Connect with us
Publicitate

Educație

Zeci de profesori din Alba, ”educați” să recunoască elevii drogați. Cum vrea statul să combată consumul de narcotice din școli

Publicat

În fiecare județ, vor fi formați 40 de profesori, pe lună, pentru a reuși să recunoască elevii care consumă droguri. Inițiativa face parte dintr-un proiect comun al Ministerul Educației împreună cu Ministerul Sănătății și Agenția Națională Antidrog (ANA).

Anunțul a fost făcut de Kallós Zoltán, secretar de stat în Ministerul Educației, potrivit edupedu.ro.

Potrivit acestuia, prin proiectul aflat în lucru la minister, vor fi 40 de profesori instruiți pe lună, în țară și 140 în București.

Număr insuficient de consilieri școlari

“În momentul de față există în lucru, este aproape de finalizare un protocol de colaborare un parteneriat între Ministerul Educației, Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, cu scopul principal de a se organiza sesiuni de formare adresate profesorilor, care să cuprindă noțiuni legate de principalele categorii de droguri, respectiv de semne ale consumului de droguri la adolescenți.

Este foarte important acest aspect, deoarece din păcate, în continuare ne confruntăm cu o problemă, cea a numărului insuficient de consilieri școlari, respectiv de numărul insuficient de cabinete de medicină școlară.

Considerăm că prin acest protocol și prin acțiunile care vor decurge din urma acestui acord se vor organiza sesiuni de formare în cadrul cărora cel puțin 40 de profesori vor fi formați lunar în fiecare județ, respectiv 140 de profesori în municipiul București.

Vor recunoaște semnele consumului de droguri, pentru că din păcate și considerăm că ar fi o componentă foarte importantă, inclusiv includerea în formarea inițială a consilierilor școlari a unor elemente pentru a recunoaște aceste fenomene”, spune secretarul de stat, potrivit sursei citate.

Secretarul de stat a confirmat că, deocamdată, sunt puțini consilieri școlari și mulți nu sunt pregătiți pentru a face față situațiilor în care elevii consumă droguri.

Ce aspecte vor fi urmărite

”Abordăm profesorii și încercăm să îi formăm să își dea seama care sunt semnele atunci când un copil devine nervos, își schimbă comportamentul, iar profesorul poate să ceară sprijin consilierilor și psihologilor care au datele ANA. Inclusiv cei de la Protecția copilului au rol important.

Degeaba chemăm părinții la școală, de cele mai multe ori copiii care consumă substanțe interzise sunt copii nesupravegheați de părinți, lăsați singuri acasă, sau plecând de acasă, părinții nu mai vor să audă de ei. Profesorii vor fi formați să recunoască și drogurile, ce înseamnă droguri, de multe ori vad substanțe în preajma școlii și nu își dau seama că sunt droguri”, a declarat și directoarea Agenției Naționale Antidrog (ANA), Georgiana Dabija.

Aceasta a dat exemplul unei școli din București, unde elevii aprind bețișoare parfumate ca să acopere mirosul de cannabis.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate