Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

A început votul pentru Bugetarea Participativă 2023 de la Alba Iulia. Șase proiecte, propuse pentru oraș. LISTA

Publicat

A început votul pentru Bugetarea Participativă 2023 de la Alba Iulia. Pentru ediția 2023 a bugetării participative de la Alba Iulia au fost depuse 12 idei de proiecte. Șase dintre acestea au trecut de comisia de evaluare, fiind conforme cu regulamentul acestei ediții.

Cetățenii pot susține ideile preferate în intervalul 15 noiembrie – 17 decembrie.

Proiectele se pot vota doar online, pe platforma bugetării participative – bugetareparticipativă.apulum.ro.

Fiecare cetățean care are domiciliul/reședința, lucrează sau studiază în Alba Iulia poate vota câte un proiect din fiecare domeniu.

Pe 18 sau 20 decembrie (dacă se ajunge la prelungirea votului cu 24 de ore) se vor afișa proiectele câștigătoare.

Proiectele câștigătoare vor fi selectate în ordinea numărului de voturi, indiferent de domeniul din care fac parte, până la consumarea bugetului alocat, de 1.000.000 lei, cu TVA inclus.

Cele mai votate idei de proiecte vor fi implementate de Municipiul Alba Iulia, prin serviciile de specialitate, începând cu anul 2024.

Proiecte bugetare participativă 2023

Amenajarea izvorului cu apă potabilă din Bărăbanț – izvorul Mecanica

Conținutul propunerii:

„În cartierul Bărăbanț, la intersecția străzii Turnătoriei cu strada Corniștei este singurul izvor cu apă potabilă din Alba Iulia. Zona unde este izvorul este una relativ generoasă, pe lângă izvorul efectiv amenajat rudimentar demult, mai sunt două vălaie unde se captează apa de la izvor și unde se adapă și azi, animalele. Zilnic aici vin zeci de localnici din cartierul Bărăbanț dar și din Alba Iulia pentru a-și lua singura apă potabilă gratuită din orașul nostru!

Acest izvor e pe domeniul public al Municipiului Alba Iulia, plăcuța din dreptul izvorului ne confirmă acest lucru dar și potabilitatea apei! Scurgerea apei din vasul de la izvor până la cele două vălaie e subterană dar nu funcționează, apa curgând direct pe drum. În decorul verde din această zonă semiurbană, s-ar încadra perfect și util, realizarea unei mici oaze verzi în jurul acestui izvor și a celor două vălaie.

Astfel, propunem:

  • reabilitarea izvorului: robinetul e ruginit, zona unde curge apa e degradată, cu pietre sparte, plin de alge și mătasea broaștei, pavelele sunt alunecoase și sparte. Toate aceste elemente trebuie înlocuite cu unele noi dar și acoperită zona, pentru a proteja pe cei ce vin acolo după apă, de ploaie, zăpadă sau soare.
  • de asemenea și zona vălaielor trebuie refăcută, înlocuite cele două vălaie, țevile ruginite și complet acoperite de vegetație (mătasea broaștei) cu altele noi dar și curățarea canalului subteran de la izvor până la aceste vălaie. Acum e paragină în zonă, apa e potabilă dar într-un spațiu insalubru!

Dacă natura ne oferă aici la Bărăbanț, unul din darurile ei minunate, pure și curate – apa, noi suntem obligați să fim în stare să asigurăm funcționarea corespunzătoare a acestui spațiu! Să fim prieteni cu natura!”

  • Nume depunător: Țârău Mariana
  • Domeniu: Amenajare spații publice – zone verzi
  • Locul propus: Izvorul din Cartierul Bărăbanț, intersecția str. Turnătoriei cu str. Corniștei
  • Beneficiari: Peste 2000 cetățeni
  • Buget LEI: 195.000

Parc de ciclism pentru copii și educație rutieră

Conținutul propunerii:

„Amenajarea unu parc cu trasee de ciclism în care copiii pot fi lăsați în siguranță să dobândească abilitățile necesare tranziției către deplasarea pe biciclete în trafiul urban.

Atragerea copiilor prin jocuri speciale dedicate sublinierii importanței siguranței pe carosabil și în afara lui (siguranța bunurilor, tentațiile juvenile, violența, bullying-ul, adicțiile, violența în familie. În contextul proiectului de mobilitate urbană din Alba Iulia principala problemă dezbătută este siguranța copiilor. Ei reprezintă segmentul cel mai expus dintre participanții la trafic.

Având în vedere că pistele de biciclete sunt amplasate în special pe trotuare și nu pe drumurile publice va exista un mare număr de copii sub 14 ani care vor începe să circule cu bicicletele sau mijloace alternative de deplasare. Nivelul de cunoștințe despre siguranța circulației la nivelul primar, inclusiv cel gimnazial este foarte scăzut.”

  • Nume depunător: Robert Marian
  • Domeniu: Mobilitate – accesibilitate și siguranța circulației
  • Locul propus: Șanțurile Cetății între Poarta I și ADR Centru
  • Beneficiari: Copiii din Alba Iulia și împrejurimi de vârstă școlară și preșcolară
  • Buget LEI: 200.000

Aer curat, copii sănătoși!

Conținutul propunerii:

„Prin acest proiect propunem achiziția a 85 de purificatoare de aer pentru dotarea celor 85 de săli de grădinițe publice și săli de creșe publice de pe raza Municipiului Alba Iulia! Calitatea aerului în interiorul grădinițelor și creșelor unde învață și petrec timpul cei mici, este esențială pentru sănătatea lor. Toți părinții se confruntă cu probleme de sănătate apărute la copii mai ales când aceștia intră în colectivitate, probleme create de bolile respiratorii apărute la cei mici.

Când un copil la grădiniță sau creșă se răcește, există o probabilitate foarte mare ca mulți copii din acea grupă să se îmbolnăvească și ei. Un aer curățat și pur protejează de boli respiratorii și contribuie la menținerea și îmbunătățirea sănătății celor mici. Dotarea și folosirea în fiecare sală de creșă și grădiniță a unui purificator de aer, reduce riscul de îmbolnăvire datorită funcției sale de curățare a aerului prin eliminarea a peste 99% din particulele poluante.

Aceste purificatoare filtrează aerul poluant, elimină bacteriile, alergenii, reduc eficient încărcătura virală precum și riscul de infecție din cauza germenilor. Au o funcționare silențioasă, sunt mobile și în numai 5-10 minute purifică aerul din sălile de grădiniță sau creșă.

În multe țări occidentale dar și în orașe din România, purificatoarele de aer au devenit obiecte de strictă necesitate în unitățile de învățământ. Sunt proiectate să curețe aerul interior într-un mod natural și previn transmiterea unor boli pe cale aeriană, virușii sau bacteriile fiind distruși cu ajutorul acestor purificatoare. Sănătatea unui adult se construiește de mic!”

  • Nume depunător: Maria Gabriela Nanu
  • Domeniu: Sport – educație și cultură
  • Locul propus: În sălile de grădinițe publice și sălile de creșe publice din Municipiul Alba Iulia
  • Beneficiari: Aproximativ 2.000 de preșcolari din Alba Iulia
  • Buget LEI: 200.000

Teren multisport cu gazon artificial – Școala Gimnazială Bărăbanț

Conținutul propunerii:

„Această propunere de finanțare vine în întâmpinarea nevoii comunității din Bărăbanț.

Din cauza stării precare a curții/terenului de sport, se propune modernizarea și readucerea la un nivel adecvat secolului în care trăim.

De aceea, acest proiect propune modernizarea curții/ terenului de sport al Școlii Gimnaziale Bărăbanț, prin construirea unui teren multisport cu gazon sintetic.”

  • Nume depunător: Raluca Cioflica
  • Domeniu: Sport – educație și cultură
  • Locul propus: Școala Gimnazială Bărăbanț, Strada Cabanei nr. 8
  • Beneficiari: Elevii și tinerii din comunitate
  • Buget LEI: 200.000

Parcare biciclete (de cartier)

YouTube video

Conținutul propunerii:

„Considerând creșterea ultilizării bicicletei ca mijloc de transport și dezvoltarea infrastructurii de piste de bicicletă în municipiul Alba Iulia, consider oportună dezvoltarea de parcări de biciclete la nivelul cartierelor. Cetățenii care locuiesc în blocuri de apartamente au dificultăți în depozitarea bicicletelor în condiții optime – depozitare în interior (pentru a evita uzura de la vreme) și prevenția furturilor (depozitarea în casa scării având acest risc).

Parcările de cartier sunt o soluție – spații special construite, cu suporturi speciale pentru biciclete, cu acces securizat și supraveghere video. Locurile în aceste parcări pot fi închiriate, cu sume care pot fi stabilite de Consiliul Local.

Astfel de parcări au fost deja implementate în București, Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi si Brasov.

Propunerea de față vizează o singură parcare de acest tip – varianta pentru 25 biciclete, cu panouri solare – pentru a se încadra în bugetul disponibil, în cartierul Tolstoi, zona de blocuri – str. Septimius Severus / Biserica Greco-Catolică. În măsura în care acest prim proiect va avea succes, alte parcări de acest timp pot fi amenajate.”

  • Nume depunător: Cucu Ciprian Ioan
  • Domeniu: Mobilitate – accesibilitate și siguranța circulației
  • Locul propus: Cartier Tolstoi – Strada Septimius Severus
  • Beneficiari: Rezidenți din cartierul Tolstoi care dețin o bicicletă
  • Buget LEI: 196.300

Loc de joacă pentru copii + sală fitness outdoor

Conținutul propunerii:

„Crearea unui spațiu de joacă pentru copii și a unei săli de fitness în aer liber în Alba Iulia, pe strada Tulnicului, poate avea beneficii multiple pentru comunitate. Iată câteva argumente și sugestii pentru a construi un caz convingător în fața Primăriei.

Beneficii:

Sănătate și Bunăstare: Promovează un stil de viață activ și sănătos în rândul locuitorilor. Oferă un spațiu unde copiii se pot juca în siguranță și pot socializa.

Comunitate și Interacțiune Socială: Încurajează interacțiunea și coeziunea comunitară prin oferirea unui loc de întâlnire și socializare. Stimulează activități comunitare, evenimente și inițiative de grup.

Educație și Dezvoltare: Contribuie la dezvoltarea fizică și socială a copiilor prin activități de joacă. Poate deveni un punct de atracție pentru organizarea de evenimente educaționale și activități în aer liber.

Valoare Imobiliară: Potențialul de a crește valoarea proprietăților din zonă prin îmbunătățirea infrastructurii și a facilităților comunitare.

Turism și Atracție Locală: Crește atractivitatea zonei pentru vizitatori și potențialii rezidenți. Oferă o imagine pozitivă a orașului prin promovarea unui mediu prietenos și activ”

  • Nume depunător: Altomi Gabriel
  • Domeniu: Sport – educație și cultură
  • Locul propus: Strada Tulnicului
  • Beneficiari: Locuitorii de pe strada Tulnicului
  • Buget LEI: 90.000

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax