Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

8 decembrie: 99 de ani de la primul atentat cu bombă din istoria României. Evenimentul care a îngrozit opinia publică

Publicat

Acum 99 de ani, în 8 decembrie, în Senatul României s-a produs o explozie puternică. Atentatul cu bombă care s-a petrecut în 1920 a îngrozit opinia publică a timpului, însă acum este mai puțin cunoscut. Atunci, au murit trei oameni, iar alți trei au fost răniți. Principalul autor a fost condamnat la închisoare pe viaţă.

În plină perioadă reformatoare, la 8 decembrie 1920, la ora 14.30, când Senatul trebuia să-şi reia lucrările, a avut loc o explozie puternică, în urma căreia şi-au găsit sfârşitul episcopul greco-catolic Demetriu Radu, ministrul Justiţiei, Dimitrie Greceanu, care a murit de septicemie câteva zile mai târziu, şi Spirea Gheorghiu, care a decedat, de asemenea, în zilele care au urmat, din cauza complicaţiilor survenite în urma exploziei.

Explozia a avut loc la ora 14.30, înainte de reînceperea şedinţei de plen. Materialul explozibil a fost aşezat cu o seară înainte sub scaunul prezidenţial, lângă fotoliul regal şi cel al principelui moştenitor. Acesta era un obuz de provenienţă nemţească, obuz care fusese modificat şi căruia i se adăugase un ceas. Se pare că doar o treime din cantitatea pusă de atentator a explodat.

Aceasta a fost suficientă însă ca toate geamurile Senatului să se facă ţăndări, scrie historia.ro

Atentatul a fost organizat de frupul format din Max Goldstein, Saul Osias şi Leon Lichtblau.

Goldstein născut în 1898 la Bârlad) a fost atras de ideologia bolşevică încă din tinereţe. La 22 de ani, este condamnat la 10 ani de închisoare, însă evadează şi se refugiază la Odessa. Acolo, sovieticii îl învaţă cum să construiască bombe artizanale. Goldstein chiar suferă un accident grav. O explozie i-a distrus mâna dreapta de la cot, acesta având un cârlig de fier în locul antebraţului amputat. „Era cunoscut în lumea poliţiei ca <omul cu cârlig>, fiindcă, în locul mâinii care îi lipsea, adaptase un cârlig de fier de care se servea cu o dibăcie nemaipomenită” Constantin Argetoianu, ministru al afacerilor interne, potrivit adevărul.ro.

Ziarul ”Adevărul” relata, la acea vreme: „Senatorii, aflaţi pe culoare şi la bufet, tocmai erau chemaţi în şedinţă. Din incintă se desprind, îndreptându-se spre banca ministerială, domnii Greceanu şi Văleanu (ministru al Lucrărilor Publice şi Comunicaţiilor); domnul general Coandă, preşedintele Senatului, urca spre fotoliul prezidenţial. În acel moment, o detunătură îngrozitoare răsună în incintă, cutremurând zidurile şi aruncând în aer câteva pupitre. O panică neînchipuită se produce, ţipete şi strigăte de salvare răsună, în vreme ce, într-un lac de sânge, doi senatori sunt scoşi afară. Zeci de senatori leşină, în vreme ce corpul de gardă opreşte ieşirea celor aflaţi înăuntru”.

Ținta atentatului ar fi fost Octavian Goga. A fost ţinut însă de vorbă de un alegător pe holurile Senatului, astfel că nu a fost în sală în momentul exploziei.

Max Goldstein a fugit din ţară, însă a fost prins de autorităţile române la sfârşitul anului 1921. Acesta a fost judecat şi condamnat la închisoare pe viaţă, însă a decedat în cursul anului 1924, de pneumonie, în închisoarea de la Doftana. Complicii săi au primit pedepse de până la 10 ani de închisoare.

surse: adevărul.ro, historia.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax