Connect with us

Actualitate

13 aprilie: Ziua Mondială a Rock and Roll-ului. Rădăcinile unui fenomen muzical global

Publicat

Ziua Mondială a Rock and Roll-ului este celebrată pe 13 aprilie în fiecare an, pentru a onora influența puternică pe care acest gen muzical a avut-o asupra culturii, societății și spiritului tineresc.

Mai mult decât un stil muzical, rock and roll-ul a fost o adevărată revoluție sonoră care a spart bariere, a sfidat convenții și a dat voce unei generații în căutare de libertate și identitate.

Apărut în mijlocul secolului XX, acest curent a devenit rapid simbolul schimbării, al energiei și al dorinței de a trăi autentic. Ziua de 13 aprilie ne reamintește nu doar de artiștii legendari care au scris istorie, ci și de forța unei mișcări care a schimbat pentru totdeauna lumea muzicii.

Rock and Roll: Rădăcinile unui fenomen muzical global

Originea rock and roll-ului poate fi observată în combinația dintre mai multe stiluri muzicale afro-americane și sudiste, precum blues-ul, rhythm and blues-ul, gospel-ul și country-ul.

Din această combinație a luat naștere un sunet nou, energic, care avea să zguduie lumea muzicii. Rock and roll-ul s-a conturat rapid ca simbol al nonconformismului, fiind îmbrățișat mai ales de tinerii care simțeau nevoia de exprimare liberă.

În anii ’50, artiști legendari precum Elvis Presley, Chuck Berry, Little Richard și Buddy Holly au propulsat acest stil în prim-planul scenei muzicale și l-au transformat într-un adevărat fenomen cultural.

De-a lungul anilor, rock and roll-ul a evoluat continuu și a dat naștere unei game largi de subgenuri, de la rock clasic și rockabilly, până la hard rock, heavy metal, punk și alternative rock, stiluri care au influențat generații întregi de oameni.

Primele decenii ale rock-ului în România

Muzica rock a apărut în România la începutul anilor 1960 și pentru aproximativ 15 ani, a evoluat într-o oarecare legătură cu tendințele internaționale, potrivit historia.ro.

La sfârșitul anilor ’70, această conexiune s-a pierdut treptat, din cauza presiunii tot mai mari a regimului politic, iar scena rock locală a intrat într-un declin.

În anii ’80, producțiile muzicale au fost mai modeste, iar lipsa contactului cu ce se întâmpla în afara țării a dus la o stagnare. Genul metal a fost abordat doar superficial de formațiile românești, iar punkul a avut o prezență foarte slabă în România socialistă.

Raluca Rus a absolvit Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, secțiunea Comunicare. Are șase luni de experiență în presa locală și a intrat în echipa Alba24 din anul 2024. O puteți urmări pe Raluca și pe contul ei de Facebook vezi mai mult ...

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement