Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

Zonă de dezvoltare economică la Alba Iulia și un nou spital județean. Proiectele lui Gabriel Pleșa, la început de mandat

Publicat

Alba Iulia are o nouă administrație. Noul primar al municipiului, Gabriel Pleșa, și-a preluat mandatul, după o ceremonie de învestire care a avut miercuri, în curtea Palatului Apor. 

După 24 de ani în care orașul a fost condus de Mircea Hava (PNL), așteptările de la noul primar sunt foarte mari.

Alba24 i-a solicitat lui Gabriel Pleșa să își prezinte principalele proiecte și priorități, la început de mandat.

Principalele puncte care ne-au atras atenția țin de înființarea unei zone de dezvoltare economică între șoseaua de centură a orașului și Ciugud, dar și construcția unui nou spital județean, construit în colaborare cu Consiliul Județean Alba.

Mai jos, redăm răspunsurile noului primar, oferite la solicitarea Alba24.

Deschidere către cetățean și transparentizarea activității Primăriei

Îmi doresc ca Primăria municipiului Alba Iulia să devină o instituție deschisă, total transparentă și cu respect pentru toți cetățenii orașului.

De aici ar trebuie să începem să construim noua administrație locală, iar albaiulienii trebuie să se regăsesc în centrul deciziilor administrative.

Sunt un promotor activ al democrației participative și vreau să implic cetățenii în procesul de consultare și de luare a deciziilor.

Primăria trebuie să fie o instituție cu decizii transparente și cu deschidere totală pentru cetățean, iar funcționarul public, indiferent de rolul său, trebuie să fie mereu în slujba cetățeanului, cu respect și solicitudine.

Alba Iulia trebuie să devină un oraș deschis pentru investitori – vom crea o zonă serioasă de dezvoltare economică

Alba Iulia are nevoie urgentă de o zonă de dezvoltare economică și trebuie să recunoaștem că în acest domeniu vecinii noștri din comuna Ciugud ne-au luat-o înainte.

De aceea cred că Alba Iulia trebuie să înceapă să colaboreze cu Ciugudul și cu celelalte localități vecine pentru atragerea de investitori și dezvoltarea unor proiecte comune.

Nu există o rețetă pentru atragerea investitorilor, însă există niște reguli elementare cum ar fi: corectitudinea, transparența și deschiderea administrației locale către mediul de afaceri.

De prea mult timp Alba Iulia a fost un oraș închis pentru investitori, iar acest lucru trebuie să se schimbe.

Vom începe conturarea unei zone de dezvoltare economică între șoseaua de centură și Ciugud, în care să oferim parcele investitorilor interesați să dezvolte afaceri serioase.

Strategia orașului – vrem să aflăm care sunt nevoile reale ale cetățenilor și să pregătim un set de proiecte pentru noua perioadă de finanțare

Alba Iulia are nevoie de viziune pe termen lung, iar acest lucru poate fi trasat doar printr-o strategie serioasă.

Această strategie este necesară și pentru a accesa fonduri europene din viitoarele programe de finanțare.

Cred că, înainte de toate, este necesar să vedem care sunt nevoile reale ale cetățenilor, cum putem să le rezolvăm și cum trebuie să prioritizăm investițiile în municipiu.

Sănătatea albaiulienilor – analiză reală și gândirea unor măsuri pentru combaterea pandemiei

Sănătatea albaiulienilor trebuie să fie cu adevărat o prioritate pentru administrația locală și trebuie să ne implicăm, alături de Consiliul Județean, în susținerea Spitalului Județean Alba, dar și în construirea unui nou spital. Trebuie să găsim soluții pentru a combate răspândirea virusului COVID – 19 și pentru a ține sub control pandemia.

Legat de noul spital vreau să vă spun că vecinii noștri din Sibiu au început proiectul construirii unui nou spital județean, în parteneriat cu Guvernul României și cu fonduri europene.

De ce nu ar putea construi și Alba un nou spital? Cetățenii din municipiul Alba Iulia și din județul Alba au dreptul la servicii medicale de calitate, iar acestea pot fi oferite doar într-un spital nou, construit la standarde europene.

Un primar și o administrație locală cu viziune trebuie să aibă curajul să gândească proiecte serioase care vor marca viitorul municipiului Alba Iulia.

Noi, echipa USR – PLUS, vrem să lansăm o dezbatere serioasă despre construirea unui nou spital la Alba Iulia, un spital care să ofere condiții decente cadrelor medicale pentru a-și putea desfășura activitate, dar și pentru un act medical de calitate, așa cum pacienții merită.

Cât ar costa acest proiect? Un politician populist ar sări și ar arunca cifre, ar scoate din sertare sau din joben planuri pe hârtie, frumos colorate, pentru a lua ochii albaiulienilor.

Un om responsabil și cu respect pentru cetățenii, cum cred că am demonstrat că sunt, vă va spune că va începe demersurile pentru a lansa licitația pentru un studiu de specialitate privind construirea noului spital de urgență din Alba Iulia.

Este un proiect care va însemna multe milioane de euro, însă Alba Iulia și județul Alba au forța necesară să realizeze un astfel de proiect, cu fonduri proprii și cu bani europeni.

Pandemia actuală ne-a demonstrat că sănătatea este neprețuită și de aceea sănătatea trebuie să fie prioritate strategică pentru orice administrație locală și județeană.

În paralel, voi lansa propunerea în dezbatere publică invitând cetățenii să își spună părerea, dar organizând și grupuri de lucru cu specialiști în domeniul medical, medicii Spitalului Județean Alba, asociații care îi reprezintă pe pacienți și societatea civilă.

Noul Spital de Urgență de la Alba Iulia va putea fi construit doar într-un parteneriat cu Consiliul Județean Alba și vom deschide calea dialogului cu administrația județeană.

Noul spital va trebui să fie construit la marginea municipiului, într-o zonă cu acces rapid la principalele tronsoane rutiere, pe un teren generos de câteva hectare care să permită construirea unei clădiri moderne, a unei piste pentru aterizarea elicopterului medical, dar și a unei parcări pentru cadrele medicale și pacienți.

Clădirea veche a spitalului poate fi oferită spre închiriere sau gratuit pentru cabinetele medicilor de familie, poate fi folosită pentru laboratoarele Direcției de Sănătate Publică Alba, poate fi amenajat un centru de permanență la standarde normale sau pentru servicii medicale terapeutice.

Educația albaiulienilor – vrem să ne asigurăm că fiecare copil din Alba Iulia are acces neîngrădit la educație.

Dreptul la educație trebuie să fie garantat fiecărui copil, indiferent de posibilitățile materiale pe care le are familia sa.

Pandemia este o provocare și pentru educația românească, iar o administrație locală serioasă trebuie să se asigure că fiecare copil are acces neîngrădit la educație, indiferent de scenariile în care funcționează școlile.

Îmi propun ca să facem cât mai repede o analiză serioasă a educației la nivelul municipiului Alba Iulia, să vedem nevoile școlilor și problemele cu care se confruntă, astfel încât să intervenim cu un sprijin real.

Dacă nu începem să investim serios în educația copiilor și tinerilor albaiulieni înseamnă că nu avem respect pentru viitorul orașului.

Peste 10, 20 sau 30 de ani cei care studiază și se pregătesc acum vor fi viitorii administratori ai orașului și în mâinile lor se va afla comunitatea noastră.

Iată de ce, în viitoarea strategie a orașului vreau să includem pentru următorii ani educația ca prioritate strategică. Pornim de la nevoile reale ale albaiulienilor și, așa cum am mai spus, vom demara construirea de creșe și grădinițe cu program prelungit.

Nu este normal ca într-un municipiu cu pretenții europene, să nu poată fi acoperite cererile pentru locuri în creșe și grădinițe.

Vom continua apoi cu școlile și, împreună cu albaiulienii, vom hotărî cum vom extinde rețeaua școlară în noile cartiere ale municipiului.

Zone precum Orizont, Recea, Schit – Orhideea vor fi în următorii ani locuri unde trebuie să începem construirea unor noi școli, moderne și bine dotate.

Fiecare copil va avea acces la educația digitală prin proiectul „Prima tabletă” prin care dorim ca administrația locală să susțină financiar cumpărarea de tablete pentru elevii din Alba Iulia.

Continuăm apoi să dotăm toate școlile cu table interactive, laboratoare moderne de informatică și cu toate materialele didactice de acre au nevoie.

Fondul clasei trebuie să dispară, iar părinții nu vor mai trebui să plătească niciun leu pentru educația copiilor lor.

Nu uităm liceele din Alba Iulia pe care trebuie să începem serios să le modernizăm într-un ritm alert și să investim în dotarea acestora cu laboratoare și materiale didactice moderne.

Învățământul tehnic dual trebuie să se regăsească cu o ofertă mult mai bogată în liceele albaiuliene, iar administrația locală trebuie să se implice în crearea unor parteneriate educaționale solide cu companiile private din zonă.

Viziunea administrații locale trebuie să meargă până spre universitate pentru a deveni partener real al mediului academic.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Godja+ion

    luni, 26.10.2020 at 04:00

    Dumnezeu să vă binecuvânteze și să vă dea putere să duceți la îndeplinire a tot ce v-ați propus să faceți ptr alba iulia,felicitări D-nule Primar!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax