Eveniment
28 mai: Recitalul olimpicilor din Alba, in memoriam Carl Filtsch, la Palatul Principilor din Alba Iulia. Program
În 28 mai, se sărbătoresc 194 de ani de la nașterea compozitorului Carl Filtsch. Cu această ocazie, la Palatul Principilor din Alba Iulia este prezentat un recital al olimpicilor județului Alba.
Evenimentul este susținut de elevii cu rezultate excepționale obținute la ediția din acest an a Olimpiadei Naționale de Interpretare Muzicală. Aceștia vor susține un recital extraordinar. Prin momente speciale se va evidenția că, în doar 15 ani de viață ai săi, Carl Filtsch a reușit să dea naștere unor compoziții și interpretări muzicale de mare valoare.
Și, mai ales, a reușit, ca și după 179 de ani de la trecerea sa la cele veșnice, să inspire și să fie un exemplu pentru copiii și tinerii care pășesc pe drumul interpretării musicale, spun organizatorii.
Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”/ Consiliul Județean Alba, în parteneriat cu Palatul Principilor Transilvaniei și Liceul de Arte ,,Regina Maria” Alba Iulia.
Program Recitalul olimpicilor Județului Alba, în memoriam Carl Filtsch
Ora 17.00, Sala Dietei, Palatul Principilor Alba Iulia
În program, lucrări muzicale ale compozitorilor: Napoleon Coste, F. M. Bartholdy, F. Chopin, Béla Bartók – Dansurile românești, Petre Elinescu, Gheorghe Zamfir, Jules Demersseman, Francis Poulenc.
Vor concerta:
- Antonia Dogeanu (premiul I, pian)
- David Tudor (premiul I, chitară)
- Felix Constantinescu (premiul I, pian)
- Niclae Bulac (premiul II, vioară)
- Daria Maria Romoșan (premiul I, clarinet)
- Petra Pașca (premiul III, flaut)
- Eliana Burde (premiul III, nai)
- Raul George Narița (mențiune, saxofon)
- Georgiana Vanesa Bogdan (premiul II, muzică vocală tradițională)
- Maria Natalia Mailat (premiul III, muzică vocală tradițională)
- Rareș Mihai Coman (premiul III, taragot)
Sunt elevi ai Liceului de Arte ”Regina Maria” Alba Iulia, premiați la Olimpiada Națională de Interpretare Muzicală, ediția 2024, de la clasele profesorilor: Cecilia Simion (pian), Dragoș Tudor (chitară), Mihaela Roșiu (vioară), Radu Beșliu (clarinet), Emma Damian (flaut), Aurelian Trif (nai), Teodora Craiu (muzică vocală tradițională), Răzvan Ciorbea (saxofon) și Adrian Albu (muzică vocală tradițională).
Profesori corepetitori: Ovidiu Pârjol și Sixtine Maniu.
Carl Filtsch, originar din Sebeș, pianist și compozitor
Carl Filtsch (28 mai 1830 – 11 mai 1845 ) s-a născut la Sebeș, fiind un elev preferat al lui Chopin. Pianist și compozitor, a fost unul dintre marile talente muzicale ale Transilvaniei.
Personalitatea, stilul componistic și interpretative al lui Carl Filtsch au impresionat lumea muzicală a Europei la mijloc de secol XIX. Acest lucru îl atestă relația pe care a avut-o cu cei mai de seamă compozitori ai vremii: Chopin sau Liszt, primirea la aproape toate curțile regale ale Europei, prezența lui în toate cercurile intelectuale semnificative ale Vienei sau Parisului și nenumăratele articole apărute în publicațiile vremii din fiecare colț al lumii pe care îl vizitase.
În ciuda dispariției lui neașteptate și premature, el a continuat să sălășluiască în conștiința tuturor acelora pe care a avut ocazia să-i atingă și să-i inspire. În acel moment, considerat una dintre cele mai strălucitoare stele de pe cerul Europei romantice, Filtsch și-a lăsat amprenta și asupra comunităților transilvănene prin cele două turnee întreprinse în patria pe care o îndrăgea atât de mult.
Această moștenire artistică a ajuns până la noi prin eforturile unor personalități și comunități deosebite ale secolului XX. Ele continuă și la început de secol XXI, putând servi ca model pentru readucerea, păstrarea și trăinicia unor valori care ne-au format și ne definesc. Personalitățile care și-au propus să readucă în conștiinţa publicului moștenirea artistică lăsată de Carl Filtsch sunt Peter Szaunig și Walter Krafft, îndeosebi prin fondarea și organizarea Concursului și Festivalului Internațional de Interpretare Pianistică și Compoziție „Carl Filtsch” în România.
Dintre pianiștii care au făcut cel mai mult în cadrul acestei mișcări artistice se remarcă Csíky Boldizsár jr. şi Leonhard Westermayr, care nu numai că au înregistrat integrala lucrărilor lui Filtsch, dar le-au și interpretat în numeroase concerte atât în țară cât și străinătate.
Sensibilitatea și precocitatea lui Filtsch s-au putut dezvolta doar ca urmare a unui mediu socio-cultural unic din Sebeș și împrejurimi, caracterizat de anumite obiceiuri și modele de viață polietnice, tipice Transilvaniei.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News