Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

Şi medicii şi profesorii din mediul privat pot fi acuzați și pedepsiți pentru luare de mită. Explicaţii din lege

Publicat

justitie Profesorii și medicii de la stat intră în categoria funcționarilor publici, prin urmare, pot fi acuzați și pedepsiți pentru luare de mită. Un judecător din România a elucidat ce se întâmplă în cazul celor care lucrează la privat.

Prin două decizii ale sale, Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) a clarificat două chestiuni foarte importante privitoare la Codul penal: profesorii și medicii de la stat intră în categoria funcționarilor publici din Codul penal și, prin urmare, pot fi acuzați și pedepsiți pentru luare de mită. În ambele cazuri, Curtea a explicat de ce medicul și profesorul pot fi pedepsiți pentru o astfel de infracțiune.

„[Curtea] stabilește că profesorul din învățământul preuniversitar de stat are calitatea de funcționar public în accepțiunea dispozițiilor art. 175 alin. (1) lit. b) teza a II-a din Codul penal”, spune ICCJ în decizia sa. Așadar, dacă profesorul ia mită pentru a-l trece clasa pe unul din elevii săi, atunci acesta poate fi acuzat și pedepsit pentru că a luat mită.

„Caracterul liberal al profesiei de medic nu poate justifica lipsa răspunderii penale pentru infracțiunea de luare de mita în cazurile în care acesta condiționează actul medical la care este obligat profesional, moral și legal, de banii sau foloasele care nu i se cuvin și pe care, direct sau indirect, le pretinde, primește ori le acceptă”, se arăta acum doi ani în decizia ÎCCJ privitoare la medicii din spitalele publice (mai multe detalii, aici). Concret, dacă medicul pretinde bani, înainte de o operație, de la pacientul său, atunci se cheamă că ia mită și poate fi sancționat penal.

„Cu siguranță, profesorii din sistemul privat intră în categoria funcționarilor publici. La fel și medicii din spitalele private”, ne-a spus acesta. Motivul se află în aceea că ei desfășoară activități de interes public. „Nu are importanță natura instituției unde lucrează, ci serviciul prestat”, a spus judecătorul Cristi Danileț.

surse: realitatea.net, avocatnet.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax