Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Legea vaccinării. Ce amenzi vor risca părinții care refuză să-și vaccineze copilul şi care sunt noutăţile de peste hotare

Publicat

vaccin bebelusi Potrivit unui proiect de act normativ care a trecut de Executiv, părinții care refuză să își vaccineze copilul vor fi amendați. Documentul prevede sancțiuni țintite pentru cei care refuză vaccinarea copiilor lor, sancțiuni care vor fi aplicate de fiecare dată când comisiile teritoriale de vaccinare le pun în vedere părinților obligațiile pe care le au la acest capitol. 

Proiectul de lege privind organizarea și finanțarea activității de vaccinare a populației în România a fost publicat în dezbatere publică în aprilie 2017, iar în august a fost adoptat de Executiv, scrie avocatnet.ro.

Prevederile arată clar ce sancțiuni îi așteaptă pe părinții care vor refuză, de la 1 ianuarie 2018, vaccinarea obligatorie a copiilor lor. Totuși, ca să se aplice, actul trebuie să fie votat și de Parlament, trebuie să fie promulgat de președintele statului și publicat în Monitorul Oficial.

„Vaccinarea copiilor, cu vaccinurile prevăzute în Calendarul Național de Vaccinare, aprobat prin Ordin al Ministrului Sănătății, precum și cu cele administrate în situații epidemiologice speciale întregii populații ori unor grupuri de populație este obligatorie”, scrie în forma proiectului votată de Executiv.

În act scrie că responsabilitatea vaccinării revine părinților sau celorlalți reprezentanți legali. Cei care vor refuza vaccinarea vor trebui să consemneze refuzul în scris, pentru că altfel se va prezuma că există consimțământ pentru vaccinare. Totuși, cei care au o contraindicație constatată medical la un anumit tip de vaccin, nu vor fi obligați să-l facă, dar vor fi obligați să prezinte documentul de la medicul care a constat contraindicația.

Atunci când îi vor înscrie la școală, părinții vor trebui să aducă un document din care să reiasă dacă au fost vaccinați sau nu. Lipsa vaccinării nu va atrage respingerea copilului la înscrierea la școală, proiectul de act fiind destul de clar la acest capitol.

„La data înscrierii copiilor sau a adulților într-o unitate de învățământ sau într-o altă colectivitate, așa cum este definită de prezenta lege, aceasta are obligația de a solicita prezentarea unei adeverințe, emisă de către medicul de familie care are în evidența sa persoana respectivă, care să ateste sau să infirme efectuarea vaccinărilor obligatorii”, potrivit actului.

Pentru copiii nevaccinați la momentul înscrierii la școală, părinții vor trebui să aducă, de la comisia teritorială de vaccinare, până la momentul când încep efectiv cursurile, fie un calendar de recuperare pentru vaccinurile obligatorii (pe care îl va elabora comisia și pe care părinții vor trebui să îl accepte, sub presiunea amenzii), fie un document medical din care să reiasă că acel copil nu poate fi vaccinat cu vaccinul X sau Y pentru că ar fi contraindicat. Practic, copiii vor trebui să recupereze vaccinurile nefăcute în cel mult un an de zile.

Copiii nevaccinați vor fi luați în evidențele comisiilor teritoriale de vaccinare. Drept urmare, părinții lor vor fi chemați o dată la trei luni pentru a fi convinși să accepte planul de recuperare a vaccinării, la care ne refeream mai sus. Practic, pentru copiii care sunt deja la școală, părinții vor trebui să accepte într-un final planul de recuperare. Altfel, ei vor risca să fie amendați, potrivit proiectului, cu sume între 5.000 și 10.000 de lei.

Cea mai importantă prevedere a proiectului este următoarea: „Părinții și celelalte persoane responsabile de creșterea și educarea copilului au următoarele obligații: a) să asigure prezentarea copilului la medicul de familie/furnizorul de servicii medicale pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei în cazul vaccinărilor obligatorii; b) să se prezinte în cazul în care sunt convocați de Comisia Județeană de Vaccinare sau a cea a Municipiului București”. Dacă nu vor respecta aceste obligații, părinții vor risca să fie amendați de fiecare dată.

Pe de altă parte, situaţia a fost reglementată deja în Italia. Guvernul italian a adoptat în urmă cu patru luni un decret-lege care-i obligă pe părinți să-și vaccineze copiii pentru a-i putea înscrie la școală, pe fondul unui vârf al cazurilor de rujeolă care afectează țara de la începutul anului.

Nu va mai fi posibilă, în această ţară, înscrierea la creșă sau grădiniță a copiilor între 0 și 6 ani nevaccinați. În total 12 vaccinuri devin obligatorii. La 6 ani, vârsta de școlarizare obligatorie, părinții copiilor nevaccinați vor trebui să plătească amenzi grele.

surse: avocatnet.ro, realitatea.net

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. vasile

    miercuri, 13.09.2017 at 12:06

    Interesant cum pot recupera copiii intr-un an toate vaccinurile. Rezulta clar ca tocmai „interesul si sanatatea copiilor” o doresc autoritatilor.

    Stop legii totalitare si modului comunist de propaganda!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax