Actualitate
25 Noiembrie: Sfânta Mare Muceniță Ecaterina. Martiriul cumplit prin care a trecut ocrotitoarea tuturor mamelor
Sfânta Mare Muceniță Ecaterina, fiica principelui Consta din Alexandria, este sărbătorită de creștinii din România, în 25 noiembrie. În Calendarul Ortodox 2024, Sfânta Ecaterina este prăznuită în Postul Crăciunului, este marcată cu cruce neagră și este zi de post.
Cunoscută pentru frumusețea ei, înălțimea impresionantă și inteligența remarcabilă, Ecaterina a studiat cărțile marilor filosofi și doctori ai vremii, devenind un simbol al înțelepciunii și curajului creștin.
Persecuțiile creștinilor în Alexandria
În timpul unei mari sărbători în cinstea zeilor romani, organizate de împăratul păgân, Sfânta Ecaterina a intrat în templu pentru a condamna idolatria. Plină de curaj, ea a spus: „Ați fost înșelați să vă închinați idolilor lipsiți de viață și simțire, în loc să adorați pe adevăratul Dumnezeu.”
Împăratul, impresionat de frumusețea și îndrăzneala ei, a poruncit să fie adusă în fața a 50 de filosofi, cerându-le să o convingă să renunțe la credința sa. Însă, prin înțelepciunea și harul ei, Ecaterina i-a determinat pe acești filosofi să mărturisească adevărul creștin și să îmbrățișeze credința.
Martiriul Sfintei Ecaterina
Din cauza credinței lor nou descoperite, cei 50 de filosofi au fost condamnați la moarte împreună cu alți convertiți. Sfânta Ecaterina a fost supusă unor torturi cumplite. Legată pentru a fi zdrobită de roțile ascuțite, acestea s-au sfărâmat miraculos, rănind pe cei care asistau la execuție. În cele din urmă, a primit cununa muceniciei prin decapitare.
Sfânta Ecaterina este reprezentată în icoane ținând o roată, simbol al martiriului său. Moaștele sale au fost descoperite în secolul al VIII-lea în Muntele Sinai, într-o mănăstire ridicată de Sfânta Elena.
Moaștele Sfintei Ecaterina
Moaştele Sfintei Muceniţe Ecaterina au fost găsite la sfârşitul secolului al VIII-lea într-o mănăstire din Muntele Sinai zidită de Sfânta Elena, mama Sfântului Împărat Constantin cel Mare.
Sfanta Ecaterina este și ocrotitoarea studenților teologi din București. Paraclisul din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă „Patriarhul Justinian” din București poartă hramul „Sfânta Muceniță Ecaterina”.
O parte din Moaștele Sfintei Ecaterina se află la Biserica Coltea din București.
Sfânta Ecaterina, ocrotitoarea familiei
Sfânta Mare Muceniță Ecaterina este ocrotitoarea tuturor celor învățați, a celor care caută lumina cunostinței. Îi ocrotește pe studenti, elevi, toți cei iubitori de carte.
Este ocrotitoarea teologilor, profesorilor, avocaților, procurorilor, medicilor. A fost părtașă la învățăturile acestor întelepți, întotdeauna.
Ea este îndreptătoarea în credință și în căsnicie și familie. Este ocrotitoarea tuturor mamelor, a acelor femei care doresc să fie mame, potrivit parohiasfantaecaterina.ro. Este ajutătoarea celor aflați în pragul căsătoriei, a copiilor, fecioarelor și văduvelor.
Se mai spune că este vindecatoarea celor bolnavi, izbăvitoarea celor în necazuri, apărătoarea bătrânilor. Ea este ocrotitoarea sărmanilor, pentru ca a lăsat bogăția lumii și a îmbrățișat mucenicia
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News