Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

FOTO: Volumul monografic al comunei Almaşu Mare, „Fântâna de aur”, lansat la Sala Unirii. Legende strămoşeşti şi tradiţii culturale

Publicat

DSC_0007 La Sala Unirii a avut loc, marţi, lansarea cărții ”Fântâna de aur” a lui Achim Emilian. Cartea este un studiu monografic al comunei Almașu Mare, realizat în decursul a trei ani, prin multă alergătură, după cum afirmă chiar autorul. Autorul a dorit să facă cunoscute legendele strămoșești ale satului și pentru asta, chiar el a bătut ulițele în lung și-n lat pentru a culege informații de la cei mai în vârstă decât el, de la consătenii lui.

Achim Emilian are 74 de ani, își iubește satul natal, iar prin această carte a dorit să prezinte legendele comunei Almașu Mare.

Autorul, care de mai bine de zece ani s-a preocupat de tradițiile culturale, până în prezent a scris patru cărți. Este vorba depre „Zestrea”,care a fost tipărită în patru volume.

Considerată o „fântână”, cum se și numește, Achim Emilian a „săpat” pentru a aduce cartea la produs final, a discutat cu toți cei care au știut să îi povestească despre legendele satului.

„Sunt ordonate extrem de multe date statistice pentru comună, pentru că a lucrat în Arhivele Județene Naționale, a cercetat și biblioteci și a scos în peste 300 de pagini cu text. Cartea e completată cu peste 150 de planșe color. Am văzut fotografii și din anii 20, care ne arată mineritul ca meserie în această zonă ca o ocupație de bază a Apusenilor”, a spus Constantin Inel, directorul adjunct al Muzeului Național al Unirii.

Prezent la eveniment, președintele Consiliului Județean, Ion Dumitrel a spus că apreciază munca pe care depus-o de foarte mulți ani Achim Emilian, pentru acest volum monografic. Evenimentul a fost încheiat de Eugen Nistor, un interpret de muzică populară din zona Almaşului Mare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax