătură cu formularul PLF. Pentru a se putea aplica actul normativ va trebui semnat de ministru și apoi publicat în Monitorul Oficial.

Actul normativ prevede că se vor putea recupera doar amenzile plătite până la intrarea în vigoare a Legii 257/2022, adică până în data de 30 iulie 2022.

Cum se completează cererea de restituite a banilor plătiți pe amenda

Pentru a putea recupera banii plătiți, cei interesați vor trebui să transmită organului fiscal local, în cel mult 90 zile de la data intrării în vigoare a acestei proceduri, o cerere de restituire. Cererea se va putea depune direct la Fisc, în format tipărit, sau va putea fi transmis prin mijloace electronice.

Cererea de restituire va trebui să fie însoţită atât de copii ale documentelor de plată, cât și o copie a actului de identitate ale plătitorului/ solicitantului şi va trebui să cuprindă următoarele informații:

 • numele și prenumele solicitantului;
 • codul numeric personal;
 • domiciliul solicitantului;
 • suma şi natura creanţei solicitate la restituire;
 • codul IBAN aferent contului în care se solicită restituirea, în cazul în care nu se optează pentru restituirea sumei în numerar;
 • banca la care este deschis contul în care se solicită restituirea sumei;
 • motivul pentru care se solicită restituirea sumei, temeiul legal al solicitării şi documente justificative.

Ce se întâmplă dacă solicitantul are restanțe la plata taxelor și impozitelor

În mod normal Fiscul va vira banii în termen de 90 de zile. Dacă Fiscul consideră că mai are nevoie de anumite documente relevante soluţionării cererii, va cere, în scris, solicitantului prezentarea acestora, iar termenul de restituire se va prelungi

După primirea documentaţiei complete, Fiscul va verifica dacă solicitantul are restanțe la plata taxelor și impozitelor, sumele solicitate urmând să fie restituite doar după efectuarea compensării acestor obligaţii bugetare restante.

În cazul în care suma ce trebuie restituită este mai mică decât obligaţiile restante ale solicitantului, se vor acoperi integral restanțele și, practic, solicitantul nu va mai primi niciun ban.

Formularul PLF s-a aplicat în țara noastră între decembrie 2021 și martie 2022, iar amenzile pentru necompletarea lui la intrarea în țară erau de până la 3.000 de lei.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax