Educație
15 octombrie – Concurs directori de școli: Sesiune specială pentru candidatii care nu se pot prezenta din cauza COVID. Procedura
Vineri, 15 octombrie 2021, începând cu ora 10.00, se va derula proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea funcţiilor de director şi director adjunct din unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.
În acest context, Ministerul Educaţiei a venit cu o serie de precizări referitoare la organizarea probei scrise. Astfel, accesul candidaţilor în săli va fi permis în intervalul orar 09:00 – 09:30.
DOCUMENT: Ordinul ME nr. 5454/2021 privind modificarea și completarea Metodologiei privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director și director adjunct din unitățile de învățământ preuniversitar de stat, aprobată prin OME nr. 4597/2021 – AICI
În structura probei scrise, circa 60% dintre itemi vor viza capacităţile cognitive şi de leadership, circa 20% competenţele de management, iar restul vizează reglementările legale din bibliografia de concurs.
Având în vedere identificarea unor situaţii de îmbolnăviri cu COVID-19 în rândul candidaţilor, Ministerul Educaţiei va organiza joi, 28 octombrie 2021, o sesiune specială a probei scrise la care vor avea acces doar candidaţii care transmit comisiei judeţene până joi, 14 octombrie 2021, ora 16:30, o solicitare însoţită de raportul medical/decizia de carantinare, eliberate de DSP, prin care aceştia sunt plasaţi în izolare/carantină ca urmare a contractării virusului SARS-CoV-2 sau al contactului direct cu o persoană infectată.
În cazul în care documentul de mai sus nu poate fi eliberat până la data şi ora precizate, acesta va fi transmis în intervalul 15 – 25 octombrie 2021, prezentarea sa constituind condiţie obligatorie de participare la sesiunea specială.
Mai puțini candidați decât locuri
La concursul pentru funcțiile de directori de școli s-au înscris 159 de candidați pe 170 de locuri disponibile.
Numărul candidaților este mai mic decât numărul posturilor disponibile iar acest lucru poate fi explicat de faptul că în cazurile în care posturile nu se ocupă vor fi numiți interimari sau va fi prelungit interimatul actualilor directori.
Vezi aici LISTA-FINALA-A-CANDIDATILOR-ADMISI-RESPINSI
Viitorii directori vor trebui să ia cel puțin nota 7 la concursul scris, după care vor trece printr-un interviu
După proba scrisă, candidații care promovează testul scris, adică obțin nota minim 7, vor avea la dispoziție, conform calendarului, 3 zile, în care să opteze pentru funcția dorită, respectiv unitatea de învățământ pentru care vor trebui să susțină, în perioada noiembrie-decembrie și probă de interviu.
În situația în care funcțiile de director și director adjunct nu se ocupă de vreun coleg de-al nostru prin concurs, conform metodologiei și legislației în vigoare, inspectorul școlar general, cu avizul persoanei în cauză și cu acordul consiliului de administrație, numește în continuare, prin detașare în interesul învățământului, procedură după care am debutat și la începutul acestui an școlar.
Un lider al sindicatului Spiru Haret a explicat motivul pentru care numărul candidaților este mai mic decât numărul de locuri disponibile:
„Unii care sunt acum directori, mult timp nu prea au avut în această perioadă când au fost prinși de atâtea și atâtea probleme pe care le ridică unitatea școlară, și atunci s-ar putea să avem și surprize, să nu facă această notă de 7.
S-au speriat de pandemie, s-au speriat de bibliografie sau s-au bazat că vor merge mai departe, bazându-se pe faptul că, dacă nu merge nimeni, s-ar putea să meargă în continuare, pe aceleași criterii”.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News