Connect with us
Advertisement

Actualitate

7 avantaje pe care le poate avea coloratul pentru adulți (P)

Publicat

Credeți că a petrece ore întregi colorând este doar o distracție a copilăriei? Mai gândiți-vă o dată!

Cărțile de colorat pentru adulți s-au răspândit la nivel național, unele apar chiar pe listele bestseller-urilor. Cu nenumăratele beneficii pentru sănătate, ar putea fi timpul să scoateți câteva fișe de colorat, creioane și markere.

Ceea ce a fost odinioară o activitate care ne-a distrat pe atât de mulți dintre noi în copilărie, reapare ca o tendință pe care din ce în ce mai mulți adulți sunt dispuși să o încerce. Elementele terapeutice la care apelează părinții ca să-și păstreze copiii liniștiți, sunt acum aplicate adulților, pentru a-i distrage de la presiunile zilnice ale vieții.

Acestea fiind spuse, iată principalele 7 beneficii ale coloratului pentru adulți:

Creierul se simte ușurat, intrând într-o stare meditativă

Nivelul de stres și anxietate are potențialul de a fi redus

Gândurile negative sunt expulzate, pe măsură ce vă încărcați cu cele pozitive

Concentrarea pe prezent vă ajută să vă calmați gândurile

Deconectarea de la tehnologie promovează crearea în locul consumului

Coloratul poate fi făcut de oricine, nu doar de artiști sau de tipuri creative

Este un hobby care poate fi luat cu dvs., oriunde ați merge

Cărțile de colorat destinate adulților nu sunt cărțile obișnuite pe care le-ați cumpăra copilului dvs. Acestea oferă o calitate superioară a hârtiei, modele complexe și o selecție mai largă de teme. Fie că sunteți un mare fan Harry Potter, al orașelor, florilor, animalelor sau mandalelor, vă garantăm că există o planșă de colorat pentru dvs.

Ca și în cazul oricărei tendințe majore, există critici. În timp ce unii terapeuți s-au pronunțat puternic împotriva denumirii coloratului ca o formă de terapie, există alții care aprobă această tendință. Principalul aspect, asupra căruia toți artiștii terapeuți par să se pot pună de acord, este că există un contrast puternic între beneficiile coloratului pentru adulți și profesia de artoterapie.

American Art Therapy Association definește terapia prin artă ca „o profesie de sănătate mintală în care clienții, facilitați de terapeutul de artă, folosesc mijloacele de artă, procesul creativ și opera de artă rezultată pentru a-și explora sentimentele, a reconcilia conflictele emoționale, a încuraja conștiința de sine, a gestiona comportamentul și dependențele, a dezvolta abilități sociale, a îmbunătăți orientarea către realitate, a reduce anxietatea și a crește stima de sine.”

După cum puteți vedea, una dintre problemele majore ale asocierii coloratului cu terapia prin artă este că nu există nicio interacțiune între un terapeut de artă și pacient, care facilitează creșterea emoțională a pacientului. Fișele de colorat pot fi o completare a terapiei prin artă, dar nu sunt un înlocuitor.

Mulți susțin că coloratul este o formă de meditație. Când meditați, creierul dvs. intră într-o stare relaxată, concentrându-se asupra prezentului și blocând gândirea continuă pe care o experimentăm cu toții. Drept urmare, ajungeți la o stare de calm care vă ușurează creierul de stresurile zilnice ale vieții.

Dr. Stan Rodski, un neuropsiholog care are, de asemenea, propria sa linie de fișe de colorat pentru adulți, spune că coloratul provoacă o mentalitate relaxantă, similară cu ceea ce ați obține prin meditație. Neuropsihologul menționează în continuare că „la fel ca meditația, coloratul ne permite să ne oprim creierul de la alte gânduri și să ne concentrăm asupra momentului. Sarcinile cu rezultate previzibile, cum ar fi coloratul sau tricotatul, pot fi adesea calmante.”

Psihologia din spatele modului în care coloratul ajută la reducerea stresului și a anxietății

Majoritatea dintre noi știm pur și simplu că ne place să colorăm. Scoaterea instrumentelor noastre preferate de colorat și completarea unui design abstract ne menține concentrat asupra activității la îndemână. Fie că suntem singuri sau cu un grup de prieteni, experimentăm un sentiment de ușurare și ni se oferă o pauză de la problemele vieții.

Dar psihologic, ce se întâmplă în corpurile noastre pentru a ne permite să ajungem la acest stat pașnic? Clinica Cleveland a fost interesată de acest subiect și a împărtășit câteva gânduri perspicace din partea psihologului Scott M. Bea, Psy.D.

Conform articolului, coloratul „relaxează creierul. Când gândurile sunt concentrate pe o activitate simplă, creierul tinde să se relaxeze.” Dr. Bea menționează că „nu suntem deranjați de propriile noastre gânduri și aprecieri. Dificultățile vieții se evaporă din conștientizarea noastră și atât corpul nostru, cât și creierul nostru pot găsi acest lucru foarte satisfăcător.”

Când colorăm, ne scoate în evidență copilul interior. Ne amintim de zilele în care viața era simplă și cea mai mare îngrijorare a noastră era vizionarea emisiunii noastre preferate de desene animate. În plus, „concentrarea asupra colorării unei imagini poate facilita înlocuirea gândurilor și imaginilor negative cu cele plăcute”, a declarat pentru Medical Daily doctorul Joel Pearson, un om de știință de la Universitatea New South Wales din Australia.

Coloratul îi împiedică temporar pe oameni să își continue „dialogul interior și să se angajeze profund într-o activitate care îi îndepărtează de fluxul de gânduri și emoții negative care uneori le pot domina viața.”

Nu este un secret faptul că atenția este cheia pentru atingerea nivelurilor de stres reduse. În loc să ne îngrijorăm cu privire la deciziile luate în trecut sau cu lucrurile prea departe în viitor, atenția ne menține dedicați prezentului.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement