Connect with us
Publicitate

ACTUALITATE

A început Postul Crăciunului. De astăzi, creştinii vor renunţa la mâncărurile „de dulce”

Publicat

În calendarul creştin ortodox din 2012, ziua de 14 noiembrie este marcată a fiind „Începutul Postului Naşterii Domnului”. Acesta este primul post din anul bisericesc ce a început pe 1 septembrie.

Postul Crăciunului durează 40 de zile, iar, până în 24 decembrie, creştinii ortodocşi şi greco-catolici vor renunţa la tot ce înseamnă mâncare „de dulce”, încercând totodată să fie mai buni, mai generoşi, mai apropiaţi de cele spirituale. Această perioadă aminteşte de postul ţinut de Moise pe muntele Sinai, înainte de a primi de la Dumnezeu tăbliţele de piatră cu cele zece porunci.

Posturile au fost rânduite de Biserică pentru a-i pregăti pe credincioşi pentru marile sărbători religioase ale anului. Acestea presupun interdicţia de a mânca alimente de origine animală, iar rolul lor este de a „potoli trupul, a înfrâna poftele cele nesăturate, a curăţi şi a înaripa sufletul”, după cum a spus Sfântul Ioan Gură de Aur.

Postul Crăciunului este considerat a fi unul mai uşor şi mai permisiv faţă de alte posturi din calendarul ortodox, pentru că pe parcursul său sunt multe dezlegări la peşte, untdelemn şi vin. Pe lângă abţinerea de la mâncare, pentru ca postul să fie desăvârşit, acesta trebuie unit cu un efort spre virtute şi progres spiritual.

Astfel, pot fi mâncate preparate din peşte în toate zilele de sâmbătă şi duminică în perioada 21 noiembrie – 20 decembrie inclusiv, pe 21 noiembrie, de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului, în zilele de prăznuire a unor sfinţi cu cinstire mai largă precum Sfântul Nicolae, pe 6 decembrie. În afară de dezlegare la peşte, în zilele menţionate se poate consuma vin şi ulei. Abia după 40 de zile de post şi rugăciune, creştinii se pot bucura pe deplin de Sărbătoarea Naşterii Domnului, pe 25 decembrie. Tot atunci se transmit și mesaje, urări și felicitări de Crăciun la prieteni, rude, cunoștințe

Postul Crăciunului a fost menţionat pentru prima dată în secolele IV-V, de către Fericitul Augustin şi Episcopul Leon cel Mare al Romei. La început, creştinii nu posteau toţi în acelaşi fel şi acelaşi număr de zile. Unii posteau şapte zile, alţii şase săptămâni. Sinodul local din Constantinopol din anul 1166 a uniformizat durata acestui post, hotărând ca toţi creştinii să postească 40 de zile, cu începere de la 15 noiembrie.

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax