Connect with us
Advertisement

Actualitate

5 lucruri bune și rele despre televizoarele inteligente QLED și OLED (P)

Publicat

Atunci când vine vorba de achiziționarea unui televizor inteligent de înaltă calitate, în prezent există posibilitatea de a alege între două tehnologii de televizoare: tv OLED sau tv QLED.

Fiecare are avantajele și dezavantajele sale, în care unul are o luminozitate maximă mai mare, dar celălalt are un contrast și o reprezentare mai realistă a imaginii. Așadar, haideți să analizăm ce este rău și ce este bine la fiecare dintre aceste tehnologii.

3 avantaje ale tv QLED-urilor

QLED-urile sunt expresia supremă a tehnologiei LCD din prezent. Această tehnologie utilizează retroiluminarea cu LED-uri pentru a ilumina panoul LCD frontal. În cazul QLED-urilor, iluminarea din spate a LED-urilor se face cu lumină albastră în loc de albă, iar punctele cuantice din față sunt responsabile de filtrarea luminii pentru a oferi culoarea dorită în orice moment.

Televizoare TV LED 80 cm – oferte

Avantajul acestui lucru este că imaginea este mai luminoasă, televizoarele QLED atingând valori de 4.000 de nits. Acest lucru are ca rezultat o imagine mult mai luminoasă și mai realistă, cu o gamă de culori mai completă. Astfel, acuratețea culorilor este mai mare decât cea a televizoarelor LCD și este chiar la același nivel cu cea a televizoarelor OLED.

Un alt avantaj al tv QLED-urilor este că nu se ard în timp. Durabilitatea panourilor OLED este limitată, deoarece acestea utilizează compuși organici, în timp ce QLED-urile oferă aceeași calitate chiar și după mii de ore.

2 dezavantaje ale QLED-urilor

Pe de altă parte, există două dezavantaje ale televizoarelor QLED. Primul și cel mai evident este atunci când vine vorba de redarea conținutului HDR. Deși se testează noi tehnologii, cum ar fi Mini LED sau microLED, televizoarele QLED actuale utilizează mai multe zone de iluminare independente.

De exemplu, un ecran tv QLED poate avea sute de zone de iluminare locală cu LED-uri care pot fi activate sau dezactivate pentru a afișa o lumânare pe un ecran înconjurată de un fundal negru. Zonele cele mai îndepărtate de lumânare pot fi stinse fără probleme și apar de un negru intens în absența iluminării. Cu toate acestea, va exista o zonă în care există o parte luminată, precum flacăra unei lumânări, și o altă zonă neagră. În acel negru, vom vedea o parte din lumina albă care se scurge, dând naștere unui efect numit „bloom”.

Acest lucru ne aduce la cel de-al doilea dezavantaj, și anume că tonurile de negru afișate de ecranele tv QLED nu sunt 100% reale, sau cel puțin nu în zonele iluminate. În zonele în care LED-urile sunt stinse, va fi 100% negru real, dar în zonele cu un amestec de elemente întunecate și iluminate, vom vedea tonuri de negru cu o nuanță albicioasă, în timp ce în cazul LCD-urilor tradiționale fără zone de iluminare cu LED-uri le vom vedea complet negre.

3 avantaje ale OLED

În tehnologia OLED, după cum s-a menționat mai sus, pixelii înșiși sunt cei care sunt iluminați, astfel încât nu este nevoie de iluminare din spate. Astfel, fiecare pixel poate fi controlat individual, obținându-se culori perfecte pentru fiecare pixel în parte. Tonurile de negru sunt pure, deoarece fiecare pixel poate fi dezactivat, astfel încât, atunci când se vizualizează conținut HDR, nu există nici un bloom, acesta fiind primul mare avantaj.

Televizoare TV LED 80 cm – oferte

Al doilea avantaj major este că panourile OLED sunt mai subțiri, deoarece nu necesită un panou cu iluminare din spate, cu pixeli mai aproape de sticlă, culori mai uniforme și unghiuri de vizualizare mai bune. În general, calitatea imaginii este mai bună, deși luminozitatea maximă este mai mică, după cum vom vedea mai jos.

Un alt mare avantaj al panourilor OLED este în jocuri. În cazul tv QLED-urilor, pixelii au nevoie de mai mult timp pentru a-și schimba culoarea, în timp ce în cazul OLED-urilor schimbarea este aproape instantanee. Acest lucru îmbunătățește timpul de răspuns al ecranului, făcându-l ideal pentru jocuri, deoarece veți observa acțiunea mult mai repede pe ecran. În cazul în care cele două tehnologii sunt la egalitate, este vorba de input lag, unde televizoarele Smart TV cu ambele tehnologii încorporează de obicei moduri precum Game Mode pentru a reduce ajutorul imaginii, reducând cifrele la aproximativ 10 sau 15 ms la cele mai bune modele de pe piață.

2 dezavantaje ale OLED

Marele dezavantaj este că panourile OLED se uzează în timp. LED-urile au componente organice care își pierd proprietățile și provoacă arderea imaginilor dacă acestea rămân pe ecran pentru o perioadă lungă de timp. Deși au fost introduse tehnologii pentru a atenua acest lucru, cum ar fi deplasarea pixelilor pentru a alterna cu pixelii din apropiere, după mii de ore este probabil că vor exista pictograme care vor rămâne marcate, cum ar fi cele ale unui canal TV pe care îl urmăriți des sau tabela de marcaj dacă jucați mult FIFA.

Al doilea dezavantaj este că luminozitatea maximă este mai mică, lucru important de luat în considerare dacă veți avea Smart TV-ul într-o zonă cu multă lumină ambientală. Deși luminozitatea maximă este mai mare la QLED-uri, contrastul este mai mare la OLED-uri, deoarece pixelii sunt dezactivați atunci când se afișează culorile negre, contrastul este, din toate punctele de vedere, infinit. Acest lucru oferă un sentiment mai mare de luminozitate și de prezență pentru conținutul iluminat, dar, în general, luminozitatea maximă nu este la fel de mare ca la tv QLED-uri.

Ce este mai bine să cumpărați?

Indiferent de tehnologia care are cele mai puține dezavantaje pentru dumneavoastră. Calitatea finală a imaginii este mai bună la OLED-uri, dar dacă vă îngrijorează durabilitatea, este mai bine să alegeți un tv QLED. OLED-urile, chiar dacă se ard, trebuie să fie folosite cel puțin câțiva ani înainte de a începe să prezinte unele pictograme de ardere, care sunt apoi practic invizibile în condiții normale de utilizare, deși afișează culori fixe pe ecran. În general, atunci când un televizor de acest tip vă face probleme, probabil că vă gândiți deja să îl schimbați.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement