Educație
8 septembrie: Ziua internațională a alfabetizării. Analfabetismul funcțional în România
Ziua internațională a alfabetizării este marcată în data de 8 septembrie, începând din anul 1966, la inițiativa Congresului mondial pentru lichidarea analfabetismului.
Ziua internaţională pentru alfabetizare, sărbătorită în fiecare an la data de 8 septembrie, a fost iniţiată cu ocazia Conferinţei mondiale a miniştrilor educaţiei privind eradicarea analfabetismului, desfăşurată la Teheran, în perioada 8-19 septembrie 1965.
În acest sens, a fost propusă data de 8 septembrie, aceasta fiind ziua inaugurală a Conferinţei.
Ziua a fost proclamată însă un an mai târziu, mai exact la 26 octombrie 1966, în cadrul celei de-a XIV-a sesiuni a Conferinţei Generale UNESCO.
Ziua internaţională pentru alfabetizare reprezintă o oportunitate de evidenţiere atât a progresului obţinut în rata de alfabetizare la nivel mondial, cât şi a provocărilor cu care se confruntă încă acest sector.
Analfabetismul funcțional în România
Rata analfabetismului funcțional din România din ultimul deceniu s-a situat între 40 și 45%, arată testele PISA.
Aceste teste sunt confirmate și de alte studii. Rezultatele ultimului studiu național de literație, realizat de Platforma Digitală pentru Îmbunătăţirea Performanţelor Şcolare (BRIO) arată că 42% dintre elevii din România nu pot interpreta o informație și nu pot avea propriile idei.
Analfabeții funcționali înțeleg cuvintele, dar nu și sensul lor într-o anumită propoziție. Mulți nu știu cum să urmeze instrucțiuni simple.
Analfabetismul funcțional este o realitate pentru aproape jumătate din elevi din România.
Sursă: Agerpres
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News