Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

7 octombrie: Ziua Internațională a Muncii Decente. Sute de milioane de oameni muncesc din greu, dar rămân la marginea sărăciei

Publicat

7 octombrie: Ziua Internațională a Muncii Decente este o zi dedicată promovării drepturilor lucrătorilor, îmbunătățirii condițiilor de muncă și promovării justiției sociale la nivel global.

Această zi este sărbătorită pe 7 octombrie a fiecărui an și oferă o oportunitate pentru a reflecta asupra problemelor legate de muncă și de drepturile lucrătorilor din întreaga lume.

Ziua Internațională a Muncii Decente își are originea într-un eveniment tragic din 7 octombrie 2008, când șapte muncitori au murit în urma unei explozii la o mină din Peru.

Acest eveniment a adus în atenția lumii problemele legate de condițiile de muncă nesigure și de lipsa drepturilor lucrătorilor.

Cu sprijinul Organizației Internaționale a Muncii (OIM), ziua a fost proclamată ca ocazie de a sublinia importanța muncii decente pentru toți lucrătorii.

  • Conceptul de „muncă decentă” a fost gândit în cadrul reuniunii Organizaţiei Internaţionale a Muncii din 1999, în comun acord cu partenerii sociali (guverne-patronate-sindicate) şi însumează aspiraţiile oamenilor cu privire la oportunităţile pentru o muncă productivă şi corect remunerată, securitatea la locul de muncă, protecţia socială pentru familie, oportunităţile de dezvoltare profesională şi integrare socială, libertatea de exprimare, participarea activă în luarea de decizii, egalitatea de şanse pentru bărbaţi şi femei, potrivit site-ului www.ilo.org.

Principalele obiective ale Zilei Internaționale a Muncii Decente includ:

  • Promovarea drepturilor lucrătorilor: Aceasta include dreptul la un loc de muncă sigur și sănătos, dreptul la remunerație echitabilă, dreptul la protecție socială și mai multe altele.
  • Combaterea muncii forțate și a sclaviei moderne: Ziua își propune să crească conștientizarea cu privire la aceste probleme grave și să solicite acțiuni pentru eradicarea lor.
  • Abordarea inegalității: Ziua urmărește să sublinieze necesitatea reducerii inegalităților în ceea ce privește veniturile, accesul la educație și sănătate și alte aspecte ale vieții.
  • Promovarea dialogului social: Ziua Internațională a Muncii Decente încurajează guvernele, angajatorii și sindicatele să se implice în dialogul social și să lucreze împreună pentru a găsi soluții la problemele legate de muncă.

Această zi oferă o platformă pentru diferite organizații, guverne și indivizi pentru a atrage atenția asupra acestor probleme și pentru a milita pentru o lume în care fiecare lucrător să aibă dreptul la muncă decentă.

Care este pragul sărăciei la nivem mondial

Într-o perspectivă globală, Banca Mondială folosește adesea un prag de sărăcie absolută de 1,90 dolari SUA pe zi, pentru a defini sărăcia extremă.

Acest prag se referă la persoanele care trăiesc cu mai puțin de 1,90 dolari SUA pe zi și este utilizat pentru a calcula numărul de persoane care trăiesc în sărăcie extremă la nivel mondial.

În rapoartele recente, Banca Mondială estima că aproximativ 9% din populația globală trăia sub pragul de sărăcie extremă înainte de pandemia COVID-19.

Totuși, există și alți indicatori și praguri de sărăcie care iau în considerare mai multe dimensiuni ale sărăciei, inclusiv accesul la servicii de bază și calitatea vieții.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. pilu

    sâmbătă, 07.10.2023 at 22:02

    Păi din cauza statului o duc la limita sărăciei, că a pus atâtea biruri pentru a putea plăti elita birocratică şi alţi speciali încât omul este copleşit de preţuri şi utilităţi.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax