Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

UPDATE FOTO-VIDEO: Ziua veteranilor de război, celebrată la Alba Iulia. Ceremonial şi depuneri de coroane la Cimitirul Eroilor

Publicat

Ziua veteranilor de război. Veteranii de război din Alba au fost omagiați și celebrați luni, 29 aprilie, la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia. 

Începând cu ora 10:00 a avut loc ceremonia militară prilejuită de Ziua Veteranilor de Război.

Manifestările se vor desfășura la Cimitirul Eroilor din Alba Iulia, după următorul program:

  • 09.45 – 09.55 Primirea invitaților;
  • 10.00 – 10.05 Intonarea Imnului Național al României;
  • 10.05 – 10.15 Oficierea serviciului religios;
  • 10.15 – 10.25 Alocuțiune privind semnificația evenimentului;
  • 10.25 – 10.30 Depunere de coroane, jerbe de flori;
  • 10.30 Păstrarea unui moment de reculegere;
  • 11.00 ​Expoziție Veteranii celui de-al Doilea Război Mondial din județul Alba, în viață – Esplanada Muzeului Național al Unirii.​

În data de 29 aprilie a fiecărui an sărbătorim Ziua Veteranilor de Război.

Această dată ne amintește de Decretul Regal al Regelui Carol I, din 29 aprilie 1902, când pentru prima dată a fost instituit titlul de veteran de război, în onoarea soldaților căzuți în Războiul de Independență.

De unde vine titlul de ”veteran de război”

Titlul de ”veteran de război” a fost recunoscut pentru prima dată în ziua de 29 aprilie a anului 1902, când regele Carol I a promulgat, la solicitarea supraviețuitorilor, Înaltul Decret prin care s-a instituit acest titlu, în conformitate cu Convenția Statelor Europene de la Geneva, în onoarea combatanților acoperiți de glorie pe redutele Războiului de Independență (1877-1878).

La articolul 2, Înaltul Decret Regal din 29 aprilie 1902, prevedea: ”Pentru ca fiecărui ostaș veteran să i se asigure liniștea și ocupațiunea pentru restul de viață, i se vor pune la dispoziție cele necesare în acest scop, ca stimulent pentru generațiile viitoare”, notează site-ul oficial al Asociației Naționale a Veteranilor de Război.

Astfel, participanților la Războiul de Independență li s-au asigurat, pe lângă acest onorant statut, mijloace pentru un trai decent și diferite înlesniri, în semn de recunoaștere a sacrificiilor lor pe câmpul de luptă.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax