Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

25 septembrie: 30 de ani de la înființarea SMURD în România. Povestea Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare

Publicat

Activitatea SMURD în România a început în 1990, la Târgu Mureș, prin experimentarea unui sistem de urgenţă care funcţiona şi în alte ţări europene. Avea la bază transferul unui echipaj medical la locul unde era pacientul aflat în stare critică. Azi se împlinesc 30 de ani de la „aducerea spitalului la pacient”.

DSU anunță, vineri, că se împlinesc 30 de ani de la înființarea Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare în România.

„Astăzi, 25 septembrie celebrăm 30 de ani în care Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare, prin echipele sale salvatoare a reușit să se poziționeze în toți acești ani ca parte indispensabilă a sistemului de urgență, salvând vieți, redând speranța de <a doua zi>.

Timp de 30 de ani sistemul integrat de răspuns la urgențe s-a transformat continuu, a evoluat, fiind mereu orientat în a răspunde prompt și eficient nevoilor cetățenilor.

Performanțele vizibile sunt rezultate ale muncii în echipă, dedicării și sacrificiului, valori înnăscute menite în a susține cele mai de preț cuvinte ale salvatorilor <Pentru ca alții să trăiască!>

Personificat, SMURD este salvatorul, inima, lui, motorul care încă de la început, de la prima intervenție la Târgu Mureș a refuzat să se oprească, continuând în ritm și mai alert, pentru că la bază, combustibilul este dat de colegii a căror viață și-au dedicat-o salvării semenilor lor, pentru o inimă care azi încă bate.

30 de ani pentru oameni. Astăzi, mâine, mereu…pentru ca alții să trăiască!

La mulţi ani, medici, asistenți, pompieri, piloți și voluntari!”, au transmis reprezentanții DSU, pe pagina de Facebook.

Povestea SMURD

SMURD-ul s-a „născut” la Târgu-Mureș, experimentarea sistemului de urgenţă începând sub egida Clinicii de Anestezie Terapie Intensivă, în septembrie 1990. Atunci a funționat doar cu personal voluntar.

Echipajul care se deplasa pentru acordarea asistenţei medicale de urgenţă era condus de un medic de anestezie şi terapie intensive şi de medicină de urgenţă.

Noul serviciu, numit SMUR – Serviciul Mobil de Urgenţă şi Reanimare, avea în dotare o singură maşină echipată pentru intervenţie rapidă, fără posibilitatea de a transporta pacientul. Acest lucru era asigurat atunci de o autosanitară a Serviciului de Ambulanţă.

SMUR a primit prima ambulanţă de reanimare în anul 1991, sub forma unei donaţii din Germania, iar șoferii ambulanţei SMUR erau studenţi ai Facultăţii de Medicină, medici sau voluntari ai Crucii Roşii din Târgu Mureş.

În anul 1993, SMUR a început să se dezvolte prin crearea camerei de reanimare în cadrul Spitalului Clinic Judeţean Mureş, în vederea continuării îngrijirii pacienţilor în stare gravă aduşi de SMUR sau sosiţi cu alte mijloace la spital, până la preluarea acestora de diferite secţii ale spitalului. Noua cameră de reanimare a început să funcţioneze cu medicii, asistenţii şi voluntarii ce lucrau în cadrul echipajelor din faza prespitalicească, iar mortalitatea în cadrul Serviciului de Primiri Urgenţă al Spitalului Judeţean Mureş a fost redusă cu aproximativ 50 la sută.

Tot în anul 1993 au apărut primele modele, preluate după cel din Târgu Mureş, la Oradea şi Sibiu.

„Serviciul de Urgenţă” a fost amplasat în curtea Spitalului Clinic Judeţean Mureş şi a început să funcţioneze în 31 iulie 1994.

În 2006 a fost înfiinţată şi Fundaţia pentru SMURD, de către doctorul Raed Arafat, fondatorul SMURD, dar nu există nicio relaţie directă de subordonare sau de control între SMURD şi Fundaţia pentru SMURD, cele două fiind două entităţi total diferite.

În prezent, zilnic, peste 1.000 de persoane primesc ajutor din partea pompierilor, asistenților, medicilor și piloților care încadrează cele aproape 600 de mijloace SMURD pregătite să intervină la solicitările oamenilor.

sursa: digifm.ro, DSU, IGSU

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax