Connect with us
Advertisement

Actualitate

7 iunie: Ziua Mondială a Salariului Minim pe economie. Cu câți bani rămâne un angajat român după ce plătește taxele la stat

job

Publicat

Salariul minim pe economie este valoarea cea mai mică a salariului orar, zilnic sau lunar pe care legea țării respective permite angajatorilor să-l acorde unui salariat. 90 dintre țările lumii au salariu minim stabilit la nivel național.

Asigurarea unor venituri minime pentru munca prestată este preocuparea sindicatelor și a organizațiilor muncitorești încă de acum 100 de ani. ab24

În România, salariul minim este în prezent de 2230 de lei (de la 1 ianuarie 2020) însă mulți dintre angajații români sunt plătiți cu această sumă.

Este vorba despre o sumă brută. În realitate, angajatul duce acasă o sumă mult mai mică: din 2230 de lei rămâne cu 1.346 de lei.

Din suma întreagă, 40.96% din bani merg la stat și 59.04% la angajat. a  b24

Primele țări în care s-a stabilit prin lege un salariu minim au fost Australia și Noua Zeelandă, la sfîrșitul secolului al XIX-lea. În prezent salariul minim pe economie este stabilit în peste 90% din țările lumii.

În anul 2010, la nivel mondial, Luxemburg avea cel mai mare salariu minim, cu 1.687 de dolari americani lunar, iar Burundi avea cel mai mic salariu minim, respectiv 6 dolari lunar, în timp ce salariul minim în Uganda era de 7 dolari. Acum, în Luxemburg salariul minim ajunge la trece de 2.071 de euro, adică la 2443 de dolari.

De remarat că în mai 2014, cetățenii Elveției au refuzat introducerea unui salariu minim pe economie de aproximativ 3.300 de euro, cel mai ridicat salariu minim din lume, în condițiile costului ridicat al vieții în această țară.

 

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement