Connect with us
Advertisement

Actualitate

Ziua Imnului Naţional, sărbătorită sâmbătă la Alba Iulia. Ceremonie cu oficialităţi locale, în Piaţa Tricolorului

Publicat

13892143_1104817532939905_4633594617266115358_n Ziua Imnului Naţional va fi sărbătorită sâmbătă, 29 iulie, şi la Alba Iulia. Oficialităţi locale vor participa la manifestări în Piaţa Tricolorului, începând cu ora 9.00. Se împlinesc 169 de ani de când a fost intonat pentru prima dată Imnul naţional.

Ceremonia începe cu prezentarea onorului, salutul Drapelului de Luptă, urmate de alocuţiuni privind simbolistica versurilor imnului naţional al României, scurt istoric şi semnificaţii. De la ora 9.15, va fi “rugă şi închinare poporului român”, iar de la ora 9.25, va fi intonat Imnul naţional al României.

Vor participa reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului Alba, Consiliului Judeţean, Primăriei Alba Iulia, Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, unităţilor militare din Garnizoana Alba Iulia şi Cercului Militar, autorităţi şi instituţii publice din Alba, precum şi ai Asociaţiei Veteranilor de Război, Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere, partidelor politice, STS şi DJI.

Ziua Imnului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 și se sărbătoreşte în fiecare an la data de 29 iulie. ”Deșteaptă-te române!”, simbol al unității Revoluției Române de la 1848, a fost compus de Anton Pann, iar versurile au fost scrise de poetul Andrei Mureșanu.

De-a lungul timpului, ţara noastră a avut mai multe imnuri naţionale: ”Trăiască regele”, ”Zdrobite cătușe”, ”Te slăvim, Românie!”, ”Pe-al nostru steag e scris Unire”, ”Trei culori”,”Deșteaptă-te române!”.

La 29 iulie 1848, ”Deșteaptă-te române!” a fost cântat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. La originea Imnului Național al României se află poemul patriotic ”Un răsunet” de Andrei Mureșanu, publicat în numărul iunie-iulie 1848 al suplimentului ”’Foaie pentru minte, inimă și literatură”, pe o melodie culeasă de Anton Pann. Conținutul profund patriotic și național al poeziei a fost de natură să însuflețească numeroasele adunări ale militanților pașoptiști pentru drepturi naționale, mai ales din Transilvania, Nicolae Bălcescu numind acest imn ”o adevărată Marsilieză românească”.

Imnul a fost intonat în timpul Războiului de Independență, în Primul Război Mondial și la Marea Unire din 1918. A fost, de asemenea, intonat în al Doilea Război Mondial.

”Deșteaptă-te române!” a fost interzis după instaurarea regimului comunist, timp de aproape o jumătate de secol. A fost cântat, însă, în timpul revoltei de la Brașov, din 15 noiembrie 1987, și în timpul Revoluției din decembrie 1989.

Imediat după Revoluția din decembrie 1989, ”Deșteaptă-te române!” a fost ales Imn Național al României, fiind consacrat prin Constituția din 1991. Conform Constituției României, Imnul Național este considerat simbol național, alături de drapelul tricolor, stema țării și sigiliul statului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement