|

100 de ani de la nașterea scriitorului și etnologului Ovidiu Bîrlea. Prezentări de carte, expoziţii şi alte activităţi la Biblioteca Județeană Alba

biblioteca judeteana, luian blagaBiblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba organizează, în a doua jumătate a lunii august, o serie de acțiuni menite să marcheze 100 de ani de la nașterea scriitorului, etnologului și cercetătorului Ovidiu Bîrlea.

Activitățile culturale de animație organizate de Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba au în centrul lor, printre alte obiective, preocuparea permanentă a instituției de a aduce în atenția comunității viața și opera unor personalități importante ale vieții culturale, care au influențat major cultura națională sau chiar internațională. A doua jumătate a lunii august va aduce în atenția publicului o serie de activități ce vor avea în centrul lor aniversarea a 100 de ani de la nașterea scritorului, etnologului și cercetătorului Ovidiu Bîrlea.

Ovidiu Bîrlea s-a născut la 13 august 2017 în comuna Mogoș din județul Alba. Absolvent al Universității din București, Facultatea de filologie, Ovidiu Bîrlea s-a specializat în domeniul etnologiei devenind unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați cercetători de la Institutul de etnografie și folclor din București, unde a funcționat până la pensionare. Stabilit după pensionare la Cluj, Ovidiu Bîrlea continuă să lucreze atât în plan științific cît și în creația literară. În acest fel a construit cu răbdare și rigurozitate o operă cuprinzătoare de culegător de folclor, exeget, metodolog, istoric al folcloristicii, editor de carte și scriitor. Lucrări ca Istoria folclorului românesc, Metoda de cercetare a folclorului, Antologie de proză populară epică, Șteampuri fără apă, Se face ziuă sau Drumul de pe urmă sunt doar câteva dintre titlurile ce fac parte din colecția de carte semnată Ovidiu Bîrlea deținută de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba. Multe dintre lucrări sunt și astăzi cărți de căpătâi pentru cercetătorii din domeniul folclorului literar, muzical și coregrafic.

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba îi dedică marelui etnolog , la centenar, o serie de evenimente cu cartea cum ar fi :

  • 16 – 31 august prezentări de carte semnată Ovidiu Bîrlea, la Sala de lectură a Biblioteci Județene „Lucian Blaga” Alba;

  • 16 – 18 august expoziții de carte „Centenar Ovidiu Bîrlea” la filialele bibliotecii din carteriele Cetate și Ampoi;

  • 25 august la Centrul de zi pentru vârstnici va avea loc Clubul de Lectură al Seniorilor cu tema „Tradițile satului românesc de altădată” în care va fi evocată viața și opera lui Ovidiu Bîrlea, vor fi rememorate amintiri din viața satului de altădată de către membri clubului și va participa cu un moment de folclor și de gastronomie tradițională din zona Mogoș interpretul Cosmin Toma.

Proiectul face parte din Programul minimal 2017 al instituției -1. USERS/1.1 Clubul de lectură, și este un proiect destinat utilizatorilor serviciilor de bibliotecă. Organizatorii acțiunilor din cadrul proiectului sunt Consiliul Județean Alba prin Biblioteca Județeană ,,Lucian Blaga” Alba și în parteneriat cu Centrul de zi pentru vârstnici și Primăria Alba Iulia.

URL scurt: http://alba24.ro/?p=588459avatar Publicat de pe 11 august 2017
Publicat în ACTUALITATE, SOCIAL.

Ai un pont, o secvenţă filmată sau o poză ce ar putea fi interesantă și pentru alții? Trimite-o folosind formularul de pe Ştirea ta pe Alba24!

Adaugă un comentariu


Publicitate

loading...

PublicitatePublicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

Publicitate

www.AutoPieseonline24.RO

Publicitate

PublicitatePublicitate

Publicitate

Comentate recent

  • Chris: Baaaa, cum sa aiba salariile astea?Este INCREDIBIL!!Ce fac ei ca sa primeasca banii astia?Nu pot sa cred!! De...
  • vitan sandu: Pai nu vedeti ce moaca de urangutan are!? De fapt, cred ca am jignit maimuta: scuze, madamme!
  • om: Buna treaba!
  • privat: Salarii de multinationala pentru niste angajati de multe ori incompetenti, de cele mai multe ori sfidatori cu...
  • vitan sandu: Da, si ca sa sustina aceste salarii, sa vedeti ce impozite o sa platim incepand cu 2018!

VIDEO / TESTUL de SINCERITATE pe Alba24.ro: Omul care a transformat ”Mica Romă” într-o perlă a județului

Publicitate

Publicitate

Cosmin Calin Raul - Design si Fotografie

Alba24 pe site-ul tau

HOROSCOPUL ZILEI