Actualitate
19-21 august: Festivalul Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna. Proiecții, concerte, lansări de carte și evenimente sportive
În perioada 19-21 august, ediţia a IV-a a Festivalului Internaţional de Film Etnografic (FIFE) Zlatna îşi deschide porţile către toţi cinefilii. Timp de trei zile, cei prezenți vor putea participa la proiecții de filme, lansări de carte, evenimente sportive, spectacole folclorice și concerte de muzică ușoară.
Festivalul Internațional de Film Etnografic – FIFE – Zlatna, singurul festival etnografic din România, are ca scop formarea și educarea cineaștilor independenți, precum și promovarea culturii și tradițiilor naționale.
„În competiție au fost înscrise peste 25 de filme, peliculele fiind realizate în România, Croația, Moldova, Mexic și Portugalia. Cele mai valoroase vor primi premii pentru regie, imagine, coloană sonoră si montaj, la categoriile film românesc si film străin, iar trofeul festivalului va fi câștigat de cel mai bun film etnografic. Ierarhia va fi stabilită de un prestigios juriu, format din maestrul Dorel Vișan, președinte, Grigore Gonța, actor, regizor, Cristi Toporan, regizor artistic Tv, Dan Draghicescu, producător, regizor și Ciprian Anghel Ștefan, director Complexul Național Muzeal Astra Sibiu”, au transmis reprezentanții Primăriei Zlatna, într-un comunicat remis Agerpres.
Din juriul FIFE 2016 fac parte:
– Maestrul Dorel Vişan (președintele juriului). Este născut în Tăuşeni, judeţul Cluj. Marele actor a interpretat peste 40 de roluri în teatru, de la Molière la Shakespeare, de la Marivaux la Büchner, iar în film a avut peste 60 de roluri, în cea mai variată gamă. Măiestria artistică a celebrului actor este apreciată deopotrivă în România, dar şi în Europa. Mircea Daneliuc i-a oferit lui Dorel Vişan rolul principal (senatorul Vârtosu) în filmul „Senatorul melcilor”, din 1995. Pentru prestaţia sa din film, acesta a primit premiul de interpretare masculină, la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier, Franţa. „Senatorul e genial interpretat de Dorel Vişan, un voinic spătos, care seamănă ciudat cu Charles Napier, actorul venerat al lui Jonathan Demme”. „Senatorul melcilor” ar fi trebuit premiat pentru formidabilul actor Dorel Vişan, în rolul titular”, a publicat Thierry Jousse, în Cahiers du Cinema. O altă latură artistică a doctorului în arte – în domeniul teatrului – Dorel Vişan este publicarea de poezii, articole şi eseuri: De vorbă cu Domnu, Voi veni cu fluxul, Vremea cireşelor amare, Păcate, Psalmi, Cine-i păzeşte pe paznici.
– Grigore Gonța. S-a născut la 23 ianuarie 1938 la București și a absolvit IATC in anul 1963.Actor, regizor, director general al mai multor teatre, acum este pensionar și directorul companiei Teatrul Meu.Este casatorit cu actrita Eugenia Maci.
– Dan Drăghicescu. Încă din anul 1998, Dan Draghicescu s-a implicat în producerea a peste 350 de spot-uri TV pentru diverse brand-uri din România și nu numai. Pe lângă spot-uri TV, Dan Drăghicescu are în CV numeroase alte diverse producții. Are propria sa companie de producție.
– Ștefan Ciprian Anghel, manager general – Complexul Național Muzeal Astra.
– Regizorul Cristi Toporan. Este considerat o nouă speranţă a filmului românesc. Membru al Uniunii Cineaştilor din România, Cristi Toporan este o personalitate complexă. El este regizor de film şi coregraf, absolvent al Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport în 1998, absolvent al Facultăţii de Regie Film şi Tv din cadrul Universităţii Hyperion în 2011, doctorand U.N.A.T.C. secţia regie film din 2013. Din anul 2011, Cristi Toporan este regizorul artistic al postului DIGI 24. Vacanţele din copilărie petrecute la ţară, alături de bunici şi tradiţiile româneşti, s-au regăsit mai târziu în scurt metraje etnografice precum: Badea Ion, Pescuitul la coteţe şi Pâinea la ţest. Din 2010 până în prezent, filmele lui Cristi Toporan au fost distinse cu diverse premii în cadrul unor festivaluri de film româneşti sau internaţional
– Maria Ploae
La acțiunile ce se vor desfășura pe perioada celor trei zile de festival, orașul Zlatna va fi onorat de prezența unor invitați speciali, printre care amintim pe regizoarea Elisabeta Bostan, actrița Eugenia Maci, jurnaliști, cineaști. Prezentatorul festivalului va fi, pentru a treia oară, reputatul om de televiziune Octavian Ursulescu.
Pe lângă vizionările de filme, spectacole, ateliere de lucru, lansări de carte și alte manifestari din cadrul festivalului, în acest an va fi organizat un Cros – Rogvaiv, o cursă în stilul “Color Run”. Înscrierile sunt libere, pot participa toți cei care iubesc mișcarea și distracția în aer liber. Traseul de desfășurare al crosului măsoară aproximativ 3,5 km, startul se va da duminică 21 august, ora 10:00, de la Stadion, se va alerga pe aleea pietonală până la Muzeul de Locomotive și retur.
Programul FIFE Zlatna 2016:
Vineri, 19 august
ora 12.00 – Conferința de presă (Sala de conferințe a Palatului Administrativ Zlatna)
ora 18.00 – Parada portului popular (aleea pietonală)
ora 19.00 – Spectacol folcloric (Zlatna Sport Center – Stadion)
Artiști: Ionuț Beledea și Diana Carlig, Eugen Mihăilă, artiști locali, ansambluri artistice locale și invitate
ora 22.00 – Proiecții filme înscrise în competiție (Zlatna Sport Center – Stadion)
Sâmbătă, 20 august
ora 11.00 – Lansare de carte „Asta-i viața!” de Grigore Gonța (Sala de conferințe a Palatului Administrativ Zlatna)
ora 18.00 – Proiecții filme, spectacol interactiv pentru copii: teatru, antren și magie – Hocus Pocus Preparatus (Zlatna Sport Center – Stadion)
ora 19.00 – Spectacol de muzică ușoară (Zlatna Sport Center – Stadion)
Artiști: Millenium C, Adrian Naidin & Ionuț Micu, Alexandra Ungureanu & Crush, DJ Alex
ora 22.00 – Proiecții filme (Zlatna Sport Center – Stadion) și discotecă în aer liber – Pool Party (Zlatna Sport Center – Ștrand)
Duminică, 21 august
ora 10.00 – Cros Rogvaiv (aleea pietonală)
ora 19.00 – Festivitate de gală:
– Premierea filmelor câștigătoare
– Premierea elevilor eminenți, a celor mai talentați copii și a câștigătorilor crosului Rogvaiv – premiul „Dr. Ing. Ion Dragnea”
ora 20.00 – Spectacol Folcloric (Zlatna Sport Center – Stadion)
Artiști: Robert Târnăveanu, Alexandra Cret, Ciprian Silași, Sebastian Stan, Cătălin Hașa
ora 22.00 – Proiecții filme câștigătoare (Zlatna Sport Center – Stadion)
Premii FIFE Zlatna 2016:
– Marele premiu (cel mai bun film etnografic)
– Premiul juriului
– Premiul publicului
– Cea mai bună imagine a unui film românesc
– Cea mai bună imagine a unui film străin
– Cea mai bună coloană sonoră a unui film românesc
– Cea mai bună coloană sonoră a unui film străin
– Cea mai bună regie a unui film românesc
– Cea mai bună regie a unui film străin
– Cel mai bun montaj de film
Prezentatorul festivalului va fi Octavian Ursulescu.
Organizatorii evenimentului sunt Primăria și Consiliul Local Zlatna, Consiliul Județean Alba, Centrul de Cultură „Augustin Bena” Alba.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News