Connect with us
Publicitate

EDUCAȚIE

8 septembrie: Ziua internațională a alfabetizării. Analfabetismul funcțional în România

Publicat

Ziua internațională a alfabetizării este marcată în data de 8 septembrie, începând din anul 1966, la inițiativa Congresului mondial pentru lichidarea analfabetismului. 

Ziua internaţională pentru alfabetizare, sărbătorită în fiecare an la data de 8 septembrie, a fost iniţiată cu ocazia Conferinţei mondiale a miniştrilor educaţiei privind eradicarea analfabetismului, desfăşurată la Teheran, în perioada 8-19 septembrie 1965.

În acest sens, a fost propusă data de 8 septembrie, aceasta fiind ziua inaugurală a Conferinţei.

Ziua a fost proclamată însă un an mai târziu, mai exact la 26 octombrie 1966, în cadrul celei de-a XIV-a sesiuni a Conferinţei Generale UNESCO.

Ziua internaţională pentru alfabetizare reprezintă o oportunitate de evidenţiere atât a progresului obţinut în rata de alfabetizare la nivel mondial, cât şi a provocărilor cu care se confruntă încă acest sector.

Analfabetismul funcțional în România

Rata analfabetismului funcțional din România din ultimul deceniu s-a situat între 40 și 45%, arată testele PISA.

Aceste teste sunt confirmate și de alte studii. Rezultatele ultimului studiu național de literație, realizat de Platforma Digitală pentru Îmbunătăţirea Performanţelor Şcolare (BRIO) arată că 42% dintre elevii din România nu pot interpreta o informație și nu pot avea propriile idei.

Analfabeții funcționali înțeleg cuvintele, dar nu și sensul lor într-o anumită propoziție. Mulți nu știu cum să urmeze instrucțiuni simple.

Analfabetismul funcțional este o realitate pentru aproape jumătate din elevi din România.

Sursă: Agerpres

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax