Economie
16 hectare de teren din Sfântu Gheorghe se transformă într-un parc industrial de sprijinire a afacerilor
Un nou contract de finanțare semnat la nivelul Regiunii Centru alocă aproape 10 milioane de lei, fonduri nerambursabile Regio, pentru reabilitarea unui vechi sit industrial. Contractul a fost semnat, joi, 15 noiembrie, de Antal Arpad Andras, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, și Simion Crețu, director general ADR Centru. Proiectul este finanţat din fondurile Programului Operaţional Regional, Domeniul major de intervenţie 4.2, destinat reabilitării siturilor industriale abandonate, program gestionat de către ADR Centru la nivelul Regiunii Centru.
Proiectul „Dezvoltarea mediului de afaceri în Municipiul Sfântu Gheorghe prin reabilitarea sitului industrial poluat și crearea unei structuri de sprijinire a afacerilor” a primit finanțare nerambursabilă pentru transformarea vechiul IAS ”Câmpul frumos„ într-un parc industrial. Valoarea totală a proiectului este de 24,59 milioane lei, din care 9,53 milioane lei reprezintă finanţarea nerambursabilă solicitată de către primăria municipiului, care va contribui cu 15,05 milioane lei cofinanțare pentru realizarea proiectului. Beneficiarul își propune, pe parcursul celor 28 luni de implementare, să decontamineze terenurile poluate, amplasate pe o suprafață de 16,3 ha și să refacă cadrul natural, luând în considerare normele referitoare la protecția mediului. Din fondurile alocate proiectului, beneficiarul va crea o infrastructură de bază (clădiri pentru birouri, spații de producție/prestări servicii, rețea de utilități) în vederea amenajării unei structuri de sprijinire a afacerilor.
“Autorităţile din regiunea noastră au insistat să păstrăm aceste fonduri pentru reabilitarea siturilor industriale deoarece sunt multe fabrici vechi nefolosite pe care doresc să le reintegreze în mediul economic, ca şi structuri de afaceri sau parcuri industriale. Prin înființarea acestui parc industrial, primăria municipiului Sfântu Gheorghe dorește să impulsioneze crearea unor noi firme, dar și să asigure cadrul necesar pentru dezvoltarea firmelor existente. Este cel de-al doilea proiect contractat pentru reabilitarea siturilor industriale la nivelul județului Covasna, alături de cel din Târgu Secuiesc. La nivel de regiune mai avem un proiect contractat, localizat în județul Harghita, prin care se va realiza un incubator de afaceri și, în perioada următoare, un alt proiect localizat tot în județul Covasna va fi contractat, fiind și ultimul proiect rămas în evaluare pe acest domeniu,” a declarat Simion Creţu, director general ADR Centru.
Infrastructura ce se va ridica în cadrul proiectului cuprinde o clădire centrală pentru birouri, cu regim de înălțime P+2E, cu o suprafață utilă de 1.744,75 mp, o clădire-hală pentru decoruri teatru, cu o suprafață utilă de 1.012,89 mp, drum de acces incintă cu o lungime de 1,3 km, precum și o parcare cuprinzând 110 locuri. În cadrul proiectului se vor crea 316 noi locuri de muncă permanente și se estimează că un număr de 24 de firme vor fi găzduite în structura nou creată.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News