Connect with us
Publicitate

EVENIMENT

A MURIT Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii. Avea 96 de ani și a avut cea mai lungă domnie din istorie

Publicat

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord a murit, joi, 8 septembrie, la Castelul Balmoral, reședința sa din Scoția, unde Regina s-a retras în ultima perioadă.

Regina avea 96 de ani și se afla pe tron de 70 de ani, având cea mai îndelungată domnie din istorie.

Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani, anunță Palatul Buckingham.

Moartea reginei pune capăt celei mai lungi domnii din istoria Marii Britanii.

Regina Elisabeta a fost, de asemenea, cel mai în vârstă șef de stat din lume.

„Regina a murit în pace, la Balmoral în această după-amiază. Regele și Regina Consort vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce mâine la Londra”, a precizat Palatul Buckingham.

La moartea ei, fiul cel mare și moștenitorul reginei, Charles, fostul Prinț de Wales, a devenit rege al Regatului Unit și al 14 regate din Commonwealth.

Regina Elisabeta a II-a Marii Britanii: Cea mai lungă domnie din istorie a ajuns la final

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii și Irlandei de Nord a murit, joi, 8 septembrie, la Castelul Balmoral, reședința sa din Scoția, unde Regina s-a retras în ultima perioadă. Regina avea 96 de ani și se afla pe tron de 70 de ani, având cea mai îndelungată domnie din istorie.

Prințul Charles, dar și fiii lui, William și Harry, au mers azi la castelul Balmoral, imediat ce s-a aflat de starea Reginei. Regina a avut patru copii. Toți i-au fost alături la Castelul Balmoral, reședința sa din Scoția, unde Regina s-a retras în ultima perioadă.

Protocolul regal este clar în astfel de cazuri : Lansarea „Operațiunii London Bridge” înseamnă automat că Regina a murit și în aceeași zi Charles devine Rege.

Dar durerea britanicilor nu ține de protocol. Mii de oameni s-au adunat pentru a se ruga și pentru a-și își iau rămas bun de la cea mai iubită regină.

Regina Elisabeta este singurul suveran care a ajuns la 70 de ani de domnie

Britanicii o cunosc, practic, pe Elisabeta a II-a încă de când s-au născut. A fost o regină a istoriei, a trecutului și a prezentului, cel mai longeviv monarh, cu cea mai lungă domnie din istoria Regatului Unit.

Elizabeth Alexandra Mary s-a născut în 21 aprilie 1926, fiind primul copil al viitorului rege George al VI-lea. Mama ei făcea parte dintr-o familie străveche nobiliară, care deținea cele mai întinse domenii din Scoția. Și iată cum Regina azi a murit la Balmoral, în Scoția.

Prințesa Elisabeta a II-a a venit la tron într-o perioadă dificilă a Marii Britanii.

Unchiul ei, regele Edward al VIII-lea, a abdicat, în 11 decembrie 1936, pentru a se putea căsători cu femeia pe care o iubea, o americancă, pe nume Wallis Simpson. Coroana a revenit automat lui George al VI-lea, tatălui fetei care avea atunci 10 ani.

Elisabeta a devenit atunci moștenitoarea tronului și viața i s-a schimbat imediat.

Ca adolescentă, Elisabeta nu a stat deoparte când țara a avut nevoie de ea în Primul Război Mondial. A fost șofer pe ambulanță.

În 1947, când avea 21 de ani, a susţinut primul său discurs către Commonwealth: „Declar solemn în faţa tuturor că întreaga mea viaţă, fie lungă sau scurtă, va fi dedicată slujirii voastre şi marii noastre familii imperiale căreia îi aparţinem cu toţii”.

În același an, 1947, Elisabeta s-a căsătorit cu Philip, prinț de Grecia și Danemarca. La cununie au participat zeci de capete încoronate din Europa, printre care și vărul ei, Regele Mihai al României, cu care a păstrat o relație foarte apropiată.

Elisabeta și Philip au avut patru copii. Primul a fost moştenitorul tronului, prințul Charles, născut la un an după nuntă. Au urmat Anne, Andrew şi Edward.

Regina are 8 nepoți și 12 strănepoți

A trăit o viață pentru monarhie și pentru britanici, dar și stropită cu scandalurile. Dar cel mai controversat a fost cel legat de moartea prințesei Diana, un eveniment care a lăsat urme adânci în familai reglă britanică și a zdruncinat serios monarhia. Tăcerea Palatului Buckingham nu a fost niciodată uitată.

Nu doar Charles a divorțat, ci și alți doi copii reginei. Practic, astăzi doar mezinul Edward nu este divorțat.

Regele Charles: Plângem trecerea în neființă a unei suverane prețuite și a unei mame foarte iubite

Plângem trecerea în neființă a unei suverane prețuite și a unei mame foarte iubite, este mesajul făcut public de Familia regală în numele noului rege al Marii Britanii, Charles, după moartea Reginei Elisabeta.

„Moartea iubitei mele mame, Majestatea Sa Regina, este un moment de cea mai mare tristețe pentru mine și pentru toți membrii familiei mele. Plângem profund trecerea în neființă a unei suverane prețuite și a unei mame foarte iubite.

Știu că pierderea ei va fi profund resimțită în întreaga țară, în Regat și în Commonwealth și de nenumărate persoane din întreaga lume”, este mesajul lui Charles.

Conform acestuia, în această perioadă de doliu „familia mea și cu mine vom fi mângâiați și susținuți de cunoașterea respectului și a afecțiunii profunde în care regina a fost atât de mult prețuită”.

Klaus Iohannis, mesaj la decesul Reginei Elisabeta: Un simbol al loialității, a modelat istoria

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii a modelat istoria modernă și reprezintă un simbol al loialității, a transmis, joi, președintele României, Klaus Iohannis, după decesul Reginei.

„Sincere condoleanțe la trecerea în neființă a Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a. Domnia Majestății Sale, care s-a întins pe parcursul a 7 decenii, a modelat istoria modernă și reprezintă un simbol excepțional al loialității și al angajamentului față de serviciul public”, scrie Klaus Iohannis, pe Twitter.

Președintele României transmite un mesaj din partea poporului român.

„Românii sunt alături de poporul britanic și de Familia Regală”, a mai scris Iohannis.

Anunțul privind decesul Reginei a fost postat și pe poarta Palatului Buckingham, un gest prin care poporul este anunțat că „London Bridge is down”.

Ce se întâmplă după decesul Reginei Elisabeta: Charles devine imediat Rege

„Operațiunea London Bridge” – Acesta este numele de cod dat planului pus la punct de mult timp pentru zilele și săptămânile ce vin după decesul Reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

Regina Elisabeta a II-a se află pe tron din 1952. A fost cea mai lungă domnie a unui monarh din istoria Marii Britanii și în tot acest timp a pus zeci de prim-miniștri britanici, a participat la peste 20 de olimpiade de vară și s-a întâlnit cu mai mulți Suverani Pontif.

Regina este piatra de temelie a Commonwealth-ului, patroana a sute de organizații de caritate și a jucat un rol esențial în alianța Regatului Unit cu multe țări.

Decesul ei aduce extrem de multă greutate, nu doar pentru Regatul Unit, ci pentru întreaga lume.

Imediat după ce pornește „Operațiunea London Bridge”, secretarul ei particular, onorabilul Edward Young,  transmite imediat un mesaj prim-ministrului în exercițiu. Astăzi, Liz Truss

Acest mesaj ar trebui să sune astfel: „Podul Londrei a căzut”.

Operațiunea Londom Bridge- declanșata imediat după moartea reginei

Primul ministru este cel care va declanșa operațiunea London Bridge.

În câteva minute, cele 15 guverne din afara Regatului Unit, unde regina este șef de stat, vor fi informate prin intermediul unor rețele speciale, securizate. Iar acest lucru va fi urmat și pentru celelalte 36 de națiuni din Commonwealth și pentru liderii din întreaga lume.

Pe poarta Palatului Buckingham va apărea o informare cu vestea.

În același timp, se trimite un flash de știri pentru a alerta mass-media din întreaga lume.

Fiecare organ de presă este pregătit pentru știrea privind decesul Reginei. Fiecare post de radio are o rețea de lumini care va indica o catastrofă națională de acest fel.

Toate emisiunile BBC se vor opri și vor trece la difuzarea unui flux dedicat știrii. Prezentatorii de știri se vor schimba în costumele și hainele negre care sunt la îndemână în permanență în noul studio, iar marca tradițională BBC News de culoare roșie va deveni neagră.

Ziarele, canalele de televiziune și posturile de radio au pregătite zile întregi de reportaje.

În aceeași zi cu moartea Reginei, fiul cel mare al reginei, Charles, va deveni imediat rege, și se pare că afacerile de la Bursă și magazinele din Marea Britanie vor fi probabil închise în această zi, din respect pentru Regină.

Ce se întâmplă a doua zi după moartea reginei

A doua zi după moartea reginei, în transmisiune directă, Charles va ține primul său discurs oficial ca Rege, iar guvernul va depune jurământul la Deligence în sunetul unui salut cu 41 de tunuri în Hyde Park, Londra.

După aceea, Regele Charles, dacă acesta este numele pe care și-l va alege, va pleca într-o vizită în Marea Britanie, vizitând liderii de guvern în capitalele fiecărei țări, Edinburgh, Belfast și Cardiff, înainte de a se întoarce la Londra.

În această perioadă, canalele de televiziune vor difuza numeroasele documentare realizate deja în onoarea Reginei, iar BBC se va abține să difuzeze emisiuni de comedie, în semn de respect, până după funeralii.

Când vor putea oamenii de rând să își ia rămas bun de la regina Elisabeta a II-a

La patru zile după moartea Reginei, sicriul va fi condus într-o procesiune militară de la Palatul Buckingham la Westminster Hall. Aici va fi depusă pentru următoarele patru zile.

După acestea, Regele Charles, familia și demnitarii îi vor prezenta respectul lor.

Apoi, ușile se vor deschide probabil pentru sutele de mii de oameni care vor sta la rând afară. Se estimează că înmormântarea va avea loc la 10-12 zile de la trecerea în neființă a Reginei, dar un lucru este sigur: ziua înmormântării va fi o zi de sărbătoare oficială pentru întreg Regatul Unit.

Bursa de Valori se va închide pentru a doua oară în mai puțin de 2 săptămâni, iar multe întreprinderi vor face același lucru și la ora 11:00 fix. Clopotele Big Ben vor bate, țara va tăcea, iar sicriul va fi adus în interiorul Westminster Abbey, unde 2000 de invitați speciali își vor pleca capetele în rugăciune.

Imnul național va fi schimbat în „God save the King”.

După slujbă, sicriul va fi dus la Castelul Windsor și apoi, în cele din urmă, la Capela Saint George, unde Regina Elisabeta a II-a va fi probabil înmormântat alături de tatăl ei, Regele George al II-lea.

Probabil la un an după înmormântare va avea loc o încoronare oficială pentru Regele Charles va avea loc în cadrul unei alte sărbători.

În total, ținând cont de multiplele sărbători, de cheltuielile de înmormântare și de încoronare, se estimează că decesul Reginei va costa economia britanică miliarde de lire sterline.

În plus, sute de schimbări vor avea loc în Marea Britanie în lunile următoare.

Noua monedă britanică va fi tipărită cu portretul Regelui, iar cele cu chipul Reginei vor fi încet-încet eliminate din uz. Același lucru se va întâmpla și cu timbrele, cu pașapoartele și uniformele poliției și armatei.

Imnul național va fi schimbat în „God save the King”.

Întreaga lume, nu doar Commonwealth-ul, va reacționa la noul rege, care ar putea modifica familia regală britanică pentru totdeauna. De exemplu, în Australia există un sprijin tot mai mare pentru ca țara să devină o republică, iar moartea Reginei ar putea ascunde acest sprijin. Acest lucru ar putea determina alte țări să urmeze exemplul, ceea ce ar slăbi aproape sigur monarhia britanică.

După lansarea „Operațiunii London Bridge” va avea loc probabil cea mai mare înmormântare la care omenirea a asistat vreodată. Și poate fi sfârșitul unei epoci.

sursa: mediafax.ro

Urmăriți Alba24.ro și pe Google News

Comentează

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *







Dacă ți-a plăcut articolul:


ȘTIREA TA - trimite foto/video la Alba24 prin Facebook, WhatsApp, sau prin formularul online.


Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate



Parteneri: Romania24.ro, Cluj24.ro, Ardeal24,ro, Botosani24.ro. Copyright © 2022 Alba24.ro powered by Independent Media & More. Alba24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax