Economie
AUTOSTRADA Sebeş – Turda: De la 1 septembrie ÎNCEP LUCRĂRILE pe lotul 3, zona Aiud-Decea. Amânare până în noiembrie, pe 1,5 kilometri
La începutul lunii septembrie, firma executantă a lucrărilor la Autostrada Sebeş – Turda, tronsonul 3, zona Aiud, are dreptul de acces total pe suprafaţa destinată şantierului de lucru din zonă, ca urmare a exproprierilor efectuate recent. În urma discuţiilor purtate între prefectul judeţului Alba şi reprezentanţii firmei constructoare, s-a decis ca pe o lungime de circa 1,5 kilometri, din tronsonul 3, lucrările să nu înceapă mai devreme de începutul lunii noiembrie, deoarece există plantaţii de viţă de vie şi pepiniere viticole şi pomicole, o parte din aceste investiţii fiind realizate cu fonduri europene.
În vederea identificării unor soluţii amiabile şi satisfăcătoare pentru ambele părţi, prefectul judeţului Alba, Gheorghe Feneşer, împreună cu reprezentanţii Consiliului Judeţean Alba se vor întâlni vineri, la sediile primăriilor din Mirăslău şi Aiud, începând cu ora 8.00, respectiv ora 9.00, cu reprezentanţii firmei executante a lucrărilor şi cetăţenii din localităţile respective, persoane afectate direct sau interesate de aspecte privind realizarea acestei investiţii.
Plantaţiile urmează a fi mutate, lucru ce necesită o perioadă de timp, mai îndelungată, iar lucrările nu pot fi începute înainte de luna octombrie.
În ceea ce priveşte proprietarii de terenuri cultivate cu cereale, prefectul le-a solicitat constructorilor ca, din fonduri proprii, să pună la dispoziţia localnicilor din Mirăslău şi Aiud mijloace de recoltare a porumbului în starea în care se află în prezent şi să asigure transportul acestuia, porumbul putând fi folosit ca masă furajeră, proprietarii de culturi fiind degrevaţi astfel de costurile necesare recoltării şi transportului.
În conformitate cu prevederile H.G. nr. 399/2014 privind declanşarea procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al obiectivului de investiţii Autostrada Sebeş – Turda şi ale prevederilor contractuale, începând cu data de 1 august 2014, firma executantă a lucrărilor pe tronsonul 3 are dreptul de acces total pe suprafaţa destinată şantierului de lucru din zonă, ca urmare a exproprierilor efectuate recent, transmit reprezentanţii Prefecturii Alba.
Cetăţenii din comunele Miraslău şi Aiud au solicitat în urmă sprijinul prefectului în vederea întârzierii începerii acestor lucrării până la data necesara recoltării culturilor ceraliere aflate pe suprafeţele de teren, care urmează a fi eliberate în vederea construirii autostrăzii.
Citeşte şi AUTOSTRADA SEBEŞ – TURDA: Lista proprietarilor vizaţi pentru EXPROPRIERE pe traseul celor patru loturi
În urma discuţiilor purtate între prefectul judeţului şi reprezentanţii firmei constructoare cu privire la aspectele mai sus menţionate, s-a decis ca pe o lungime de circa 1,5 kilometri din totalul de 12,45 kilometri, din tronsonul 3, lucrările să nu înceapă mai devreme de începutul lunii noiembrie , deoarece există plantaţii de viţă de vie şi pepiniere viticole şi pomicole, o parte din aceste investiţii fiind realizate cu fonduri europene.
Pentru cei 12,45 km ai lotului 3 al autostrăzii Sebeș – Turda, CNADNR a semnat contract cu asocierea Tirrena Scavi SpA – Societa Italiana Per Condotte D’Aqua SpA, cu suma de aproximativ 421 milioane de lei fără TVA.
Citeşte şi AUTOSTRADA SEBEŞ-TURDA: Ce trebuie să facă proprietarii nemulţumiţi de banii primiţi de la stat pentru imobilele expropriate
Citeşte şi FOTO: Au început lucrările la AUTOSTRADA SEBEŞ-TURDA: Utilajele decopertează terenurile de pe tronsonul din zona Decea
Autostrada A10 Sebeş – Turda (potrivit proiectului tehnic, autostradă cu 2 benzi de circulaţie pe sens, lăţimea platformei de 26 metri şi acostamentul de 1,75 m pentru a permite amplasarea parapeţilor)
Lotul 1 – 17 km – de la intrarea pe autostradă de la Sebeș până la Pârâul Iovului (km 0+000 – km 17+000); inclusiv nodul direcţional Sebeş, o parcare de scurtă durată la km 4+200 (stânga), km 4+500 (dreapta); două noduri rutiere inclusiv bretele de acces: nodul rutier Alba Iulia Sud la km 8, nodul rutier Alba Iulia Nord la km 16.
Lotul 2 – 24,25 km – de la Pârâul Iovului până la intrarea în municipiul Aiud (km 17+000 – km 41+250), inclusiv un spaţiu de servicii tip S3 la km 22+800 (stânga), km 23+400 (dreapta); nodul rutier Teiuş la km 26, inclusiv bretele de acces; un centru de întreţinere şi monitorizare la km 26+000 amplasat în interiorul nodului rutier Teiuş.
Lotul 3 – 12,45 km – de la intrarea în Aiud până la nodul de la Decea (km 41+250 – km 53+700), cu două noduri rutiere inclusiv bretele de acces: nodul rutier Aiud la km 44+700, nodul rutier Unirea la km 53+200; un spaţiu de servicii tip S1 la km 46+800 (stânga), km 47+700 (dreapta).
Lotul 4 – 16,3 km – de la nodul Decea până la intrarea în autostradă în zona Turda (km 53+700 – km 70+000), inclusiv o parcare de scurtă durată la km 60+030 (stânga), km 60+280 (dreapta); un centru de întreţinere şi coordonare la km 61+375.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News