Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

9 – 13 mai: Festivalul Internațional de Teatru de Tineret Apollo, ediția a VI-a, la Alba Iulia. PROGRAM


Publicat

În perioada 9-13 mai 2019, Grupul Skepsis va organiza cea de-a VI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Tineret Apollo – un eveniment care reuneşte şi în acest an la Alba Iulia trupe independente, teatre instituţionalizate, grupuri studenţeşti şi artişti liberi de pretudinteni.

Evenimentul promovează Alba Iulia ca punct de reper pe harta internaţională a evenimentelor culturale de tineret. Spania, Italia, Lituania, Ucraina, Rep. Moldova şi România sunt ţările reprezentate la ediţia din acest an.

Ca o ofrandă adusă artei libere, timp de patru zile, 12 grupuri participante vor oferi gratuit publicului 12 spectacole diferite ca gen şi abordare. De la clasic la absurd, de la abordări convenţionale la teatru experimental, 74 de tineri artişti vor oferi reprezentaţii atât în sălile Casei de Cultură a Studenţilor Alba Iulia cât şi în aer liber – punând în valoare câteva locaţii din Cetate.

Deschiderea festivalului va fi marcată de o scurtă Ceremonie care va avea loc joi, 9 Mai 2019, ora 18:30, la Muzeul Principia din Alba Iulia, unde participanţilor le va fi adresat un cuvânt de bun-venit din partea Organizatorului şi le va fi prezentat istoricul fondării oraşului şi trecutul său din perioada romană.

Ediţia din acest an are ca şi temă Focul – simbol al pasiunii, al sacrificiului şi al transformării.

În acest spirit viu, festivalul va debuta joi, 9 mai 2019, ora 19:30, în faţa Muzeului Naţional al Unirii Alba Iulia cu spectacolul „Soluţia”, susţinut de cel mai tânăr grup participant – DelArt, format din elevii care activează în cadrul Asociaţiei Grupul Skepsis.

Seara va continua la ora 20:30, în aceeaşi locaţie, cu spectacolul “Procesul lui Prometeu”, prezentat de trupa de teatru Skepsis, gazda evenimentului – unul dintre cele mai incitante spectacole din repertoriul trupei.

În cazul vremii nefavorabile, spectacolele se vor desfăşura în incinta Muzeului Principia.

Vineri, 10 mai 2019 spectacolele se vor muta la Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia. Va fi o seară dedicată comediei şi absurdului. Rând pe rand, începând cu ora 17:30, se vor întrece în a cuceri publicul: KHARKIV THEATRE (Harkov, Ucraina); Teatrul Liber IMAGO (CCS Cluj Napoca) şi TEATRUL XL (CCS Iaşi).

Sâmbătă, 11 mai 2019 va începe la ora 17.00, la Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia, provocând publicul la teatru dans şi teatru experimental cu trupa THESPIS (CCS Timişoara) şi trupa MIRAGE (Iaşi). Seara va continua în Cetate, la poarta a III-a şi Poarta a IV-a, cu KATASTROFA (Livorno, Italia) şi IL LUOGO IN BUIO (Napoli, Italia).

Cu sprijinul Fundaţiei „Inter-Art”, Aiud şi a Centrului Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud, arta plastică va fi reprezentată din nou în festival prin organizarea a două expoziţii inedite care amplifică dimensiunea internaţională a evenimentului.

Duminică, 12 mai 2019, ora 12:00, la Museikon, se va deschide oficial Expoziţia Personală „Pionieri ai Teatrului Egiptean” semnată de Prof.Dr. Mohamed Zakaria Soltan (Cairo, Egipt) care include 15 lucrări originale dedicate celor mai mari actori egipteni din secolul trecut.

La ora 13:00, la Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia, se va vernisa Expoziţia Internaţională de Afişe ce propune „Focul” ca temă de inspiraţie, însumând 47 lucrări semnate de 22 de artişti din 10 ţări. În prezenţa reperzentanţilor din partea Organizatorului şi a Partenerilor, se vor acorda următoarele disincţii:

 • Premiul I : Gen Morimoto (Japonia); Ştefan Dorel Găină (România)
 • Premiul II: Anca Sas (România); Ecaterina Neagu (România)
 • Premiul III: Viktor Anghius-Locker (Germania); Lojze Kalinsek (Slovenia)
 • Premiul “Inter-Art” – Snezana Kezele
 • Premiul Apollo – Oriola Kureta Semenescu (Albania)

Ultima seară a festivalului ne va conduce de la dramă la comedie spumoasă. La Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia începând cu ora 17.00, programul serii va adduce în faţa publicului: grupul KUBAS (Kaunas, Lituania), grupul LA CALAMICLOWN (Girona, Spania) şi Teatrul-Muzical Dramatic B.P. HAŞDEU (Cahul, Rep.Moldova)

Festivalul APOLLO se doreşte a fi un veritabil creuzet de creaţie, oferind participanţilor un cadru în care să-şi dezvolte expresia artistică. Feedback-ul critic va fi oferit tinerilor actori participanţi de către d-na Dr.Joke Elbers (Academia de Teatru din Amsterdam) în scopul facilitării schimbului de experienţă, dezvoltării abilităţilor artistice şi împărtăşirii unor concepte de management artistic şi cultural.

Grupurile invitate vor participa la ateliere de formare coordonate de dl. Dan Victor (Bucureşti), regizor cu carieră bogată şi o vastă experienţă în arta dramatică, în prezent Profesor Asociat la Academia de Film Beijing, China.

Festivalul început în 2014 a crescut de la an la an fiind monitorizat la nivel internaţional şi bucurându-se acum de o reală apreciere în rândul evenimentelor de profil.

Mai multe instituţii, organizaţii sprijină în acest an implementarea acestui proiect cultural: Primăria Municipiului Alba Iulia; Casa de Cultură a Studenţilor Alba Iulia; Muzeul Naţional al Unirii Alba Iulia; Fundaţia “Inter-Art” Aiud; Centrul Cultural „Liviu Rebreanu” Aiud; Fundaţia Comunitară Alba; Cercul Militar Alba Iulia.

PROGRAM

Joi – 09.05.2019

 • 18.30 – Ceremonie de Deschidere

Invitaţi: Joke Elbers (Amsterdam, NL), Dan Victor (Bucureşti, RO)

Muzeul Principia

 • 19.30 – DELART (Alba Iulia, Romania)

Soluţia – după Matei Visniec

Regia: Viorel Cioflică

Muzeul Naţional al Unirii

 • 20.30 – SKEPSIS (Alba Iulia, Romania)

Procesul lui Prometeu- după Karel Kapec

Regia: Viorel Cioflică

Muzeul Naţional al Unirii

Vineri – 10.05.2019

 • 17.30 – KHARKIV THEATER (Kharkov, UA)

Kharms – după Daniel Kharms

Regia: Marina Kolushkina/ Olha Zubkova

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

 • 18.50 – IMAGO (Cluj Napoca, RO)

Lecţia – după Eugene Ionesco

Regia: Elena Dimitrache

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Studio

 • 20.00 – TEATRUL XL (Iasi, Romania)

Orchestra Titanic – după Hristo Boytchev

Regia: Vera Nacu

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

 • Sâmbătă – 11.05.2019

17.00 – THESPIS (Timişoara, RO)

7 vieţi fără tine – Lavinia Oprescu Stoia

Regia: Lavinia Oprescu Stoia; Andreea Duteanu

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Studio

 • 18.00 – MIRAGE (Iaşi, RO)

Simbioză – creaţie originală

Regia: Radu Mihoc

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

 • 19.15 – KATASTROFA (Livorno, IT)

Katastrofa Show – Andrea Fedi

Regia: Andrea Fedi

Poarta a III/a a Cetatii

 • 20.00 – IL LUOGO IN BUIO – (Napoli, IT)

Furia eroică a celui care arde – după Cristian Izzo

Regia: Cristian Izzo

Poarta a IV-a a Cetatii

Duminică – 12.05.2019

 • 12.00 – Mohamed Zakaria Soltan (Cairo, EG)

Pionieri ai teatrului egiptean

Expoziţie personală

Muzeul Naţional al Unirii/ Museikon

 • 13.00 – Apollo – Expoziţie internaţională de afişe, ediţia a III-a.

Muzeul Naţional al Unirii

 • 17.00 – KUBAS (Kaunas, LT)

Strigătul – L.S. Černiauskaitė

Regia: Tomas Erbrėderis

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Mare

 • 18.30 – LA CALAMICLOWN (Girona, ES)

Extemporani – Sonia Esteba & Elisabeth Cauchetiez

Regia: Elisabeth Cauchetiez

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala Studio

 • 19.15 – Teatrul Republican Muzical-Dramatic „B.P.Haşdeu“ (Cahul, MD)

Cartierul Latin – după P. Chesnot

Regia: Emil Gaju

Casa de Cultură a Studenţilor – Sala MareDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Publicitate

EVENIMENT

Imagine de arhivă: Povestea morilor de apă din Laz, instalații tehnice țărănești ingenioase de pe Valea Sebeșului

Publicat

În satul Laz de pe Valea Sebeșului au funcționat de-a lungul timpului trei mori care foloseau curentul apei râului Sebeș pentru măcinarea cerealelor.

Potrivit preotului Ilie Haida, în jurul acestora și-au găsit locul și alte instalații tehnice țărănești, precum o mașină pentru dărăcit lâna, o presă de ulei sau un joagăr pentru debitat bușteni. De asemenea, în zonă exista încă înainte de introducerea curentului electric în sat și o instalație de produs energia electrică.

Preotul Ilie Haida explică în monografia „Laz – trecut și prezent” că în partea de jos a satului au existat și au funcționat, de-a lungul vremii, trei mori (pentru făină), darac (mașină pentru dărăcit lâna) și o presă pentru ulei alimentar.

Vezi și Imagine de arhivă: Plutăritul, ocupație străveche a bărbaților din Laz. Cum erau transportați în trecut buștenii, pe râul Sebeș

Ingenioasele instalații tehnice țărănești erau amplasate cât mai aproape de râul care traversa de la un capăt la altul localitatea și erau acționate prin forța apei, captată prin două iazuri de scurgere spre roțile imense ale morilor.

Potrivit preotului Ilie Haida, proprietarii morilor erau Breazu Valeriu, Morariu Eftimie lui Gheorghe și Morariu Eftimie lui Eftimie. Moara lui Valeriu Breazu și a lui Eftimie Morariu lui Eftimie aveau fiecare câte două pietre pentru măcinat iar moara lui Morariu Eftimie lui Gheorghe avea trei pietre unde se măcina, în general, porumb și grâu. Una din cele trei pietre se numea „bătrâna”, foarte solicitată pentru calitatea făinii de mălai.

La morile din localitatea Laz veneau cu cereale locuitori ai satelor învecinate, dar și din Câlnic, Cut, Cunța, Deal.

Se măcina aproape în tot timpul anului. Joia, când era târg săptămânal la Sebeș, se măcina încontinuu, chiar și noaptea.

„Lângă aceste mori și-au găsit locul potrivit și alte instalații, deoarece morarii erau oameni inițiați în tehnicile tradiționale, iar odată cu moara le supravegheau și le îngrijeau și pe acestea.

Așa au existat și au funcționat, ani și ani la rând, instalații tehnice țărănești pentru scărmănat și dărăcit lâna pentru tors, fără a fi prevăzute cu filatură. Într-o vreme când îmbrăcămintea și lenjeria gospodărească erau preponderent confecționate din lâna prelucrată de aceste instalații, este de înțeles că existau destule solicitări în acest sens, atât din zonele învecinate, dar și din părțile Sibiului și Orăștiei.

La moara lui Morariu Eftimiu lui Gheorghe era singura piuă din împrejurimi, pentru extras uleiul din semințele de bostan și floarea soarelui, iar la moara lui Valeriu Breazu a funcționat, într-o anumită perioadă, o instalație pentru debitat bușteni (joagăr) fiind folosită mai mult pentru uzul personal al familiei.

Începând cu anul 1950 până în anul 1960, odată cu naționalizarea principalelor mijloace de producție, se desființează piua de ulei, apoi daracul de lână și morile.

Funcția acestora a luat-o morile acționate cu ajutorul energiei electrice de la Săsciori, Petrești și Sebeș, iar la Laz a mai rămas doar amintirea vechilor instalații tehnice țărănești, proprietarii acestora și locul din capătul de jos al satului cunoscut de localnici sub denumirea „La Moară”.

Pe iazul care venea la moara lui Valeriu Breazu exista o instalație de produs energia electrică, necesară vilei avocatului Traian Breazu, încă înainte de introducerea curentului electric în sat”, mai explică preotul, în monografie.

sursa: preotul Ilie Haida – monografia „Laz – trecut și prezent”

Urmăriți știrile Alba24.ro și pe Google News.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

REZULTATE LOTERIA VACCINĂRII -Extragerea din 28 noiembrie: Ce numere au câștigat marele premiu al lunii

Publicat

Au fost două extrageri duminică 28 noiembrie 2021 la Loteria, în care s-a acordat și marele premiu al lunii, în valoare de 300.000 de lei, în plus față de premiile de 100.000 de lei și de 10.000 de lei care se acordă pentru obișnuita extragerea săptămânală.

Duminică, 28 noiembrie,  avut loc cea de-a doua extragere lunară și cea de-a noua extragere săptămânală la Loteria de Vaccinare.

Câștigătorul săptămânal al premiului de 100.000 lei este numărul 2 9 3 3 1 0 8.

Premiile de 10.000 lei au fost câștigate de următoarele 80 de numere.

Câștigătorul marelui premiu lunar de 300.000 lei este numărul 2 9 8 1 9 4 9 .

La cea de-a doua extragere lunară, pentru care se acordă un premiu de 300.000 de lei, au participat numerele de ordine din intervalul 2.331.900 – 3.061.027, corespunzătoare participanților care s-au înscris, conform Regulamentului, în perioada 29.10.2021 (de la ora 12:00) – 26.11.2021 (până la ora 12:00).

La cea de-a noua extragere săptamânală au participat numerele de ordine din intervalul 2.909.302– 3.061.027 corespunzătoare participanților care s-au înscris, conform Regulamentului, până vineri, 26 noiembrie, la ora 12:00. La cea de-a noua extragere săptămânală se vor acorda 80 de premii a câte 10.000 de lei și un premiu de 100.000 de lei.

Extragerile au loc duminică, 28 noiembrie 2021, la ora 20:50.

Rezultatele extragerilor pentru premiul de 300.000 de lei, respectiv de 100.000 de lei

După ce se extrage numărul câștigător al marelui premiu de 100.000 de lei, ceilalți 80 de câștigători ai premiilor de 10.000 de lei sunt cei care au numerele de ordine consecutive numărului care a câștigat premiul cel mare. Dacă în stabilirea celor 80 de câștigători se depășește
numărul de ordine aferent ultimului participant înscris, se va continua stabilirea celorlalți câștigători plecând de la numărul de ordine al primului înscris pentru extragerea săptămânală.

Lista nominală cu câștigătorii premiilor de la a șaptea extragere săptămânală a Loteriei de Vaccinare va fi publicată pe site-ul Loteriei Române www.loto.ro, pe site-ul Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului și pe site-ul Ministerului Sănătății.

Ce este Loteria Vaccinării

Loteria de Vaccinare se desfășoară pe parcursul a 14 săptămâni, în perioada 3 octombrie – 31 decembrie 2021 și constă în 19 extrageri organizate în zilele de duminică/vineri, pe parcursul a 14 săptămâni, astfel:

 • 14 extrageri, respectiv câte 1 extragere pe săptămână
 • 3 extrageri, respectiv câte 1 extragere în fiecare lună
 • 2 extrageri organizate în săptămâna 14, respectiv în ultima săptămână a acțiunii.

La Loteria de Vaccinare se acordă un număr total de 1.139 premii în valoare totală de 15.000.000 de lei, după cum urmează:

 • 81 de premii săptămânale (80 de premii a câte 10 000 lei + 1 premiu mare săptămânal de 100.000 lei);
 • 3 premii lunare, (câte 1 premiu în ultima săptămâna a fiecărei luni de 300.000 lei);
 • 2 premii la finalul Loteriei Programului național de vaccinare, respectiv în luna 3, săptămâna 14, respectiv 1 premiu de 500.000 lei și premiul cel mare în valoare de 1.000.000 lei.

Fiecare participant la Loteria de Vaccinare va avea 4 șanse de câștig, respectiv posibilitatea de a câștigă 4 premii: 1 premiu în valoare de 10.000 lei sau de 100.000 lei, 1 premiu de 300.000 lei, 1 premiu de 500.000 lei și premiul cel mare în valoare de 1.000.000 lei.

Extragerea finală la Loteria de Vaccinare are loc la 31 decembrie 2021. Premiile acordate la această extragere vor fi în valoare de 500.000 de lei și marele premiu va fi de 1.000.000 de lei.

Până la extragerea de duminică, 28 noiembrie 2021, 3.061.027 de români se înscriseseră la Loteria de Vaccinare.

Cum te înscrii la Loteria Vaccinării

Înscrierea la Loteria de Vaccinare se realizează pe portalul https://certificat-covid.gov.ro, pe bază de CNP. După generarea certificatului de vaccinare, persoanele eligibile au opțiunea de a se înscrie la loterie prin parcurgerea a trei pași simpli:

 • Pasul 1: Confirmați că ați citit și sunteți de acord cu Regulamentul Loteriei.
 • Pasul 2: Confirmați acordul de publicare a datelor personale pe site-urile instituțiilor organizatoare.
 • Pasul 3: Vă înscrieți la Loteria Vaccinării.
 • După parcurgerea celor trei pași, cei înscriși vor primi un e-mail de confirmare a înscrierii, în care se va regăsi și numărul unic de participare.

Instrucțiunile pentru înscriere la Loteria de Vaccinare, în detaliu:

 1. Accesare site https://certificat-covid.gov.ro;
 2. Autentificare: se introduce adresa de e-mail;
 3. Verificare e-mail: link de autentificare;
 4. Accesare e-mail primit de la platforma “Certificate COVID”;
 5. Accesare buton “Autentificare”
 6. Identificare certificate de vaccinare al persoanei pentru care se va inregistra participarea la loterie;
 7. Accesare buton “Vizualizare certificate”
 8. Selectare optiune “De acord cu regulamentul si conditiile de participare”;
 9. Selectare optiune “De acord cu publicarea datelor personale pe site-ul Ministerului Sanatatii, Ministerului Economiei, Antreprenoriatului si Turismului si C.N.L.R.”;
 10. Selectare optiune “PARTICIPA LA LOTERIA DE VACCINARE”
 11. După înscriere, participantului i se va acorda un număr de ordine, alocat cronologic, corespunzător momentului înregistrării acestuia în aplicație (înscrierea va porni cu numărul de ordine 1 pentru primul participant înscris) și va continua pentru toate extragerile până la finalizarea acțiunii, respectiv în data de 31.12.2021, ora 12:00.
 12. Aplicația permite atribuirea unui singur număr de ordine alocat aceluiași CNP.
 13. După finalizarea operațiunii de înscriere se va putea vizualiza numărul de ordine alocat. Numărul de ordine alocat în urma înscrierii participantului în vederea participării la extrageri se va transmite prin e-mail către contul de e-mail al utilizatorului autentificat în aplicație.

Loteria Vaccinării 2021. Cum se revendică premiile

Revendicarea premiilor se face în termen de maximum 30 de zile de la data extragerii, acest termen reprezentând termen de decădere din dreptul de a revendica premiul.

Câștigătorul premiului cel mare al extragerii are termen de 30 de zile să ridice premiul de la sediul central din București al Loteriei Române, pe baza actului de identitate, în intervalul orar 9:00 – 14:00, de marți până vineri.

Ceilalți 80 de câștigători ai extragerii săptămânale își pot ridica premiile de la punctele de lucru județene ale Loteriei Române, pe baza actului de identitate, de marți până vineri, în intervalul orar 9:00 – 14:00, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data extragerii.

Important de știut, premiile se impozitează conform legislației în vigoare.

Loteria Vaccinării. Când are loc următoarea extragere

Următoarea extragere, a zecea săptămânală, pentru Loteria Vaccinării va avea loc duminică, 5 decembrie 2021, la ora 20:50.

Pentru această extragere, înscrierile au început de vineri, 26 noiembrie 2021, de la ora 12:00, și se pot face până vineri, 3 decembrie 2021, până la ora 12:00.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Rezultate Loto 6 din 49 și Joker. Numerele extrase duminică, 28 noiembrie. Premiul la Categoria I de peste 3,35 milioane de lei

Publicat

Loteria Română a organizat duminică, 28 noiembrie 2021, noi trageri loto la categoriile 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super Noroc și Noroc Plus.

Duminica, 28 Noiembrie de la ora 18:15, numărul câștigător  va putea obține un premiu de peste 3,35 milioane lei la categoria I de la Loto 6/49.

Numerele câștigătoare de duminică 28 noiembrie 2021

Iata rezultatele detaliate ale tragerii de azi.

Loto 6/49 – Duminica, 28 Noiembrie 2021 : 12, 17, 31, 29, 27, 48

 • Joker: 31, 11, 17, 16, 2, +6
 • Loto 6 din 49: 12, 17, 31, 29, 27, 48
 • Loto 5 din 40: 18, 37, 36, 40, 3, 26
 • Noroc: 7 2 6 0 0 0 8
 • Super Noroc: 4 4 7 0 5 9
 • Noroc Plus: 7 6 6 2 3 7

Fond de câstiguri: 4.299.469,60 lei

Loteria urmează să comunice câte persoane au înregistrat câștiguri și valoarea acestora.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO ȘTIREA TA: O vulpe a fost surprinsă „la pescuit”, în zona bazinului cu pești exotici din Cetatea Alba Carolina

Publicat

O vulpe a fost filmată de un cititor Alba24, duminică seara, în timp ce încerca să „pescuiască” în bazinul cu pești exotici din Cetatea Alba Carolina.

În ultima perioadă, vulpea a fost văzută în mai multe zone din Alba Iulia, atât noaptea cât și ziua.

Se pare că animalul sălbatic s-a adaptat la viața din oraș și nu se mai sperie atât de ușor de mașini sau oameni.

„Ar trebui să i se administreze antirabic. Așa e frumos. S-a adaptat la oraș, dar să nu răspândească boli la câini”, ne-a transmis cititorul Alba24.

 

 

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Publicitate