Eveniment
ASTĂZI ÎNCEPE POSTUL CRĂCIUNULUI 2019: 40 de zile fără carne, brânză și ouă. 15 zile de dezlegare la pește și vin. Semnificații
În acest an, Postul Crăciunului sau Postul Nașterii Mântuitorului începe vineri, 15 noiembrie și se încheie în 24 decembrie. Lăsatul Secului va fi joi, 14 noiembrie.
Potrivit crestinortodox.ro va fi zi de post și miercuri, 13 noiembrie, când este celebrat Sfântul Ioan Gură de Aur.
În cele 40 de zile de post până la Nașterea Domnului, se obisnuiește ca toți credincioșii să nu consume carne, brânză și ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consuma mâncare fără ulei (de exemplu, cartofii fondanți) și fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, până pe 20 decembrie inclusiv se dezleagă de untdelemn, pește și vin.
Citește și Postul Crăciunului: Mâncăruri sfinte şi sănătoase de post, direct din chiliile mănăstireşti medievale
Postul Crăciunului este mai uşor faţă de cel al Paştelui, având 15 zile de dezlegări la peşte, și altele la ulei şi vin.
Zilele cu dezlegare la pește din Postul Crăciunului 2019:
Joi, 21 noiembrie: Intrarea în Biserică a Maicii Domnului
Sâmbătă, 23 noiembrie: Sfântul Cuvios Antonie
Duminică, 24 noiembrie: Sfântul Mucenic Clement
Luni, 25 noiembrie: Sfânta Muceniță Ecaterina
Sâmbătă, 30 noiembrie: Sfântul Apostol Andrei
Duminică, 1 Decembrie: Sfântul Prooroc Naum, Cuviosul Filaret
Marți, 3 decembrie: Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica
Joi, 5 decembrie: Sfântul Sava
Vineri, 6 decembrie: Sfântul Ierarh Nicolae
Sâmbătă, 7 decembrie: Sfânta Muceniță Filofteia
Duminică, 8 decembrie: Sfântul Cuvios Patapie
Luni, 9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria
Joi, 12 decembrie: Sfântul Spiridon
Sâmbătă, 14 decembrie: Sfinții Mucenici Tirs, Calinic, Filimon și Apolonie
Duminică, 15 decembrie: Sfântul Mucenic Elefterie
Postul Crăciunului – semnificații
Postul Crăciunului aminteşte de postul îndelungat al patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament, în aşteptarea venirii lui Mesia, Izbăvitorul.
După unii tâlcuitori ai cultului ortodox, prin durata lui de 40 de zile, acest post aduce aminte şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aştepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, în Decalogul scris pe lespezi de piatră.
La început, nu toţi creştinii posteau în acelaşi mod şi acelaşi număr de zile. De exemplu, unii posteau numai şapte zile, alţii şase săptămâni, unii ţineau un post mai aspru, alţii, unul mai uşor.
Însă, Sinodul local din Constantinopol, ţinut la anul 1166, sub patriarhul Luca Chrysoverghi, a uniformizat durata Postului Naşterii Domnului în bisericile ortodoxe, hotărând ca toţi credincioşii să postească timp de 40 de zile, începând cu data de 14 noiembrie.
În timpul acestui post, în mănăstiri se ajunează luni, miercuri şi vineri, până în ceasul al IX-lea, când se mănâncă hrană uscată sau legume fierte, fără untdelemn; marţi şi joi se mănâncă plante fierte, drese cu untdelemn, şi se bea vin, iar sâmbătă şi duminică se îngăduie şi peşte (cu excepţia perioadei dintre 20 şi 25 decembrie, când postul devine mai aspru).
Dacă luni, marţi sau joi cade prăznuirea unui sfânt important, se dă dezlegare la peşte, iar miercuri şi vineri, la vin şi untdelemn, dar acestea se consumă numai o dată pe zi. Tot aşa, dacă miercuri sau vineri se întâmplă să cadă sărbătorirea unui sfânt cu priveghere sau hramul bisericii, atunci se dezleagă la untdelemn, peşte şi vin.
În ultima zi a Postului Crăciunului (24 decembrie), numită Ajunul Crăciunului, credincioşii îl aşteaptă pe preot ca să le aducă vestea Naşterii Mântuitorului, cinstind astfel marea sărbătoare care are să vină.
sursa: calendarortodox.ro, crestinortodox.ro, mediafax.ro
Urmăriți Alba24.ro și pe Google News