Eveniment
31 de ani de la Revoluția din decembrie, de la Alba Iulia și Cugir. Momente-reper din istoria județului Alba
Anul acest an se împlinesc 31 de ani de la Revoluția din 1989. Învăluită încă de multe necunoscute, mișcarea a condus la finalul regimului comunist în România și la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu.
Revoluţia în judeţul Alba a început la Cugir în 21 decembrie 1989 şi a cuprins Alba Iulia şi localităţile învecinate.
Cugirul a fost al patrulea oraș din România în care au izbucnit manifestări împotriva regimului Ceaușescu. Primele mișcări de stradă de la Cugir au avut loc la ora 9.45 pe 21 decembrie 1989. La Alba Iulia, Revoluția a început tot în 21 decembrie 1989, la ora 22.14.
În 2001, Cugirul a fost declarat oraş martir al Revoluţiei de la 1989.
La Alba Iulia, Revoluţia a pornit în 21 decembrie la ora 22.14. Un grup format în majoritate din tineri s-au adunat în capătul Bulevardului Transilvaniei, de unde au pornit într-un marş pe străzile oraşului.
Liderul ad-hoc al grupului a fost Mihai Babiţchi. Autorităţile comuniste din Alba nu au reacţionat violent la manifestaţia tinerilor, până a doua zi la grupul condus de Babiţchi alăturându-se şi alţi cetăţeni. A doua zi, conducerea PCR a pactizat cu manifestanţii adunaţi în faţa Consiliului Popular Judeţean.
Primul secretar PCR, Ioan Savu, a fost aclamat de manifestanţi în momentul în care a anunţat că susţine manifestaţia. După fuga dictatorului cu elicopterul de pe clădirea Comitetului central PCR, revoluţionarii din Alba au preluat conducerea judeţului.
Cei 31 de ani de la Revoluție vor fi marcați și la Alba Iulia, luni, 21 decembrie, prin depuneri de coroane în mai multe locații din municipiu.
Programul activităţilor organizate cu ocazia Zilei Victoriei Revoluției Române și a Libertății – Alba Iulia
10:00 – 10:05 Intonarea Imnului Național al României
10:05 – 10:15 Oficierea serviciului religios
10:15 – 10:20 Depunere coroane și jerbe de flori, Troița Piața I.I.C. Brătianu
10:20 Păstrarea unui moment de reculegere
10:20 – 10:30 Deplasarea la Monumentul Revoluției, Bd. Transilvaniei
10:30 – 10:40 Depunere coroane și jerbe de flori
10:40 Păstrarea unui moment de reculegere
11:20 – 12:00 Deplasarea la Sala Unirii.
11:00 Depunerea drapelului Revoluției în Sala Unirii.
12.00 Masa Rotundă ”Revoluția de la 1989”, Muzeul Național al Unirii.
La manifestările de luni sunt așteptați să participe reprezentanți ai Instituţiei Prefectului – Judeţul Alba, Consiliului Judeţean Alba, Primăriei Municipiului Alba Iulia, Arhiepiscopiei Ortodoxe Române, unităților militare (M.Ap.N., M.A.I.) din Garnizoana Alba Iulia, Direcției Județeane de Informații Alba, Oficiului Județean de Telecomunicații Speciale Alba, Uniunii Asociațiilor de Revoluționari Alba Iulia, Asociației Veteranilor de Război, Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere, Asociației Militarilor Veterani și a Veteranilor cu Dizabilități din Teatrele de Operații, ai serviciilor și instituțiilor publice din județul Alba și reprezentanți ai partidelor politice.
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News