Eveniment
2 august: Ziua internațională a berii. De ce se sărbătorește la început de lună. Ce efecte benefice are asupra organismului
Ziua internațională a berii: În prima zi de vineri a lunii august, în fiecare an, este celebrată Ziua internaţională a berii. În 2024, aceasta este marcată la data de 2 august.
Ideea unei astfel de zile i-a aparţinut lui Jesse Avshalomov, care, împreună cu mai mulţi prieteni şi împătimiţi ai acestei băuturi, a convins în anul 2007 patronul unui bar din oraşul american Santa Cruz să declare ziua internațională a berii, iar evenimentul a fost popularizat pentru a fi marcat ca o sărbătoare la nivel mondial.
Astfel, în următorul an, a fost organizată o campanie de promovare în Marea Britanie şi în America de Sud.
Impactul mondial a avut loc în anul 2011, când a fost creat un site de internet unde au fost publicate argumente ce susţineau celebrarea Zilei internaţionale a berii. Iniţiativa a convins numeroşi utilizatori ai reţelelor sociale, astfel încât ziua a fost rapid popularizată. În 2011, au fost organizate 276 de festivităţi în 138 de oraşe din 23 de ţări din întreaga lume.
De ce a fost făcută în luna august
Scopul prioritar al acestei zile este de a da o ocazie în plus prietenilor şi cunoscuţilor de a se strânge şi a petrece timp împreună, la o bere, la sfârşit de săptămână. Nu este o întâmplare că ziua dedicată acestei băuturi are loc în luna august, vara fiind sezonul ideal pentru cei ce doresc să se răcorească cu băutura din malţ şi flori de hamei. Totodată, Ziua internaţională a berii este dedicată celor care muncesc tot anul pentru a asigura producţia de bere.
Berea și efectele benefice asupra organismului
Potrivit Centrului de Studii despre Bere, Sănătate şi Nutriţie, atunci când consumul moderat de bere este însoţit de o alimentaţie echilibrată, se observă efecte benefice asupra organismului.
Printre acestea, se numără creşterea indicelui de apă din organism, a masei musculare şi scăderea ţesutului adipos, potrivit beresanatatenutritie.ro. Totodată, consumul moderat de bere poate ajuta organismul să se adapteze mai repede în urma unui efort fizic intens şi poate conduce la o mai bună oxigenare până la nivelul capilarelor mici.
Berea poate stimula şi puterea antioxidantă a organismului, fapt ce s-ar datora fenolilor pe care berea îi conţine în mod natural datorită ingredientelor sale, hamei şi cereale. Fenolii sunt capabili să contribuie la mărirea capacităţii antioxidante a plasmei, notează beresanatatenutritie.ro.
Un studiu internaţional, publicat de către ACS Journal of Agricultural and Food Chemistry, a ajuns la concluzia că berea, indiferent dacă este cu alcool sau nu, poate influenţa pozitiv flora intestinală.
Este esenţial de reţinut că efectele pozitive asupra sănătăţii pe care le poate avea berea apar doar în condiţiile unui consum moderat.
Care este consumul ideal de bere pe zi
Organizaţia Mondială a Sănătăţii defineşte consumul moderat de bere ca fiind 660 ml/zi pentru bărbaţi şi 330 ml/zi pentru femei, în cazul berii cu o concentraţie de alcool de 5%.
Românii cei mai mari consumatori de alcool din Europa
Potrivit unui raport emis de OMS, românii au devenit cei mai mari consumator de alcool de pe continent.
În același timp, Europa este continentul pe care se consumă cel mai mult alcool. Un român bea în medie echivalentul a 460 de halbe de bere în fiecare an, în timp ce media europeană este de doar 275 de halbe.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News