Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

14 iunie, Ziua Mondială a Donatorului de Sânge. Cum pot fi salvate vieţi. PROGRAM, condiţii şi facilităţi pentru cei care donează la Centrul de Transfuzie Sanguină Alba

Publicat

donare sange

donare sange, centru de transfuzii În fiecare an, în 14 iunie, este marcată Ziua Naţională de Donatorului de Sânge. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a luat această decizie la cea de-a 58-a reuniune la care statele membre și-au declarat în unanimitate angajamentul și sprijinul pentru donarea voluntară de sânge

Tema Zilei din anul 2017 este „Donează sânge. Donează acum. Donează constant”, pentru a pune accentul pe importanța constituirii de rezerve de sânge pentru situații de urgență prin sensibilizarea populației privind importanța donării de sânge.

Prima Zi mondială a donatorului de sânge s-a sărbătorit în 2004 la Johannesburg, Africa de Sud. Manifestarea are rolul de a aduce un omagiu donatorilor voluntari și, în același timp, prin sărbătorirea acestei zile se dorește creșterea gradului de conștientizare a nevoii de donații constante de sânge pentru a asigura calitatea, siguranța și disponibilitatea sângelui și a produselor din sânge pentru pacienții care au nevoie, potrivit OMS.

În perioada verii, numărul donatorilor de sânge care se prezintă la Centrul de Transfuzie Sanguină (CTS) Alba, dar şi la celelalte centre din ţară este în scădere. În aceste condiţii, sunt bolnavi pentru care a fost necesară amânarea intervenţiei chirurgicale sau au fost întârziate tratamente. Reprezentanţii CTS fac apel la cei care vor să vină în ajutor să se prezinte la sediul din Alba Iulia şi să doneze sânge.

Centrul de Transfuzie Sanguină Alba se află în curtea spitalului, în clădirea Direcției de Sănătate Publică Alba, și este deschis de luni până vineri între orele 8.00-11.30 (cu excepţia zilelor caniculare, când programul este între orele 7.30-10.30). Detalii, la telefon 0258.834.050.

Donarea de sânge reduce riscul de paralizie şi de accident vascular, spun specialiştii. Sângele este împrospătat, iar imunitatea organismului creşte.

Dintr-o pungă de sânge se pot obţine trei componente sanguine, astfel că un donator, prin gestul său poate ajuta trei bolnavi.

Primul pas este să vă prezentaţi la Centrul de Transfuzie Sanguină, cu un act de identitate. Se completează un chestionar pentru a vedea dacă sunteţi apt de donare.

Vârsta trebuie să fie cuprinsă între 18 şi 60 de ani, iar greutatea minimă de 57 kg (femei), respectiv 60 kg (bărbaţi). Pulsul regulat şi o tensiune arterială bună sunt alte condiţii care trebuie bifate.

Nu sunt acceptaţi cei care au avut intervenţii chirurgicale în ultimele 6 luni, care au consumat grăsimi sau băuturi alcoolice cu cel puţin 48 de ore înaintea donării si femeile însărcinate.

Este foarte important ca donatorul să mănânce dimineaţa, înainte de donare, un mic dejun (fără grăsimi) şi să consume lichide (ceai îndulcit, cafea, suc, lapte).

Dacă sunteţi fumător, este indicat să vă abţineţi înainte, dar şi după donare cu o oră. Dormiţi noaptea înainte de a dona sânge.

Cel care donează sânge primeşte o zi liberă de la locul de muncă, 50% reducere la abonamentul pentru transportul în comun pentru o lună şi tichete de masă. Bărbaţii nu pot face mai mult de cinci donări pe an, iar femeile maximum trei.

Dorim să mulţumim sincer oamenilor care au facut acest gest admirabil, de a dona sânge şi astfel au contribuit la salvarea multor vieţi. Daca nu ar exista aceste persoane minunate – donatorii de sânge, şansele de supravieţuire ale multor bolnavi, aflaţi în stare gravă, ar fi foarte scăzute. În multe situaţii, sângele poate face diferenţa între viaţă şi moarte. Transfuzia de sânge nu este o simplă perfuzie. Sângele este un ţesut lichid (înseamnă viaţă), iar efectele administrarii acestuia pot fi miraculoase. Astfel, donarea de sânge este cel mai frumos gest de omenie pe care poate să-l facă cineva”, a transmis medicul Ana Savu, directorul Centrului de Trasfuzie Sanguină Alba.

Condiţii pentru donare:

– vârsta: 18-60 ani

– greutate: femei minimum 57 kg; bărbaţi minimum 60 kg

– persoană sănătoasă, fără tratament; să nu aibă / să nu fi avut următoarele probleme de sănătate: hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, bruceloză, HIV, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, de piele sau ale glandei tiroide, hipotnsiune TA<110/60 mmHG, hipertensiune TA>180/100 mmHG, dioptrii >4

– să nu fi avut intervenţii chirurgicale sau stomatologice în ultimele 6 luni

– femeile să nu fie însărcinate, în perioada de lăuzie, în perioada menstruală;

– dimineaţa, înainte de donare, se serveşte un mic dejun fără grăsimi şi lichide (ceai, cafea, suc, lapte)

– donatorul să nu fie după serviciul de noapte

– nu se consumă alcool, înainte cu 2-3 zile de donare. AICI, condiţii complete.

La fiecare donare de sânge, se efectuează următoarele analize:

– teste pentru Hepatita B şi C, HIV, sifilis, HTLV, ALT

– determinare grupă sanguină şi RH

– test pentru anemie: Hemoglobina (în predonare), glicemia.

De ce să donezi sânge?

Dacă donezi, îţi ajuţi organismul să-şi împrospăteze sângele şi să-şi crească imunitatea. De asemenea, o donare sânge scade cu 30% riscul de paralizie şi de accident vascular. Un plus? În urma donării, rezistenţa la traumatisme creşte, iar, în cazul unui accident, organismul se va reface mai uşor, fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui. După donare, sângele se reface, ca volum, în câteva ore şi celular în maximum două săptămâni.

Ţi se efectuează gratuit analizele: RH, grupă sanguină, hepatita B, C; HIV (SIDA), HTLV (leucemie), VDRL (sifilis); ALT (probe hepatice).

Ai dreptul la o zi liberă de la locul de muncă (în cazul angajaţilor cu carte de muncă).

Primeşti 50% reducere la abonamentul pentru transport în comun, timp de o lună.

Poţia salva chiar trei vieţi, cu o singură donare.

Conform HG nr. 1364/2006, donatorul de sânge are dreptul sa primească pentru fiecare donare, 7 tichete de masă pentru produse alimentare.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax