Connect with us
Advertisement

Eveniment

1 noiembrie: 425 de ani de la intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia. Ghidaje și sesiuni gratuite la Palatul Principilor

Publicat

Vineri, 1 noiembrie: Pe urmele lui Mihai Viteazul la Alba Iulia – ghidaje și sesiuni informative gratuite, oferite de Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei.

În data de 1 noiembrie, cu ocazia împlinirii a 425 de ani de la intrarea triumfală a voievodului Mihai Viteazul în Cetatea Alba Iulia, Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei oferă tuturor celor interesați, localnici și turiști, ghidaje și sesiuni informative gratuite, atât în perimetrul cetății, cât și în sala dedicată domnitorului, parte din expoziția permanentă a instituției muzeale.

Pe urmele lui Mihai Viteazul la Alba Iulia, adevărul istoric va triumfa. Dacă în filmul românesc regizat de Sergiu Nicolaescu, Poarta a III-a a Cetății Alba Carolina a fost folosită drept punct de acces pentru domnitorul care a reușit, la câteva luni distanță, să unească cele trei provincii românești, Moldova, Țara Românească și Transilvania, în realitate, altul a fost traseul acestuia.

Care anume, precum și detalii despre perioada șederii la Alba Iulia, în Palatul Principilor, contextul istoric și relatări din epocă, aflați dacă dați curs invitației noastre.

Programul și punctul de plecare

Ghidajele și sesiunile informative au loc din 2 în 2 ore, în intervalul 09.00-15.00, cu plecarea din Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia.

Participarea este gratuită, accesul în Sala Mihai Viteazul fiind limitat la 30 de persoane odată.

Înscrierile se pot face la:

  • 0371337148;
  • turism@apulum.ro

Intrarea lui Mihai Viteazul în Alba Iulia, descrisă de un mare istoric român

Istoricul Nicolae Bălcescu, cunoscut mai bine pentru implicațiile sale din timpul evenimentelor din anul 1848, din Țara Românească, a descris în lucrarea sa, „Istoria românilor sub Mihai Vodă Viteazul”, intrarea domnitorului muntean în orașul de pe Mureș:

„Apropiindu-se de Alba, locuitorii oraşului şi ai judeţului îl întâmpină cale de o leghe înainte cu multă cinste şi cu daruri. Convoiul domnesc, compus din Mihai, care mergea înainte pe un cal roib, purtând o tunică albă, iar pe deasupra o mantie tot albă şi pe cap având o căciulă cu pene de cocor prinse într-o agrafă de aur.

Opt slujitori, îmbrăcaţi frumos, purtau opt cai cu frâiele şi şeile bogat ornamentate, urmaţi de trâmbiţaşi şi lăutari. Urmau apoi boierii călări şi şirurile de soldaţi. De o parte şi de alta a domnului erau steagurile cucerite la Şelimbăr, plecate spre pământ ca simbol al cuceririi Transilvaniei.”

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement