Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

BACALAUREAT 2015: LUNI, elevii susţin proba scrisă la Limba și literatura română. Modele de SUBIECTE

Publicat

bac, bacalaureat, examen Elevii de clasa a VIII-a au scăpat de emoţiile Evaluării Naţionale, iar de luni vine rândul absolvenţilor de liceu să treacă prin cele mai grele probe ale examenului de bacalaureat, cele scrise. Astfel, în 29 iunie, peste 3.000 de candidați din județul Alba vor susține proba scrisă la Limba și literatura română.

BACALAUREAT 2015. CALENDARUL şi modele de SUBIECTE actualizate de Ministerul Educaţiei.

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat săptămâna aceasta că examenul de bacalaureat se desfăşoară în 520 de centre de examinare şi 146 de centre de evaluare.  De asemenea, Ministerul Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice (MECS) a modificat organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat naţional, astfel că lucrările de la bacalaureat vor fi corectate în alt judeţ decât în cel în care este susţinut examenul. Ca urmare, perioada de corectare a lucrărilor va fi prelungită cu o zi. Elevii vor afla primele rezultate pe 7 iulie, şi nu pe 6 iulie, cum era prevăzut iniţial.

Marți, 30 iunie, elevii de clasa a XII-a vor susține proba scrisă la Limba și literatura maternă (proba E – b), urmând ca miercuri, 1 iulie, să aibă loc proba obligatorie a profilului (proba E – c). Ultima probă a examenului de bacalaureat, respectiv proba la alegere a profilului și specializării (proba E – d) va avea loc vineri, 3 iulie.

Potrivit calendarului actualizat al sesiunii iunie-iulie pe 7 iulie se vor afişa rezultatele (până la ora 16:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 16:00–20:00), iar în 8-9 iulie se vor rezolva contestaţiile, urmând ca abia în 10 iulie să fie afişate rezultatele finale.

La examenul de bacalaureat, elevii primesc subiecte diferite în funcţie de profilul urmat la liceu. Absolvenţii de clasa a XII-a care au urmat  cursurile la uman sau pedagogic vor avea la examen subiecte mai dificile decât cei care au făcut un profil real sau filiera tehnologică sau vocaţională, alta decât pedagogică. Măsura cu subiecte diferite în funcţie de profil este prevăzută în metodologia de examen. Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii: au susţinut probele de evaluare a competenţelor; au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea şi au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.

Ministerul Educaţiei Naţionale va publica, în fiecare zi de examen, începând cu ora 15.00, subiectele şi baremele de evaluare.

În intervalul 15 – 19 iunie s-a desfăşurat proba de evaluare a competenţelor digitale (proba D) din cadrul primei sesiuni a examenului naţional de Bacalaureat 2015. În județul Alba, aproape 700 de absolvenți au obținut certificatul de utilizator experimentat, potrivit inspectorului școlar Delia Gheorghiță.

Citește și REZULTATE BACALAUREAT 2015 în Alba: Aproape 700 de absolvenți au primit calificativul „experimentat” la competenţe digitale

Din 22 iunie, la sesiunea de vară a examenului de Bacalaureat 2015, a avut loc susţinerea probei de evaluare a competenţelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională (proba C). În Alba au fost înscrişi peste 2.500 de candidaţi, care au susținut examenul în 33 de centre din judeţ. Cei mai mulţi au susţinut proba la engleză, dar au fost şi candidaţi înscrişi pentru franceză şi germană.

Proba a avut trei etape. În 22 iunie, toţi candidaţii au susţinut testarea scrisă, în cadrul probei. Marți, 23 iunie, au avut de trecut etapele orale, în funcţie de programările făcute în licee. La sfârşit, au obţinut certificate de de competenţă lingvistică într-o limbă de circulaţie internaţională, pe care au precizat nivelul de competenţă, conform CECRL.

Din datele IŞJ Alba, comunicate pentru Alba24 de către inspector şcolar Delia Gheorghiţă, au fost 2.326 candidaţi înscrişi la această probă pentru limba modernă engleză, 242 pentru limba franceză şi 38 pentru limba germană, însă cei 9 elevi de la Liceul „Sf. Iosif” din Alba Iulia au această probă recunoscută anterior.

Citește și BACALAUREAT 2015 în ALBA: Peste 2500 de candidaţi dau probe la engleză, franceză şi germană, pentru competenţe lingvistice

Prima sesiune din acest an a examenului de Bacalaureat a debutat în 8 iunie, cu evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A). În județul Alba au fost înscriși peste 3.000 de candidaţi. Aceştia au susţinut probele orale la Limba română în 49 de centre de examen organizate în judeţul Alba, 13 dintre acestea fiind pentru probele scrise. Proba s-a desfășurat pe durata a trei zile (8 — 10 iunie). În intervalul 10 — 12 iunie a avut loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B).

Citește și BACALAUREAT 2015: Examenul a început cu proba orală la Limba română. Peste 3000 de elevi din Alba, testaţi în 49 de centre din judeţ

MODELE de SUBIECTE şi bareme de corectare pentru BACALAUREAT 2015 – proba scrisă la LIMBA şi LITERATURA ROMÂNĂ:

E_a_romana_real_tehn_2015_var_model

E_a_romana_real_tehn_2015_bar_model

E_a_romana_uman_ped_2015_var_model

E_a_romana_uman_ped_2015_bar_model

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax