Connect with us
Advertisement

Actualitate

9 septembrie: Sfânta Ana, mama Fecioarei Maria. Cine a fost și cum o prezintă tradiția creștină și evangheliile apocrife

Publicat

Creștinii ortodocși și greco-catolici îi prăznuiesc în 9 septembrie pe Sfinții Ioachim și Ana, părinții Fecioarei Maria.

Conform tradiției creștine apocrife și islamice, Sfânta Ana a fost mama Mariei și bunica maternă a lui Iisus. Este sărbătorică în tradiția ordoxă la data de 9 septembrie. 

Citește și SFÂNTA ANA: Nume care se sărbătoresc în 9 septembrie. Cui îi poți trimite mesaje de ”La mulți ani” de Sf Ana de onomoastica

Mama Mariei nu este numită în evangheliile canonice. În scris, numele Anei și cel al soțului ei Ioachim provin doar din apocrifele Noului Testament, dintre care Evanghelia lui Iacov (scrisă poate în jurul anului 150) pare să fie cea mai timpurie care le menționează.

Mama Mariei este menționată, dar nu este numită în Coran.

În Noul Testament nu e amintit decât tatăl Mariei numit pur și simplu „Eli”, dar după o tradiție atestată încă din secolul al II-lea, părinții acesteia au fost Ioachim și Ana.

Cultul Sfintei Ana exista în Răsărit în secolul al VI-lea și s-a răspândit în Occident în secolul al X-lea.

Sfânta Ana: controverse teologice

Tradițiile despre familia Mariei, din perioada copilăriei și a logodnei cu Iosif s-au dezvoltat foarte devreme în istoria bisericii.

Cea mai veche și mai influentă sursă pentru acestea este Evanghelia apocrifă a lui Iacov, scrisă pentru prima dată în greacă pe la mijlocul secolului al II-lea d.Hr.

În Occident, Evanghelia lui Iacov a fost acuzată că proferează „absurdități” și condamnată ca nefiind de încredere de către Papa Damasus I, Papa Inocențiu I și Papa Gelasie I.

Cu toate acestea, în ciuda faptului că a fost condamnată de Biserica Catolică, a fost preluată aproape în totalitate de o altă lucrare apocrifă, Pseud-Evanghelia lui Matei.

Vechea credință, atestată de o predică a lui Ioan din Damasc, era că Ana s-a căsătorit o dată. În Evul Mediu târziu, legenda spunea că Ana a fost căsătorită de trei ori: mai întâi cu Ioachim, apoi cu Clopa și în cele din urmă cu un bărbat pe nume Soloma și că fiecare căsătorie a născut o fiică: Maria, mama lui Isus, Maria din Clopa și Maria Salomee.

Sora Sfintei Ana a fost Sobe, mama Elisabetei. În secolul al XV-lea, clericul catolic Johann Eck a povestit într-o predică că părinții Sfintei Ana erau numiți Stollanus și Emerentia.

Frederick George Holweck, scriind în Enciclopedia Catolică (1907), consideră această genealogie ca fiind falsă.

În secolul al IV-lea și apoi mult mai târziu în secolul al XV-lea, a apărut credința că Maria a fost concepută de Ana fără păcatul originar.

Această credință în Imaculata Concepție afirmă că Dumnezeu a păstrat trupul și sufletul Mariei intacte și fără păcat din primul ei moment al existenței, prin meritele lui Isus Hristos.

Sfânta Ana – tradiții și superstiții

Este un prilej pentru a spune ”La mulți ani!”, de onomastică, persoanelor care au acest nume, prin mesaje, urări, și felicitări de Sfânta Ana.

În unele zone din Ardeal, localnicii obișnuiau să stropească frunțile copiilor cu apă sfințită, în semnul sfintei cruci.

În Moldova, se spune că femeile însărcinate care intră în biserică în această zi vor avea o sarcină ușoară.

Potrivit tradiției, în această zi este bine să dai de pomană pentru cei care au trecut la cele veșnice.

În această zi este bine să mănânci pe săturate și să le oferi și celorlalți oameni din puținul pe care îl ai.

Este ziua în care poți face un bine, fără să aștepți ceva la schimb.

Este ziua în care e bine să cumperi un cadou, unui copil din familie.

Se spune că în ziua Sfintei Ana nu este bine să te cerți cu cei din jur, deoarece toate supărările pe care i le poți provoca unei persoane mai târziu se întorc împotriva ta.

Nu ar trebui să muncești munci grele în această zi. Dacă o vei face, se spune că vei avea parte numai de necazuri grele în viață.

Nu ar fi bine nici să dai bani cu împrumut. În ziua de Sf. Ana nu este bine să împrumuți lucruri sau haine din casă.

Nu ai voie să te culci devreme. Se spune că oamenii leneși nu vor avea noroc în fața lui Dumnezeu.

surse: crestinortodox.ro, sfantaana.ro, Legends of St Anne, The Catholic Encyclopedia

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement