Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

19 iulie: Ziua naţională a înotului. Care este istoria acestui sport

Publicat

inot bazin

Din 2021, ziua de 19 iulie este marcată în România, ca o zi special dedicată sportului.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat anul trecut legea care are ca obiect de reglementare instituirea zilei de 19 iulie drept Ziua naţională a înotului.

„Ziua naţională a înotului va fi marcată de către Federaţia Română de Nataţie şi Pentatlon Modern, de cluburi sportive/asociaţii şi membri afiliaţi prin participarea la evenimente şi programe cu caracter sportiv sau social, cu scopul de a informa şi de a promova importanţa practicării înotului pentru sănătatea oamenilor.

Autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, societatea civilă, precum şi persoanele fizice sau juridice pot acorda sprijin material sau logistic în vederea organizării şi derulării în bune condiţii a manifestărilor consacrate acestei zile.

Pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la importanţa practicării înotului pentru sănătatea şi viaţa oamenilor, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune vor difuza emisiuni de promovare a programelor şi evenimentelor dedicate acestei zile”, se arată în lege.

În expunerea de motive a actului normativ se argumentează faptul că simbolistica datei de 19 iulie este una cu totul aparte pentru nataţia mondială.

La 19 iulie 1908, cu prilejul desfăşurării celei de-a IV-a ediţii a Jocurilor olimpice de vară de la Londra, era înfiinţată Federaţia Internaţională de Nataţie.

Care este istoria înotului, unul dintre cele mai vechi sporturi

Potrivit Comitetului Olimpic și Sportiv Român, înotul datează din Epoca de Piatră. În peșterile din Egipt au fost descoperite picturi vechi de mii de secole, care ilustrează omul preistoric înotând pentru a traversa râurile și lacurile.

Primele întreceri sportive, în stilul bras, au fost organizate abia la începutul secolului al XIX-lea, de către britanici.

Înotul a fost prezent la toate edițiile Jocurilor Olimpice, cu stilul bras sau si crawl (liber), iar din 1904 a fost adăugat și stilul spate.

În 1956, la Jocurile Olimpice de la Melboune, a fost introdus și stilul fluture.

În prezent se concurează în 16 probe olimpice, atât la masculin, cât și la feminin: 50 m liber, 100 m spate, 100 m bras, 100 m fluture, 100 m liber, 200 m spate, 200 m bras, 200 m fluture, 200 m liber, 200 m mixt, 400 m liber, 400 m mixt, stafeta 4×100 m liber, stafeta 4×100 m mixt, stafeta 4×200 m liber, maraton 10 km.

Se mai concurează în stilul liber pe 1500 m, la masculin si pe 800 m, la feminin.

Din 1952, de la prima prezență la întrecerile olimpice de înot, reprezentanții României nu au mai lipsit decât de la două ediții ale JO, în 1964 si 1976.

Ultimele performanțe înregistrate de sportivii români, îndeosebi prin dublul medaliat mondaliat cu aur, David Popovici, arată un viitor deosebit pentru acest sport în România.

sursa: Agerpres, site COSR, sursa foto: arhivă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

AIUD

FOTO: Cetățeni AMENDAȚI după ce și-au golit mașinile de saci plini cu deșeuri, pe o stradă din Aiud

Publicat

În perioada 1 – 14 august, în urma verificării imaginilor surprinse de camerele video de supraveghere amplasate pe strada Abrudului, Poliția Locală Aiud a constatat depozitarea repetată și ilegală de deșeuri într-un loc nepermis.

Potrivit reprezentanților Primăriei Aiud, pe imagini se observă cum, în zile diferite, cetățenii respectivi își golesc autoturismele de saci plini cu deșeuri, depozitându-i ilegal pe domeniul public. Unul dintre aceștia a repetat fapta de 5 ori în cele 14 zile monitorizate.

Patru dintre cei șase cetățeni au fost identificați și sancționați cu amendă contravențională în valoare de 1.000 lei. Ceilalți doi sunt în curs de identificare.

„Ne dorim un oraș curat, avem legea de partea noastră și peste 40 de camere video care ne ajută să aplicăm prevederile legale. Toți cei care vor depozita ilegal deșeuri în municipiul Aiud vor suporta consecințele legale”, au transmis reprezentanții Primăriei Aiud, pe pagina de Facebook.

sursa, foto: Primăria municipiului Aiud

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Volumul lucrărilor de construcții a crescut cu 7,2%, în iunie. Mai puține reparații capitale

Publicat

Volumul lucrărilor de construcţii a crescut, în iunie faţă de luna mai 2022, cu 7,2%, arată datele publicate joi de Institutul Național de Statistic (INS). Cel mai mult au crescut lucrările de construcţii noi și cele de reparaţii capitale.

Conform INS, în iunie, comparativ cu luna mai 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, ca serie brută, cu 7,2%, creştere evidenţiată la lucrările de construcţii noi (+9,4%), lucrările de reparaţii capitale (+6,3%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+1,4%). Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la lucrările de construcţii inginereşti (+16,5%), clădirile nerezidenţiale (+1,8%) şi la clădirile rezidenţiale (+0,3%).

Ca serie ajustată în funcție de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcții a scăzut cu 0,1%, scădere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (-3,7%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (-9,8%). Lucrările de construcţii noi au crescut cu 0,8%.

Cele mai mari creșteri, la clădiri nerezidențiale

Comparativ cu luna iunie 2021, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 7,1%. Creşteri s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+11,1%) şi la lucrările de construcţii noi (+7,7%). Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 6,0%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel:

  • clădirile nerezidenţiale (+16,0%)
  • clădirile rezidenţiale (+4,1%)
  • construcţiile ingineresti (+3,3%).

Ca serie ajustată, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 4,1%.

În primele șase luni ale anului, comparativ cu perioada similară din 2021, volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 4,3%. Au avut loc creșteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+10,8%) şi la lucrările de construcţii noi (+3,2%). Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 3,9%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (+16,5%) şi la clădirile rezidenţiale (+6,3%). Construcţiile inginereşti au scăzut cu 4,7%.

Ca serie ajustată, în primul semestru, comparativ cu perioada ianuarie-iunie 2021, volumul lucrărilor de construcţii a crescut cu 1,9%.

sursă: Mediafax

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Circulație restricționată vineri pe Autostrada A1 Sebeș – Sibiu, în zona Săliște. Au loc lucrări de curățare

Publicat

Circulația rutieră este restricționată vineri, între orele 07:30 – 17:00, Autostrada A1 Sebeș – Sibiu (banda doi), în zona Săliște, pentru lucrări de curățare. 

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că, vineri, 19 august, pe autostrada A1 Sibiu – Sebeș, tronsonul kilometric  270 -265, în zona localității Săliște, județul Sibiu, sensul de deplasare către Sibiu, va fi restricționată banda doi, pentru curățare zona mediană, între orele 07:30 – 17:00.

Conducătorilor auto le este recomandat să circule cu atenție în zona lucrărilor, asigurându-se temeinic înainte de schimbarea benzii sau a direcției și să evite efectuarea depășirilor sau a manevrelor periculoase.

foto: arhivă

 

Citeste mai mult
Publicitate

EDUCAȚIE

Când începe școala și când sunt programate vacanțele. Structura anului școlar 2022-2023

Publicat

Anul școlar 2022-2023 începe în 5 septembrie, structura anului școlar va fi organizată pe 5 module, iar elevii vor avea în total 5 vacanțe. Este pentru prima dată când școala începe atât de repede, în luna septembrie. 

Modulul reprezintă termenul care l-a înlocuit pe cel de semestru.

Modulul 1 se va derula între 5 septembrie și 24 octombrie și va fi urmat de vacanța de toamnă, între 24-30 octombrie. Toți elevii vor beneficia de această vacanță.

Modulul 2 este între 31 octombrie și 22 decembrie, după care urmează vacanța de iarnă în perioada 23 decembrie – 8 ianuarie 2023.

Modulele 3 și 4 se derulează între 9 ianuarie și 6 aprilie, până la vacanța de primăvară programată din 8 până în 23 aprilie.

Modului 5 se derulează între 24 aprilie și 16 iunie (pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral și frecvență redusă, modulul se încheie în 2 iunie, iar pentru clasele a 8-a, în data de 9 iunie) și este urmat de vacanța de vară din 17 iunie până în 4 septembrie 2023.

Programul național „Școala altfel” și Programul „Săptămâna verde” se desfășoară în perioada 27 februarie— 16 iunie 2023, în intervale de câte 5 zile consecutive lucrătoare.

Unitățile de învățământ sunt cele care pot planifica aceste activități.

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax