Actualitate
Ziua Eroilor, marcată de autoritățile din Cugir cu limitările impuse de starea de alertă
Ziua Eroilor a fost sărbătorită în orașul Cugir și localitatea Vinerea, cu limitările impuse de starea de alertă.
Dacă în anii trecuți, manifestarea se organiza cu mult fast, fiind invitați din partea veteranilor de război, elevii din instituțiile școlare, ONG, ceremonialul de joi a constat doar în slujbe de pomenire și depuneri de coroane, cu respectarea regulilor de distanțare socială.
Citește și: Numele a 40 de prizonieri din Alba, făcute publice de ambasadorul român la Moscova. Vezi dacă strămoșii tăi sunt pe LISTĂ
Manifestările, marcate de respectarea restricţiilor impuse de actualul context epidemiologic, au avut în centrul lor o slujbă religioasă în format restrâns, și depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor care au pierit pe câmpurile de luptă în cele două războaie mondiale, ridicate în curtea Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” Cugir și la monumentul ridicat în memoria acestora de la Vinerea.
La finalul evenimentului, primarul orașului Cugir, Adrian Teban a declarat: „Am marcat această zi dedicată eroilor neamului in condiții diferite de cele de până acum, printr-un gest simplu și omagial, însă cu recunoștință pentru cei care s-au jertfit de-a lungul istoriei noastre”.
În semn de recunoştinţă pentru eroii patriei care au căzut în Primul Război Modial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată, „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional”, în Ziua Înălţării Domnului.
Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea privind regimul monumentelor şi operelor comemorative de război, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost proclamată drept sărbătoare naţională a poporului român.
(Sorin Giurcă)
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News