Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

25 noiembrie: Ziua pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Forme grave de violență, ”suportate de dragul copiilor”

Publicat

În perioada pandemiei, propria casă a devenit cel mai periculos loc pentru multe femei și copii din țară noastră. Victimele violenței domestice au fost nevoite să fie mai mult în preajma celor care le abuzează.

Potrivit datelor oficiale, în primele cinci luni ale anului, oamenii legii au fost sesizați în peste 5.150 de cazuri de violență domestică produse în România.

Aproximativ 600 de femei și copii s-au ales cu sechele fizice și psihice. Specialiștii spun că de dragul copiilor, în izolare, femeile au suportat forme grave de violență psihologică.

În timp ce toate țările au implementat măsuri aspre de protecție împotriva răspândirii coronavirusului, violența în cadrul familie s-a intensificat, apelurile către liniile de asistență multiplicându-se de cinci ori în unele țări.

Un raport publicat de Comisia Europeană în martie 2021 indică faptul că numărul de acte domestice violente a crescut considerabil în multe dintre statele Uniunii Europene în primăvara anului 2020 – cu 32% mai multe în Franța, cu aproape 20% în plus față de raportările din anul precedent în Lituania, iar lista continuă.

Un alt studiu îngrijorător publicat de Centrul Filia indică creșterea îngrijorătoare a cazurilor de violență domestică pe timp de pandemie, așadar:

  • Aproximativ 33 de femei au fost ucise de parteneri, foști parteneri sau membri ai familiei în perioada ianuarie-august 2021.
  • În aceeași parioadă de timp, 1.212 apeluri a victimelor violenței domestice au fost preluate de operatorii din spatele numărului unic de ajutor 0800.500.333.
  • Au fost emise 7.120 de ordine de protecție provizorii și 6.901 ordine de protecție, dintre care 2.206 au fost încălcate de către agresatori.
  • În multe dintre agresiunile fizice și sexuale, marea majoritate a făptașilor au fost bărbați (respevtic 92%).

În ciuda adoptării Convenţiei pentru Eliminarea Tuturor Formelor de Discriminare împotriva Femeilor (CEDAW) de către Adunarea Generală a ONU în 1979, violenţa împotriva femeilor şi fetelor a fost, în continuare, o problemă omniprezentă la nivel mondial.

Cum se definește violența împotriva femeilor

În acest scop, la 20 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU a adoptat, prin Rezoluţia 48/104, Declaraţia privind eliminarea violenţei împotriva femeilor care defineşte drept violenţă împotriva femeilor:

„Orice act de violenţă bazat pe sex care are ca rezultat sau este posibil să producă vătămări sau suferinţe fizice, sexuale sau psihologice femeilor, inclusiv ameninţări cu astfel de acte, constrângere sau privare arbitrară de libertate, indiferent dacă apar în viaţa publică sau în cea privată”, potrivit www.un.org.

Cu toate acestea, există încă un drum lung de parcurs la scară globală. Până în prezent, doar două din trei ţări au scos în afara legii violenţa domestică, în timp ce 37 de ţări din întreaga lume scutesc încă de urmărire penală autorii violurilor dacă sunt căsătoriţi sau, în cele din urmă, se căsătoresc cu victima, iar 49 de ţări nu au în prezent legi care să protejeze femeile împotriva violenţei domestice.

Parlamentul României, prin Legea nr. 30/2016 din 17 martie 2016, a ratificat Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, adoptată la Istanbul la 11 mai 2011, şi care a intrat în vigoare începând cu data de 1 septembrie 2016.

La 7 februarie 2000, Adunarea Generală a ONU, prin Rezoluţia 54/134, a stabilit oficial data de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor.

Cu acest prilej, Organizaţia Naţiunilor Unite a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să organizeze activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme, potrivit www.un.org.

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News

Foto: Campanie a IPJ Sibiu împreună cu actorii teatrului din oraș

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax