Connect with us
Publicitate

ADMINISTRATIE

„Satul transilvan, reper al identității locale”, un proiect de promovare a patrimoniului construit din mai multe localităţi din Alba

Publicat

Consiliul Judeţean Alba a găzduit, sâmbătă, seminarul de lansare a proiectului „Satul transilvan, reper al identității locale”. Este vorba despre un proiect ce vizează localitățile Câlnic, Gârbova, Cut, Pianu, Săsciori și Șugag, respectiv coştientizarea comunităţilor asupra valorii patrimoniului construit existent, ca potențial ce trebuie valorificat în beneficiul generațiilor actuale și viitoare.

Activitățile concrete ale proiectului vor consta în inventarierea elementelor de patrimoniu, a documentelor și cercetărilor existente, acestea fiind ulterior prezentate și dezbătute în cadrul unor întâlniri de lucru. Vor fi elaborate ghiduri de bune practici pentru conservarea patrimoniului construit, precum și ghiduri în materie de construire și renovare și se va realiza o bază de date electronică cu elemente de patrimoniu specifice comunităților vizate de proiect. Această bază de date va fi integrată într-un sistem mai vast de gestionare a elementelor de patrimoniu.

Beneficiari direcți ai proiectului sunt autoritățile locale, în timp ce beneficiari indirecți sunt cetățenii din aceste comunități, specialiști în urbanism, arhitecți și etnografi precum și turiștii ce vizitează locațiile cuprinse în proiect.

„Acest proiect se înscrie în seria de acțiuni desfășurate de Consiliul Județean Alba în domeniul promovării patrimoniului local și contribuie la punerea în valoare a elementelor de peisaj cultural specifice județului Alba.
Alăturarea dintre Consiliul Județean Alba și Asociația AMI, precum și cofinanțarea acestui proiect de către Ambasada Franței este rezultatul mai multor ani de muncă în domeniul protecției peisajului cultural, domeniu în care județul Alba s-a inspirat constant din experiența franceză, grație parteneriatului cu departamentul La Manche din Franța” a declarat președintele Consiliului Județean Alba, Ion Dumitrel.

La seminarul ce a avut loc sâmbătă au participat reputaţi specialişti în domeniul arhitecturii şi urbanismului românesc, printre care şi Anca Ginavar, director în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului, Alexandru Sandu, președintele Registrului Urbaniștilor din România, Liviu Ianăși, secretarul Asociației Profesioniste a Urbaniștilor, arhitecți și urbaniști din județul Alba și din țară. „La Alba există o continuitate a acestor demersuri. În urmă cu un an, discutam tot aici despre problema conservării patrimoniului tradiţonal construit şi reieşea necesitatea unor programe educaţionale. Proiectul lansat azi răspunde acestei necesităţi şi ajută comunităţile locale să privească patrimoniul ca pe un motor al dezvoltării locale şi al generării unei dezvoltări, unei economii locale”, a declarat Anca Ginavar, de la MDRT.

„Astfel de proiecte au devenit caracteristice pentru judeţul Alba; sunt acţiuni de profunzime, temeinice, ce produc efecte în cadrul teritoriului. Judeţul Alba este un teritoriu în care există o preocupare clară pentru realizarea unei politici în acest domeniu” a completat Alexandru Sandu, preşedinte RUR.

Proiectul este implementat de Asociația „Alba – Manche Împreună (AMI)” în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, Ordinul Arhitecților din România și Asociația „Alba-Afroda” şi se va desfășura în perioada octombrie 2012 – iulie 2012. Este cofinanțat de către Ambasada Franței în România în cadrul schemei de susținere a proiectelor inovatoare din domeniul urbanismului, patrimoniului și cadrului de viață.

Asociația AMI „Alba – Manche Împreună” a fost creată în anul 2006 contextul parteneriatului descentralizat încheiat între județul Alba și departamentul la Manche din Franța, cu scopul promovării valorilor culturale românești în spațiul francofon, respectiv cu scopul promovării limbii, culturii și civilizației franceze și a francofoniei în județul Alba și în România. AMI militează pentru dezvoltarea spiritului civic în comunitatea locală și s-a implicat permanent în promovarea patrimoniului material și imaterial al județului Alba. AMI a participat la implementarea a mai multe proiecte finanțate în cadrul Programului „Tineret în acțiune”, în parteneriat cu asociații din Franța, Italia, Bulgaria, Turcia, Spania, Malta și a derulat mai multe proiecte cu finanțare locală.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax