Connect with us

Eveniment

13 mai: Ziua Internațională a Dorului. O inițiativă românească care a ajuns la un deceniu

Publicat

13 mai: Ziua Internațională a Dorului se sărbătorește anual la această dată. Inițiativa le-a aparţinut membrilor trupei Vunk, care au vrut să dedice această zi tuturor celor care se simt departe de ţară, de cei dragi sau de copilărie. 

În 13 mai 2015, România a sărbătorit pentru prima dată Ziua Dorului. Astfel, marți, 13 mai 2025, se împlinesc zece ani de când acest sentiment profund are o zi a lui și în care se vorbește deschis despre ce înseamnă dorul pentru fiecare dintre noi.

Pe afișul din acest an, postat pe Facebook de Cornel Ilie, solistul trupei Vunk, mesajul transmis este: „Ne este dor de speranță”.

”Ne plângem că ne e dor de cineva sau de ceva, iar de la a recunoşte acest lucru şi până la a face ceva în acest sens este cale lungă. Deseori, spunem că ne e dor de părinţi, dar cu greu ne găsim timp să îi sunăm”, spunea Cornel Ilie.

Pentru a celebra această zi, membrii trupei Vunk au lansat, în 2015, un clip, de 3 minute, şi o pagină de Facebook. ”Nu ne-am propus să facem ceva anume. Fiecare va face ceea ce simte pe data de 13 mai. Pe pagina de Facebook creată special pentru această ocazie invităm pe toată lumea să lase un mesaj de dor pentru cineva.

Toţi cei care vor dori să sărbătorească Ziua Internaţională a Dorului şi să transmită un mesaj celor dragi vor putea folosi pe rețelele de socializare hashtag-urile #ZiuaDorului şi #DorulMeu”, a mai spus atunci Cornel Ilie.

Iniţiativa Zilei Internaţionale a Dorului aparţine Oraşului Minunilor, o mişcare socială iniţiată în 2014 de trupa Vunk.

13 mai: Ziua Internațională a Dorului. Ce este dorul?

Din punct de vedere psihologic, dorul este un sentiment universal, iar orice persoană care este atașată de o altă persoană, trăiește acest sentiment.

Oamenii pot exprima mai multe tipuri de dor, printre care enumerăm:

  • dorul provenit din atașament,
  • dorul din cauze romantice,
  • dorul de țară.

Spre deosebire de alte națiuni, românii sunt singurii care pot exprima acest amalgam de emoții printr-un cuvânt.

„Mi-e dor!” e una dintre puținele expresii lingvistice care e folosită uzual și frecvent în toate părțile țării.

S-a încercat traducerea expresiei, însă cea mai apropiată sintagmă pentru a exprima sentimentul de dor este „Îmi lipsești!”.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.