Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

Numele a 40 de prizonieri din Alba, făcute publice de ambasadorul român la Moscova. Vezi dacă strămoșii tăi sunt pe LISTĂ

Publicat

Ambasadorul României la Moscova, Vasile Soare, a reușit să recupereze, în premieră, după o muncă titanică în arhive, numele a 800 de prizonieri români din cel de-al doilea război mondial, morți în lagărul NKVD nr. 99 de la Spassk, Karaganda, Kazahstan.

Este un demers unic realizat în memoria celor care și-au dat viața pentru această țară, uitați într-un lagăr de exterminare dintr-o țară ”prietenă”

Dintre aceștia, 40 de prizonieri sunt din județul Alba. Este vorba despre oameni despre care familiile lor nu au mai știut nimic, niciodată, considerâdu-i decedați în război. Lista lor, mai jos.

Unele dintre sate nu mai fac astăzi parte din județul Alba, iar altele au denumiri schimbate. Cercetarea a fost făcută pe baza arhivelor și a datelor de atunci.

Acum revine urmaşilor prizonierilor români sarcina de a-şi identifica bunicii şi străbunicii în această listă” a scris Vasile Soare, pe contul său de Facebook.

Lista nominală completă a celor 800 de prizonieri români decedați în lagărul NKVD de la Spassk (Kazahstan), poate fi vizualizată aici.

Ambasadorul Vasile Soare, a postat pe contul său de Facebook, informații importante legate de aceste liste.

Acesta a realizat cercetările de unul singur și chiar s-a dus de mai multe ori în zona lagărului, unde a realizat o serie de fotografii în care se observă gropi de înhumare sau obiecte personale ale deținuților.

”Cele 800 de nume de prizonieri români de război din listă au fost identificate de subsemnatul în 2002-2003 în Arhivele din or. KARAGANDA, în timpul primului mandat de ambasador al României în Kazahstan, şi grupate pe judeţele României, de unde proveneau prizonierii noştri.

Numele şi prenumele, prenumele tatălui, anul naşterii lor sunt relativ corect redactate, însă la denumirile localităţilor/judeţelor natale din România de la acea vreme s-au strecurat multe greşeli, înregistrarea prizonierilor români în registrele lagărelor fiind făcută în limba rusă de organele sovietice, necunoscătoare ale limbii române.

Când am întocmit Lista (2003), eu am retranscris în limba română ceea ce s-a consemnat în anii 1941-1950 în limba rusă în registrele lagărului…

Aşadar, acum revine urmaşilor prizonierilor români sarcina de a-şi identifica bunicii şi străbunicii în această listă! Trebuie să se ţină cont şi de faptul că în vremea aceea, unele localităţi se aflau în alte judeţe/vecine astăzi (ex.unele localităţi din jud.Râmnicu Sărat din anii 40-50 se află în prezent în jud.Vrancea).

Important de menţionat este că, după cercetarea în Arhivele din or.Karaganda/Kazahstan (unde făceam deplasări periodic aprox. 1000 km de la Alma-Ata, fosta capitală a Kazahstanului, unde se afla Ambasada României la acea vreme) şi identificarea datelor preţioase despre detenţia în Lagărul nr.99 de la Spassk a peste 7000 de prizonieri români care au ajuns, mulţi dintre ei, după Stalingrad-Cotul Donului la muncă în minele de cărbuni din regiune, Dumnezeu m-a luminat şi m-a determinat să fac tot ce îmi stă în putinţă pentru cinstirea memoriei celor peste 900 de prizonieri români care au murit în acel lagăr între 1941-1950 (din păcate, atunci găsisem în arhive în clar aprox. 800 de nume).

Aşa se face că, după complicate aventuri, subsemnatul a reuşit să realizeze PRIMUL MONUMENT ROMÂNESC DIN SPAŢIUL FOSTEI URSS DEDICAT PRIZONIERILOR ROMÂNI MORŢI ÎN LAGĂRELE SOVIETICE, care a fost amplasat în cimitirul prizonierilor străini de peste drum de fostul lagăr SPASSK 99 şi dezvelit, în cadrul unei ceremonii emoţionante, la 9 septembrie 2003, de însuşi preşedintele României de la acea vreme, dl.Ion Iliescu, aflat în vizită oficială în Kazahstan. Monumentul a fost sfinţit atunci de un preot roman după tradiţia noastră” a scris ambasadorul, pe Facebook.

”Am sentimentul unei noi misiuni îndeplinite pentru că astăzi, de Înălţare-Ziua Eroilor României 2020, la 75 de ani de la încheierea celui de al Doilea Război Mondial, aduc o veste nesperată altor 800 de familii de români despre destinul şi locul de înhumare a taţilor, bunicilor, străbunicilor şi rudelor acestora – foşti prizonieri români de război, care nu s-au mai întors nicodată Acasă din lagărele din Kazahstan şi URSS. Sunt convins că regăsirea va fi o veritabilă sărbătoare în aceste familii.

Fie ca astăzi şi sufletele ostaşilor români căzuţi pe front sau morţi ca prizonieri de război în lagăre în URSS şi nu numai să se înalţe, noi toţi având datoria să nu-I uităm şi să le cinstim memoria cum se cuvine!!!” a mai adăugat acesta.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

2 Comentarii

2 Comentarii

  1. Albanez

    joi, 28.05.2020 at 18:04

    1. Vasile Soare a terminat Liceul Militar la Alba Iulia, promotia 1989.
    2. Sotia domnului ambasador este din Alba Iulia – fiica regretatului Gheorghe Fleser (MNUAI)

  2. kretz

    joi, 28.05.2020 at 18:23

    date minimale dar meritoriu efortul mai ales ca nu vine din partea unui specialist ci a unui diplomat. istoricii români se pare ca dispretuiesc astfel de cercetari de recuperare a istoriei nationale preferand discursuri patriotarde sau penibil si fals nationaliste. merita retinute data si locul caderii in prizonierat a foarte multor soldati romani: 23-24 aug. 1944, zona piata neamt. asadar in timp ce armata romana a intors armele si lupta contra nemtilor sovieticii n-au ezitat sa ne considere in continuare inamici si sa ne ia prizonieri. asta e insa si o consecinta si a modului pueril in care a fost realizat actul de la 23 aug 1944, fara o minima pregatire diplomatica.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax