Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

9 septembrie: Sfânta Ana, mama Fecioarei Maria. Cine a fost și cum o prezintă tradiția creștină și evangheliile apocrife

Publicat

Creștinii ortodocși și greco-catolici îi prăznuiesc în 9 septembrie pe Sfinții Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria.

Conform tradiției creștine apocrife și islamice, Sfânta Ana a fost mama Mariei și bunica maternă a lui Iisus. Este sărbătorică în tradiția ordoxă la data de 9 septembrie. 

Citește și SFÂNTA ANA: Nume care se sărbătoresc în 9 septembrie. Cui îi poți trimite mesaje de ”La mulți ani” de Sf Ana de onomoastica

Mama Mariei nu este numită în evangheliile canonice. În scris, numele Anei și cel al soțului ei Ioachim provin doar din apocrifele Noului Testament, dintre care Evanghelia lui Iacov (scrisă poate în jurul anului 150) pare să fie cea mai timpurie care le menționează.

Mama Mariei este menționată, dar nu este numită în Coran.

În Noul Testament nu e amintit decât tatăl Mariei numit pur și simplu „Eli”, dar după o tradiție atestată încă din secolul al II-lea, părinții acesteia au fost Ioachim și Ana.

Cultul Sfintei Ana exista în Răsărit în secolul al VI-lea și s-a răspândit în Occident în secolul al X-lea.

Sfânta Ana: controverse teologice

Tradițiile despre familia Mariei, din perioada copilăriei și a logodnei cu Iosif s-au dezvoltat foarte devreme în istoria bisericii.

Cea mai veche și mai influentă sursă pentru acestea este Evanghelia apocrifă a lui Iacov, scrisă pentru prima dată în greacă pe la mijlocul secolului al II-lea d.Hr.

În Occident, Evanghelia lui Iacov a fost acuzată că proferează „absurdități” și condamnată ca nefiind de încredere de către Papa Damasus I, Papa Inocențiu I și Papa Gelasie I.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că a fost condamnată de Biserica Catolică, a fost preluată aproape în totalitate de o altă lucrare apocrifă, Pseud-Evanghelia lui Matei.

Vechea credință, atestată de o predică a lui Ioan din Damasc, era că Ana s-a căsătorit o dată. În Evul Mediu târziu, legenda spunea că Ana a fost căsătorită de trei ori: mai întâi cu Ioachim, apoi cu Clopa și în cele din urmă cu un bărbat pe nume Soloma și că fiecare căsătorie a născut o fiică: Maria, mama lui Isus, Maria din Clopa și Maria Salomee.

Sora Sfintei Ana a fost Sobe, mama Elisabetei. În secolul al XV-lea, clericul catolic Johann Eck a povestit într-o predică că părinții Sfintei Ana erau numiți Stollanus și Emerentia.

Frederick George Holweck, scriind în Enciclopedia Catolică (1907), consideră această genealogie ca fiind falsă.

În secolul al IV-lea și apoi mult mai târziu în secolul al XV-lea, a apărut credința că Maria a fost concepută de Ana fără păcatul originar.

Această credință în Imaculata Concepție afirmă că Dumnezeu a păstrat trupul și sufletul Mariei intacte și fără păcat din primul ei moment al existenței, prin meritele lui Isus Hristos.

Sfânta Ana – tradiții și superstiții

Este un prilej pentru a spune ”La mulți ani!”, de onomastică, persoanelor care au acest nume, prin mesaje, urări, și felicitări de Sfânta Ana.

În unele zone din Ardeal, localnicii obișnuiau să stropească frunțile copiilor cu apă sfințită, în semnul sfintei cruci.

În Moldova, se spune că femeile însărcinate care intră în biserică în această zi vor avea o sarcină ușoară.

Potrivit tradiției, în această zi este bine să dai de pomană pentru cei care au trecut la cele veșnice.

În această zi este bine să mănânci pe săturate și să le oferi și celorlalți oameni din puținul pe care îl ai.

Este ziua în care poți face un bine, fără să aștepți ceva la schimb.

Este ziua în care e bine să cumperi un cadou, unui copil din familie.

Se spune că în ziua Sfintei Ana nu este bine să te cerți cu cei din jur, deoarece toate supărările pe care i le poți provoca unei persoane mai târziu se întorc împotriva ta.

Nu ar trebui să muncești munci grele în această zi. Dacă o vei face, se spune că vei avea parte numai de necazuri grele în viață.

Nu ar fi bine nici să dai bani cu împrumut. În ziua de Sf. Ana nu este bine să împrumuți lucruri sau haine din casă.

Nu ai voie să te culci devreme. Se spune că oamenii leneși nu vor avea noroc în fața lui Dumnezeu.

surse: crestinortodox.ro, sfantaana.ro, Legends of St Anne, The Catholic Encyclopedia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Alba24.ro și pe Google NewsDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


ȘTIREA TA - Dacă ești martorul unor evenimente deosebite, fotografiază, filmează și trimite-le la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Publicitate

EVENIMENT

Ministerul Mediului a lansat aplicația ”CalitateAer”. Funcționează și în județul Alba

Publicat

CalitateAer este noua aplicaţie de monitorizare finanţată din Fondul de Mediu, pe baza datelor centralizate de toate cele 162 de staţii de monitorizare amplasate la nivel naţional, a anunţat, marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos. 

Aplicația este disponibilă și în Alba. Valorile indicate marți erau bune.

„Programul este finanţat din Fondul de Mediu, pe baza unui contract de finanţare semnat între AFM şi Ministerul Mediului, şi are practic două loturi.

Partea de software, aplicaţie dezvoltată pentru această monitorizare, şi Lotul 2 – partea de furnizare de analizoare şi de auto-laboratoare pentru a creşte acurateţea datelor şi în zonele unde au fost semnalate foarte multe probleme legate de calitatea aerului.

Locaţiile au fost, astfel, stabilite mai ales în jurul Bucureştiului, Bucureşti şi Ilfov, în funcţie de hotspoturile, de punctele fierbinţi, acolo unde în trecut au fost foarte multe probleme cu calitatea aerului.

Aplicaţia se numeşte CalitateAer, se poate descărca din App Store şi din Google Play şi se poate instala pe telefon, fără nici o problemă. Prin această aplicaţie se pot urmări cele 162 de staţii din ţară”, a spus Tanczos.

Ministrul a precizat că staţiile de monitorizare sunt funcţionale tot timpul, însă la acest moment se află într-o perioadă de revizie, de mentenanţă.

Citeste mai mult
Publicitate

ACTUALITATE

Educație financiară pentru elevii claselor 0-4. Program gratuit de formare pentru învățători, cu 10 credite de formare

Publicat

Institutul de Studii Financiare (ISF) și Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) organizează, în săptămâna World Investor Week, prima sesiune a cursului de educație financiară destinat cadrelor didactice din învățământul primar, în cadrul programului StartFIN.

StartFIN, pentru formarea personalului didactic din învățământul primar în domeniul financiar, este un program gratuit acreditat de Ministerul Educației, care oferă dezvoltarea competențelor specifice educației financiare adecvate elevilor din clasele 0-4.

Programul este acreditat pentru 4 ani în sistem online și se desfășoară pe parcursul a 40 de ore, cu 20 de ore organizate în sistem online sincron și 20 de ore organizate în sistem asincron, oferind astfel avantajul participării de la distanță a învățătorilor din toată țara.

StartFIN include două module în cadrul cărora sunt predate noțiuni de educație financiară complete, fiind primul program de acest tip disponibil și adecvat nevoilor beneficiarilor.

Pentru finalizarea programului, participanții trebuie să pregătească un portofoliu educațional care va fi evaluat de o comisie de specialitate, formată din experţi în domeniul financiar.

Absolvenții programului au posibilitatea recunoașterii unui număr de 10 credite de formare profesională.

Scopul programului StartFIN este de a dezvolta cunoștințele tehnice specifice piețelor financiare pentru cadrele didactice care predau la ciclul primar, contribuind astfel la diseminarea conceptelor financiare în rândul elevilor.

Prin susținerea unor astfel de cursuri de formare economico-financiară a profesorilor cresc în mod considerabil șansele de incluziune financiară a tinerei generații.

Cursanții au la dispoziție materiale de studiu (manuale, instrumente de evaluare, aplicații și alte instrumente didactice) și sunt evaluați după metode care respectă principiile standard de evaluare.

Pentru anul 2022, ISF și A.S.F. oferă șansa formării în cadrul StartFIN, în mod gratuit, pentru 500 de învățători.

Locurile sunt ocupate în ordinea înscrierii (cererile se trimit la adresa startfin@isf.ro), numărul participanților fiind limitat la 25 persoane/serie. În cazul depășirii acestei limite, persoanele vor fi înscrise la următoarea serie disponibilă.

În 21 zile de la lansare, programul StartFIN a înregistrat 1.625 cereri de înscriere, iar 372 de participanți au fost deja selectați pentru a participa la sesiuni de curs.

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

Tragedie la Lunca Mureșului. Un bărbat de 49 de ani a fost accidentat mortal de un tren, în Halta Grindeni. Ce s-a întâmplat

Publicat

Un bărbat de 49 de ani, din Lunca Mureșului, a fost accidentat mortal de un tren, în Halta Grindeni, au declarat pentru Alba24 surse judiciare. 

Accidentul s-a produs luni seară la ora 21.30. Omul a coborât din trenul Cluj Napoca-Teiuș, în halta respectivă.

Se pare că nu s-a asigurat la trecerea de cale ferată și a fost surprins de trenul Timișoara-Iași.

Au fost imediat anunțate autoritățile, care din păcate au constatat decesul acestuia.

Foto: arhivă, rol ilustrativ

Citeste mai mult
Publicitate

EVENIMENT

ALBA: 26 de cazuri COVID raportate în ultimele 24 de ore. Situația infectărilor în localitățile din județ, 4 octombrie

Publicat

Au fost înregistrate 26 de cazuri COVID în ultimele 24 de ore, în județul Alba, potrivit datelor transmise de Direcția de Sănătate Publică (DSP), marți, 4 octombrie. 

În județ sunt 320 de cazuri active în total (328 anterior).

De la începutul pandemiei, în Alba au fost 59.179 cazuri confirmate, 57.908 persoane vindecate, 1.309 decese.

În ultimele 24 de ore, în județul Alba, au fost făcute 260 testări: 54 PCR (34 la spitalul județean și 20 la DSP) și 206 teste rapide.

Comparativ, luni erau 5 cazuri noi, după 80 de testări (20 PCR și 60 rapide).

Cazuri COVID confirmate în ultimele 24 de ore în județul Alba

Mediul urban

  • Alba Iulia – 10 cazuri (+4 cazuri reinfectare)
  • Cugir – 5 cazuri
  • Zlatna – 1 caz
  • Ocna Mureș – 1 caz reinfectare

Mediul rural

  • Ighiu – 2 cazuri
  • Ciugud – 1 caz
  • Roșia Montană – 1 caz
  • Sântimbru – 1 caz

Incidența cazurilor COVID la 14 zile în județul Alba este de 0,86.

Numărul de cazuri active pe localități – Rata incidenței cazurilor noi COVID-19 la 14 zile

Localitate  Incidență Cazuri
Urban
ORAŞ OCNA MUREŞ 2.03 28
MUNICIPIUL ALBA IULIA 1.77 136
MUNICIPIUL AIUD 1.36 34
ORAŞ CUGIR 0.87 22
ORAŞ CÂMPENI 0.7 5
MUNICIPIUL BLAJ 0.58 12
ORAŞ TEIUŞ 0.56 4
ORAŞ ZLATNA 0.51 4
MUNICIPIUL SEBEŞ 0.37 12
ORAŞ ABRUD 0.19 1
ORAŞ BAIA DE ARIEŞ 0 0
Rural
CIUGUD 2.39 8
HOPÂRTA 1.75 2
NOŞLAC 1.65 3
ALBAC 1.54 3
SĂLIŞTEA 1.28 3
BLANDIANA 1.14 1
METEŞ 1.1 3
UNIREA 1.04 5
CRICĂU 1.02 2
CIURULEASA 0.89 1
STREMŢ 0.83 2
RĂDEŞTI 0.79 1
SÂNCEL 0.77 2
AVRAM IANCU 0.71 1
ROŞIA DE SECAŞ 0.63 1
MIHALŢ 0.62 2
SOHODOL 0.61 1
IGHIU 0.56 4
HOREA 0.53 1
MIRĂSLĂU 0.51 1
LOPADEA NOUĂ 0.4 1
LUNCA MUREŞULUI 0.39 1
ŞPRING 0.39 1
JIDVEI 0.38 2
ROŞIA MONTANĂ 0.37 1
LUPŞA 0.36 1
VINŢU DE JOS 0.36 2
VALEA LUNGĂ 0.32 1
PIANU 0.28 1
GALDA DE JOS 0.23 1
ŞONA 0.23 1
BISTRA 0.22 1
SĂSCIORI 0.15 1
ALMAŞU MARE 0 0
ARIEŞENI 0 0
BERGHIN 0 0
BUCERDEA GRÂNOASĂ 0 0
BUCIUM 0 0
CÂLNIC 0 0
CENADE 0 0
CERGĂU 0 0
CERU-BĂCĂINŢI 0 0
CETATEA DE BALTĂ 0 0
CRĂCIUNELU DE JOS 0 0
CUT 0 0
DAIA ROMÂNĂ 0 0
DOŞTAT 0 0
FĂRĂU 0 0
GÂRBOVA 0 0
GÂRDA DE SUS 0 0
ÎNTREGALDE 0 0
LIVEZILE 0 0
MOGOŞ 0 0
OCOLIŞ 0 0
OHABA 0 0
POIANA VADULUI 0 0
PONOR 0 0
POŞAGA 0 0
RÂMEŢ 0 0
RIMETEA 0 0
SĂLCIUA 0 0
SÂNTIMBRU 0 0
SCĂRIŞOARA 0 0
ŞIBOT 0 0
ŞUGAG 0 0
VADU MOŢILOR 0 0
VIDRA 0 0

Citeste mai mult
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate

Statistici T5

Parteneri Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax