Actualitate
A crescut numărul creditelor în lei. Avans de 31 la sută în decembrie anul trecut față de aceeași lună din 2014
Creditul în lei acordat populației a depășit 52,9 miliarde lei în decembrie 2015, în creștere cu 1,3% față de luna anterioară, și cu 31,1% raportat la decembrie 2014.
Creditul în lei acordat populației a depășit 52,9 miliarde lei, în creștere cu 1,3% față de luna anterioară, și cu 31,1% raportat la decembrie 2014.
În luna decembrie 2015 soldul creditului acordat de instituțiile de credit firmelor și populației a crescut față de luna decembrie 2014 cu 3% (4% în termeni reali), însă pe componenta de împrumuturi în lei pentru populație avansul a fost de 31,1%, se precizează într-un comunicat al Băncii Naționale a României (BNR).
În comparație cu luna noiembrie 2015, creditul neguvernamental total a scăzut, însă, în decembrie, cu 0,4% (-0,6% în termeni reali).
„La 31 decembrie 2015, creditul neguvernamental a înregistrat o creștere de 3% (4% în termeni reali) față de 31 decembrie 2014, pe seama majorării cu 19,7% a componentei în lei (20,9% în termeni reali) și a diminuării cu 9,9% a componentei în valută exprimată în lei (exprimat în euro, creditul în valută s-a redus cu 10,8%)”, a transmis BNR.
În schimb, soldul creditului în valută a scăzut în decembrie 2015 atât față de luna anterioară, cu 0,1%, cât și față de decembrie 2014, cu 9,9%.
Accelerarea creditului în lei a atins practic nivelul de alarmă anunțat de Banca Natională.
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a lansat mai multe avertismente despre riscurile unei creșteri exagerate a împrumuturilor în lei.
„Creditul a plecat în sfârșit la drum și nu suntem lipsiți de curaj când spunem că a început să crească prea repede. Nu e lipsă de curaj, ci este chiar curaj să spui din timp <Atenție!>. Creditul în lei se duce din nou către ipotecar, este bine că este în lei, dar orice creștere de două cifre trebuie să ne dea semnale de alarmă nu să ne îmbete cu apă rece”, a transmis guvernatorul în august 2015.
La începutul anului 2016, Mugur Isărescu a vorbit despre creditarea în lei, precizând că BNR nu a tras încă vreun semnal de alarmă privind ritmul de creştere. Deocamdată, a precizat șeful BNR. Adrian Vasilescu, Consilierul Guvernatorului BNR, atragea atentia într-un prim material publicat în presă că Banca Națională nu va rămâne indiferentă la o creditare accelerată.
În septembrie, Eugen Rădulescu, directorului Direcției Stabilitate Financiară din BNR, declara că Banca Centrală va impune noi măsuri de prudentalitate pentru evitarea unui nou boom în creditare, având în vedere creșterea creditării pentru persoane fizice cu 20% în doi ani.
sursa: realitatea.net
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News