Eveniment
ZILE LIBERE 2018: Următoarea minivacanţă, în luna mai. Câte zile libere mai sunt până la sfârşitul anului
Următoarea minivacanţă pentru unii angajaţi români este cu ocazia zilei de 1 Mai. Guvernul a decis că şi luni, 30 aprilie, este zi liberă anul acesta, astfel că, împreună cu weekend-ul 28-29 aprilie, sunt patru zile libere.
Din acest an, salariații din sistemul de stat, dar și cei din mediul privat, care au un program obișnuit de lucru, adică de luni până vineri, se bucură de mai multe zile libere, și anume de 15 astfel de zile. Numărul zilelor libere din an s-a mărit odată cu introducerea Vinerii Mari, ultima zi de vineri înainte de Paște, în lista zilelor nelucrătoare de sărbătoare legală, scrie avocatnet.ro
În luna mai a acestui an, unii salariații se vor bucura de trei zile libere, una căzând chiar în prima zi a lunii, iar celelalte două picând spre sfârșitul lunii. Așadar, 1 mai, zi în care se sărbătorește Ziua Muncii, va pica într-o zi de marți (bugetarii având şi luni, 30 aprilie, liber), iar 27 și 28 mai, prima și a doua zi de Rusalii, vor pica duminică, respectiv luni.
În afară de zilele libere din luna mai, în acest an vor mai fi șase zile de sărbătoare legală nelucrătoare și doar cinci vor pica în cursul săptămânii:
1 iunie (Ziua Copilului) – vineri;
15 august (Adormirea Maicii Domnului) – miercuri;
30 noiembrie (Sfântul Andrei) – vineri;
1 decembrie (Ziua Națională a României) – sâmbătă;
25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) – marți și miercuri.
Angajatorii au obligația de a acorda aceste zile libere salariaților sau să acorde compensații angajaților care trebuie să se prezinte și în aceste zile la lucru. Salariații care trebuie să lucreze și în zilele nelucrătoare de sărbătoare legală sunt, în general, angajați ai unor unități medicale, unități de alimentație publică și unități de producție „cu foc continuu”. Liberele legale nu pot fi incluse în durata concediului anual de odihnă.
Angajatorii care nu acordă salariaților timp liber în zilele nelucrătoare sau care nu-i recompensează pentru munca în respectivele zile riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.
sursa: avocatnet.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News