Actualitate
28 septembrie | „Let’s Do It, Romania!”: Zeci de voluntari din Alba Iulia fac curăţenie în zona Partoş, pe malurile râurilor Ampoi şi Mureş şi pe şoseaua de centură
Sâmbătă, 28 septembrie, în judeţul Alba mai mulţi voluntari vor face curăţenie în zonele unde oameni cu „bunăvoinţă” lasă în urma lor gunoaie. Acţiunea face parte din proiectul „Let’s Do It, Romania!”, care presupune curăţarea deşeurilor din păduri, câmpii, malurile pârâurilor, marginea drumurilor, dar și din oraşe și comune. Tot în aceeaşi zi este sărbătorită Ziua Mondială a Curăţeniei.
În judeţul Alba acţiunea este desfăşurată de voluntarii din cadrul Centrului Judeţean a de Voluntariat. Unele dintre zonele în care şi anii trecuţi tinerii au făcut curăţenie vor trece din nou prin mâna voluntarilor, respectiv Partoş, malul râurilor Ampoi şi Mureş, şoseaua de centură. Centrul Judeţean de Voluntariat Alba transmite că pot fi semnalate locurile/zonele în care aveţi cunoştinţă despre existenţa gunoaielor.
„Doar pentru că te muţi cu doi metri mai departe de o grămadă de gunoi când ieşi la picnic, asta nu înseamnă că mizeria nu mai e acolo. Doar pentru că alegi să te uiţi în altă parte, asta nu înseamnă că în apele râului care îţi alimentează oraşul cu apă potabilă nu plutesc zeci de mii de PET-uri şi pungi. Doar pentru că nu fotografiezi şi munţii de gunoaie când pleci în vacanţă, asta nu înseamnă că ei nu erau acolo. Pentru ca judeţul Alba să fie un judeţ curat, zeci de voluntari vor ieşi în natură, pentru o zi dedicată curăţeniei”, transmit organizatorii.
Este pentru a doua oară consecutiv când ţări din lumea întreagă îşi unesc forţele pentru a lupta împotriva deşeurilor din zonele naturale. Mişcarea „Let`s Do It, World!” este cea mai mare mişcare socială organizată vreodată în lume, reuşind să mobilizeze peste 7 milioane de voluntari în numeroase acţiuni de curăţenie şi educaţie. În 2012, o reţea complexă de echipe de voluntari şi ONG-uri au organizat 84 de acţiuni de curăţenie de câte o zi, în Asia, Africa, America de Nord, America de Sud şi Europa şi au reuşit să strângă peste 67.000 de tone de deşeuri.
Obiectivul strategic al „Let`s Do It, Romania!” 2013 este creşterea procentului de reciclare al deşeurilor colectate la 40% din numărul de saci colectaţi, de la 35% în 2012, 26% în 2011 şi 17% în 2010. O noutate în acest an este obiectivul de a implica în curăţenie şi românii din diaspora, acolo unde acest lucru va fi posibil. Si în acest an, proiectul va beneficia de sprijinul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice.
„Uşor, uşor, românii încep să înţeleagă mesajul nostru şi să devină ambasadori care să îl ducă mai departe. În egală măsură, ştim că suntem abia la început şi că mai sunt multe lucruri de făcut, atât în partea de educaţie ecologică şi prevenţie, dar şi în ceea ce priveşte mobilizarea la acţiune. Dincolo de semnificaţia ecologică, Let`s Do It, Romania! este o invitaţie de a lua atitudine şi de a schimba ceva atunci când lucrurile nu merg aşa cum ne-am dori, aşa că vă aşteptăm alături de noi. E important să arătăm că o astfel de iniţiativă are continuitate şi că se dezvoltă tot mai mult de la an la an”, au precizat reprezentanţii proiectului.
foto: arhivă
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News
caprioara din padure
miercuri, 11.09.2013 at 13:51
,………………………da si eu in padure la schit…………..dupa nesimtitii care si-au petrecut vara la BARBECUE (s.n. Cuvânt de origine americană care denumește 1. frigarea sau grătarul, 2. animalele întregi sau bucățile de carne fripte la frigare sau grătar, 3. serbarea câmpenească la care se practică acest obicei.)in zona.
Raul 89
miercuri, 11.09.2013 at 17:57
Asa faceti curat dupa alti ca prosti ! haha =))
Si gabori care trebuie sa respecte legea si sa aplice amenzi celor ce arunca gunoi sa stea cu mana in buzunar sal scarpine pe ionut in continuare !