Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Zeci de apeluri la Salvamont în 24 de ore. De ce vor unii turiști să fie recuperați de pe munte cu elicopterul. Atenționări

Publicat

Echipajele Salvamont din țară au intervenit în zeci de cazuri în care a fost nevoie de ajutor pe munte, în ultimele 24 de ore. Au fost și două situații grave, în care s-au înregistrat decese.

Vezi și Un turist, cetățean străin, a murit în Munții Bucegi. A fost lovit de trăsnet

În alte situații însă, unii turiști au cerut să fie recuperați de pe munte cu elicopterul, pentru că erau obosiți. Salvamont oferă recomandări celor care parcurg trasee montane în această perioadă.

„Să păstreze o marjă de siguranță, adică să-ți alegi o tură mai ușoară decât crezi tu că poți face, tocmai pentru a nu avea probleme și a nu ajunge la serviciile de siguranță. (…)

Vreau să vă spun că am avut cazuri hilare în care ni s-a spus foarte clar că la ei trebuie să se vină cu elicopterul, ceea ce nu se întâmplă pentru oboseală, sau în a doua parte a zilei, atunci când obosești, apare neatenția, tot din cauza oboselii și atunci se petrec lucrurile care s-au petrecut și ieri”, a spus șeful Salvamont Argeș, Ion Sănduloiu, pentru Digi24.

Salvamont România a comunicat că sâmbătă a fost o nouă zi grea pentru echipajele din întreagă țară. Salvamontiștii au fost solicitați sa intervină la un număr foarte mare de evenimente montane.

”În ultimele 24 de ore, la Dispeceratul Național Salvamont s-au primit 22 apeluri prin care se solicita intervenția de urgență a salvamontiștilor, astfel:

  • 3 apeluri pentru Salvamont Bihor
  • 3 apeluri pentru Salvamont Cluj
  • 3 apeluri pentru Salvamont Neamț
  • 2 apeluri pentru Salvamont Gorj
  • 2 apeluri pentru Salvamont Râșnov
  • 1 apel pentru Salvamont Bușteni și Salvamont Prahova
  • 1 apel pentru Salvamont Prahova
  • 1 apel pentru Salvamont Dâmbovița
  • 1 apel pentru Salvamont Vlădeasa
  • 1 apel pentru Salvamont Vrancea
  • 2 apeluri pentru Judetul Alba
  • 1 apel pentru Județul Gorj
  • 1 apel pentru Județul Brașov.

În cazul acestor intervenții au fost salvate 17 persoane, 8 persoane au fost predate la Serviciul de Ambulanță sau SMURD pentru transport la spital și o persoană a fost predată la elicopterul SMURD pentru transport aerian la spital.

Au fost înregistrate și două decese. Pentru unul dintre turiștii decedați a fost necesară căutarea cu elicopterul, rolul salvamontiștilor reducându-se la recuperarea victimei și predarea către serviciul IML. Pentru al doilea turist decedat, recuperarea și predarea către serviciul IML se va face astăzi.

S-au mai primit 35 apeluri prin care se solicitau sfaturi și informații despre traseele turistice din zona montană”.

Cele două decese au fost în Munții Bucegi (turistul străin lovit de trăsnet) și în Masivul Vâlcan (Retezat) – județul Gorj (o persoană care era dată dispărută pe munte a fost găsită fără viață, într-o zonă de abrupt, fiind reperată prin survol cu elicopter SMURD.

În cazul apelurilor înregistrate în județul Alba, acestea au fost redirecționate către alte servicii de intervenție, nefiind nevoie de acțiunea echipajelor Salvamont.

Salvatorii atrag atenția asupra importanței echipării corespunzătoare la drumețiile pe munte. De asemenea, este recomandată evitarea traseelor dificile, dacă persoanele nu au experiență de deplasare pe munte și consultarea prognozei meteo.

Salvamont – sfaturi utile – cum te poți proteja de furtună pe munte

  • nu ignora prognoza meteo: indiferent de traseul pe care urmează să îl faci, că e zonă de creasta sau nu, consultă prognoza și nu te aventura în cazul în care sunt anunțate furtuni puternice. Recomandare: sunt o multitudine de aplicații care îți arată, aproape în timp real, starea și evoluția vremii și a precipitațiilor
  • recunoaște primele semne ale furtunii: unele furtuni se pot forma local, rapid și nu sunt întotdeauna prevăzute de aplicațiile radar; norii cumulonimbus sau norii de tipul ” Arnold Schwarzenegger” cu înălțimi mari și margini bine definite sunt generatori de furtuni; dacă zărești astfel de nori îndreptându-se spre tine e cazul să te îndrepți spre zona de bază, mai sigură.
  • pune-te la adăpost: atât timp cât ești în exterior nu există un mediu 100% sigur, de asta trebuie să fii conștient, dar poți reduce considerabil riscul de a fi “lovit” de fulgere sau o furtună violentă (de obicei acestea vin la pachet).

Ce NU e indicat să faci:

  • NU staționa pe vârf, în creastă sau zonele plate, expuse; dacă ești deja surprins de furtună atunci trebuie să știi că zona mediană a crestelor este mai puțin periculoasă decât extremitățile ei
  • NU staționa lângă apă, lacuri, stâlpi înalți sau cu marcaje
  • NU staționa sub copaci înalți sau solitari; dacă te aflii deja în pădure atunci alege să staționezi între pâlcurile de copaci mai mici și nu lângă arborii înalți
  • NU căuta refugiu în grote sau surplombe; există riscul de a forma o punte de scurtcircuit peste deschizatură. În timpul furtunii însoțită de ploi și descărcări electrice, sentimentul de securitate pe care-l dă o mică grota sau o surplombă este înșelător; pentru a fi cât de cât în siguranță într-o grotă trebuie să ai cel puțin 1 m distanță de pereții laterali, 3 m distanță deasupra capului și cel puțin 20 m față de intrare
  • NU te lipi niciodată cu tot corpul de pământ; în caz de impact curentul electric îți va străbate tot corpul cauzând leziuni ale organelor interne

În cazul în care nu mai e timp să cobori într-o zonă cât de cât mai sigură și fulgerele sunt deja în jurul tău:

  • orientează-te rapid și găsește o mică ridicătură sau platformă dominată de un punct înalt vecin și ghemuiește-te la cel puțin 1 m distanta de acel punct (care e indicat să fie de vreo 5-10 ori mai înalt decât poziția ta de ghemuit); evită pietrele umede și zonele cu licheni. ATENȚIE: nu te sprijini de peretele mai înalt cu mâna, umărul sau cu capul
  • dacă simți că ți se electrizează părul (se ridica la propriu, de pe cap, brațe sau picioare) e un semn al naturii că te aflii într-o zonă încărcată electric și că ești în pericol iminent așa că:
  • dispersați-vă: dacă sunteți un grup dispersați-vă la cel puțin 15 m distanță unul de celălalt pentru a evita “lovirea în lanț”
  • adoptă poziția ghemuit: călcâiele lipite, mâinile aprope de corp și acoperă-ți urechile cu palmele, pentru a-ți proteja timpanele;
  • creează o izolație: așează sub tine orice material nemetalic care ar putea crea o mică izolație fața de sol – izoprenul, sacul de dormit, o folie de cort
  • rămâi pe poziție încă 30 de min după ce ai auzit și ultimul tunet și abia apoi retrage-te către bază; mai bine mai aștepți câteva minute în plus decât să te expui unor riscuri mai mari. (trăsnetele pot lovi de la km distanță)

Adevărat sau Fals?

  • Bețele de trekking atrag fulgerele – Fals – Corpul uman fiind mai înalt și cu o mai mică rezistență electrică are mai mari șanse de a fi lovit; desigur nu o să stai cu ele prin aer în timpul furtunii; (sursa info: Salvamont Neamt)
  • Telefonul mobil atrage fulgerul – Fals – mai indicat este un telefon mobil decât o linie fixă; în plus e important să ai un telefon la îndemână în cazul în care ești nevoit să anunți eventuale urgențe la 112 sau 0-Salvamont;
  • Obs: părerile sunt împărțite vis-a-vis de accesoriile outdoor și telefonul în timpul furtunii; dacă nu te simți în siguranță cu ele lângă tine le poți “abandona” mai departe de tine, cel puțin 30 m.
  • Nu poți atinge o persoană lovită de fulger – Fals – victima unei descărcări electrice nu reţine sarcina electrică descărcată aşa că ne putem apropia de ea pentru a acorda primul ajutor; important este să evaluăm condițiile și dacă ne putem apropia în siguranță fără a fi expuși la rândul nostru; în caz de impact Obligatoriu se va anunța serviciul de urgență
  • Desigur cea mai bună metodă de a gestiona o situație de risc este prevenția.

surse: Salvamont România, Digi24

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax