Connect with us
Publicitate

Eveniment

21 martie: Teatrul de Păpuși „Prichindel” sărbătorește Ziua Mondială a Marionetiștilor printr-o zi a porților deschise. Program

Publicat

Teatrul de Păpuși „Prichindel” sărbătorește, pe 21 martie, Ziua Mondială a Marionetiștilor din întreaga lume.

”Suntem în asentimentul celor de la UNIMA (Uniunea Internațională a Marionetiștilor) și ASSITEJ (Asociația Internațională a Teatrului pentru Copii și Tineri), susținând importanța de a promova arta păpușăriei, de a menține și de a păstra tradiția și noul din arta păpușărească, de a folosi arta păpușăriei, arta teatrului de animație în slujba educației etice și estetice, de a împărtăși cunoștințe și practici din sfera teatrului pentru copii, tineret și adulți din întreaga lume” a transmis Cristina Smadea, secretarul litera al instituției.

”Luna martie înseamnă și Ziua Mondială a Teatrului pentru Copii și Tineret (20 martie) și Ziua Mondială a Teatrului (27 martie).

Este, așadar, un prilej de bucurie pentru noi de a sărbători împreună cu spectatorii săptămâna 20 – 27 martie, celebrând TEATRUL, prin spectacole la sediu și în deplasare pentru copiii din școlile și grădinițele din municipiu și județ.

Pentru ziua noastră, ziua păpușarilor – 21 martie – am pregătit un program special, care cuprinde mai multe evenimente, după cum urmează:

  • orele 11:00 – spectacolul „Fata babei și fata moșneagului”, regia Adam și Laura Boboc, la Casa de Cultură din Baia de Arieș;
  • orele 11:00 – 18.00 – expoziție de păpuși și decoruri în foaierul teatrului;
  • orele 17:00 – 18:00 Workshop Prichindel – atelierul Micului actor – grupa cursanților avansați, deschis tuturor celor care doresc să asiste la modul cum se lucrează cu copiii în cadrul acestui proiect.

Tema pe care cei de la UNIMA au ales-o anul acesta pentru ziua de 21 martie este „Chemarea pădurii”. Secretarul general al uniunii, Dimitri Jageneau, explică motivul alegerii acestei teme:

„Imaginația unei chemări sau a unui zbor sau pur și simplu descoperirea unui refugiu în locul unde legendele, miturile și poveștile ne invită să simțim și să străbatem cărări în pădure pentru a descoperi luminișuri, primăveri și prospețime.

Pădurea adună copacii cu frunzele lor, ce adăposteșc partea sălbatică și trainică, partea misterioasă și obscură, partea riscului, a pierderii și abandonului, partea strălucirii și a uitării. Un teritoriu pe care nu contenim să-l explorăm.

Această parte a teritoriului este locul respirației și a uimirii, un loc unde zgomotul devine liniște, ciripitul de păsări devine muzică, teama devine curaj, lumea devine o enigmă.

Și totuși nimic nu este închis, pentru că granița cu zona populată și prima casă nu este niciodată prea departe. Distanțele se estompează, la fel și direcțiile.

Suntem mereu și deja într-o pădure tristă? A fost odată o bucată de lemn care a vorbit. Astfel începe povestea celei mai faimoase marionete, Pinocchio. (…)

Vă invităm să ascultăm poveștile trecutului pe care pădurea le spune. Vă invităm să descoperiți poteci noi astfel încât să vă reîntoarceți în același loc. Ascultați poveștile și cântecele păsărilor. Vă invităm să descoperiți chemarea pădurii.

Evident, este un strigăt și un apel la a ne proteja pădurile, de care toți trebuie să ținem cont. Noi vom urma sfatul și vă invităm și pe voi, dragi copii, părinți și bunici, să urmați calea pădurii și a poveștilor și să veniți să sărbătorim împreună.

La mulți ani! marionetiștilor, păpușarilor și actorilor din lumea întreagă!” a adăugat Cristina Smadea.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate