EVENIMENT
ZILE LIBERE 2015: Salariaţii vor sta acasă pe 30 noiembrie (Sfântul Andrei) şi 1 Decembrie (Ziua Națională)
Potrivit legislației în vigoare, 30 noiembrie și 1 decembrie sunt sărbători legale în care nu se lucrează. Astfel, salariaţii vor sta acasă în aceste zile şi se vor bucura, practic, de un weekend prelungit. Totuşi, persoanele care vor fi nevoite să muncească vor beneficia de compensaţii din partea angajatorilor.
Potrivit Codului muncii, Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României, care se sărbătoresc anual în 30 noiembrie, respectiv 1 Decembrie, sunt zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, în aceste zile salariaţii vor primi liber de la angajatori. Deoarece în 2015 cele două sărbători pică luni şi marţi, aceştia vor avea parte de un weekend prelungit.
Vezi și Mesaje de Sfântul ANDREI. Urări, felicitări și SMS-uri pentru Andrei, Andi, Andreea, Andra, Andrada
Ziua de 30 noiembrie a fost inclusă în lista liberelor legale în vara anului 2012. Totuşi, de atunci şi până acum, angajaţii cu program obişnuit (de luni până vineri) au beneficiat o singură dată de timp liber cu ocazia acestei sărbători. Mai exact, 30 noiembrie a picat în timpul săptămânii în 2012, iar în 2013 şi 2014 a picat sâmbătă, respectiv duminică.
(P) Căciuli, mănusi și fulare , ghete, bocanci sau geci, jachete sau echipament ski pe FashionSport.ro. Peste 40.000 de articole sport pentru femei, bărbați și copii. Branduri : Nike, Adidas, Puma, Salomon, Slazenger, Lee Cooper, Karrimor, Under Armour, Everlast etc. Reduceri mari în fiecare zi.
În acest an, salariaţii au beneficiat de timp liber pe 1 şi 2 ianuarie (care au picat joi şi vineri), în a doua zi de Paşte (luni, 13 aprilie), pe 1 mai (vineri) şi în a doua zi de Rusalii (luni, 1 iunie). Prima zi de Paşte (12 aprilie) şi prima zi de Rusalii (31 mai) au picat în zile de duminică, iar Adormirea Maicii Domnului (15 august) – într-o zi de sâmbătă.
În afară de Sfântul Andrei şi Ziua Naţională a României, ultimele sărbători legale din 2015 mai sunt prima şi a doua zi de Crăciun, însă doar 25 decembrie va pica în timpul săptămânii (într-o zi de vineri, mai precis).
Codul muncii prevede și că anumiţi salariaţi sunt nevoiţi să se prezinte la muncă inclusiv în zilele de sărbătoare legală. Aceştia trebuie să beneficieze, conform legii, de compensaţii.
Unităţile sanitare şi cele de alimentaţie publică îşi menţin activitatea în aceste zile, în baza unor programe de lucru stabilite de Executiv. „Prin hotărâre a Guvernului se vor stabili programe de lucru adecvate pentru unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică, în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, al aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate, a căror aplicare este obligatorie”, se precizează în actul normativ.
Totodată, nu se acordă timp liber nici în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii. În aceste situaţii, angajaţilor trebuie să li se asigure, în următoarele 30 de zile, compensarea cu timp liber corespunzător. Dacă acest lucru nu este posibil din motive justificate, salariaţii trebuie să primească un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.
Angajatorii care nu asigură compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile sau care nu acordă sporul salarial menţionat riscă să primească amenzi de la 5.000 la 10.000 de lei.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a stabilit recent că, în cazul angajatorilor care se ocupă, în centrele comerciale, cu comercializarea cu amănuntul a produselor nealimentare, chemarea la muncă a salariaţilor în zilele de sărbătoare legală este posibilă doar cu acordarea compensaţiilor impuse de lege.
ZILE LIBERE 2016:
– Anul Nou (vineri și sâmbătă, 1 și 2 ianuarie)
– Ziua Unirii (duminică, 24 ianuarie)
– Paştele Catolic (duminică și luni, 27 și 28 martie)
– Paştele Ortodox (duminică și luni, 1 și 2 mai)
– Ziua Internaţională a Muncii (duminică, 1 mai)
– Rusaliile (duminică și luni, 19 și 20 iunie)
– Adormirea Maicii Domnului (luni, 15 august)
– Sfântul Andrei (miercuri, 30 noiembrie)
– Ziua Naţională a României (joi, 1 decembrie)
– Crăciunul sau Nașterea Domnului (duminică și luni, 25 și 26 decembrie)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul:
ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.
gheo
miercuri, 25.11.2015 at 19:31
salariatii ??? ai cui??? ai statului poate. pe mine, daca ma cheama patronul de craciun la munca, in primul rand trebuie sa ma duc pentru ca el ma plateste, apoi vreau sa ma duc pentru ca este treaba mea, jobul meu, clientii mei, iar la salar, daca sunt bani primesc si daca nu nu primesc compensatii pentru ca am muncit in timpul meu liber. in tara asta de kkt se mareste salariul minim, se dau libere se dau legi, etc. pt. bugetari, dar in acelasi timp impotriva privatilor. daca ar fi lasati oamenii in pace, economia de piata si-ar spune cuvantul.