Eveniment
Zonă de agrement la Alba Iulia, cu debarcader, plajă și terenuri de sport, pe malul râului Mureş, în Partoș
Primăria Alba Iulia a pus în consultare publică documentaţia pentru Plan Urbanistic Zonal şi studiu de fezabilitate – introducere în intravilan a unei suprafeţe de 1,4 hectare pe malul râului Mureş, locaţie în care intenţionează să amenajeze zonă de agrement şi debarcader. Investiţia este parte a proiectului finanţat din Fondul European pentru Piscicultură prin care 14 administrații locale din Alba și Hunedoara au acces la 1,6 milioane de euro, pentru a face din nou navigabil râul Mureș, pe o distanță de 60 de kilometri.
În cadrul proiectului, opt localităţi vor beneficia de debarcadere cu ambarcaţiuni ce vor putea fi folosite în scop turistic şi nu numai. Distanţa acoperită este de peste 60 de kilometri, între Sântimbru – Alba şi Geoagiu – Hunedoara.
Termenul limită pentru finalizarea studiului de fezabilitate este ianuarie 2019, după care urmează proceduri de autorizații și desemnarea prin licitație a constructorului. Autoritățile încearcă să înceapă lucrările anul viitor.
La Alba Iulia, este vorba despre zona folosită de localnici pentru scăldat în sezonul cald şi cea în care se organizează în fiecare an, în luna august, concursul de canotci Rowmania. Mai exact, în Partoş, pe malul râului Mureş, între podul rutier şi cel de cale ferată.
Investiţia este estimată la aproximativ 100.000 de euro, din fonduri europene. Din acest buget sunt realizate şi documentaţiile PUZ şi SF, de către Biroul de Proiectare Străjan SRL, căruia i-au fost atribuite serviciile de urbanism în valoare de 62.100 lei (13.326,47 euro), potrivit SEAP.
“În prezent, zona studiată se prezintă natural, neamenajată, însă extrem de folosită în sezonul cald de locuitorii muncipiului Alba Iulia si nu numai. Evoluţia oraşului, dinamizarea acestuia, prin investiţii remarcabile, atrage după sine o necesitate de a îmbunătăţi zonele de agrement şi loisir ale municipiului”, precizează reprezentanţii Primăriei.
Potrivit sursei citate, zona urmează a fi amenajată cu destinaţie de agrement, cu multiple posibilităţi de relaxare şi petrecere a timpului liber.
“An de an, vara aici se desfăşoară Competitia de vâslit în canotci iniţiată de Ivan Patzaichin, eveniment ce susţine în totalitate amenajarea locului descris, potrivit pentru astfel de proiecte”, se mai menţionează în documentaţie.
Zona de agrement include spaţiu pentru acces şi campare cu rulote şi corturi, spaţiu pentru grătare, pistă de biciclete, parcări, spaţii verzi, spaţii de alimentaţie publică (bar), spaţiu sanitar, terenuri de sport (pe nisip), plaje cu nisip, ponton, debarcader, spaţiu pentru spectacole şi alte activităţi.
Din punct de vedere tehnic, arealul se prezintă având o uşoară declivitate către râul Mureş, cu diferenţe de nivel între 0,5 metri şi 3.00 metri. Acesta este mărginit pe Latura Nordică de digul de protecţie al râului Mureş, cu drumul de exploatare şi mentenare inferior, în zona de est de podul auto, în zona de vest de către terenuri similare, iar în zona de Sud de râul Mureş.
Suplimentar, terenul are o formă alungită ce permite dezvoltarea diferitelor funcţiuni ce converg în amenajarea unei ample zone de agrement.
Zona propusă spre reglementare are o suprafaţă de 14.018 mp, din care 980 mp (6,99%) vor fi alei carosabile, 1.250 mp (8,92%) alei pietonale, 11.138 mp (79,45% din suprafaţa totală vizată) zone verzi, 650 mp (4,64%) spaţii construite (construcţii uşoare, temporare şi demontabile, scenă ponton activităţi în aer liber), 44 de locuri de parcare, două platforme de camping.
Prin elaborarea planului urbanistic zonal, se stabileşte modul de amplasare al obiectivelor propuse şi de conformare a amenajărilor specifice pe criterii actuale, în sistem integrat cu zonele urbane adiacente.
Persoanele interesate pot transmite opinii şi propuneri până în 15 decembrie, pe site-ul Primăriei municipiului Alba Iulia sau direct la sediul instituției la camera 8, situat pe Calea Moților, nr. 5A, Alba Iulia. Documentaţia integrală poate fi consultată la camera 4 din sediul Primăriei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
Toni
luni, 10.12.2018 at 17:36
Foarte frumos! Super proiect!
Veaceslav
luni, 10.12.2018 at 17:38
acolo unde-i canalizarea orasului. Asta merita albaiulienii!
...
luni, 10.12.2018 at 20:49
Deversarea stației de epurare e după podul de cale ferată. Proiectul e între podul feroviar si cel rutier. Apa care pleacă din stație are mai puțin jeg decât comentariul tău.
Vasile Ardelean
luni, 10.12.2018 at 18:54
Între anii 1977-1980 am lucrat pe aceste porțiuni de teren pentru ridicarea digurilor ce în acea perioadă protejau municipiul Alba Iulia de inundații cu mare plăcere îmi amintesc fiecare metru cub excavat din albia râului Mureș și câtă muncă sa depus acolo timp de 4 ani cât am fost eu pe acele locuri binecuvântate de Dumnezeu.
Să fiți fericiți oameni buni !